MUDr. Martin Mráz , 31. okt 2004

Aké označenie nesú kvalitné európske vína?

{-r71}Kvarteto meditereánskych krajín, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko je nepochybne lídrom v svetovej produkcii i spotrebe kvalitného vína. Po rozšírení EÚ sa mnoho vín z týchto krajín dostáva i na náš trh. Ako sa je

{-r71}Kvarteto meditereánskych krajín, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko je nepochybne lídrom v svetovej produkcii i spotrebe kvalitného vína. Po rozšírení EÚ sa mnoho vín z týchto krajín dostáva i na náš trh. Ako sa jednoducho zorientovať v označení na etiketách fliaš?
Všetky štyri štáty kategorizujú vína podľa ich geografického pôvodu, nie podľa množstva zvyškového cukru, ako je tomu napríklad v našich a nemeckých krajoch (prívlastky).
Najkvalitnejšia surovina s garantovaným geografickým pôvodom a spôsobom spracovania dáva vína, ktoré sa vo Francúzsku označujú termínom Appellation d´Origine Contrôlée (AOC) a v Taliansku Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) a Denominazione di Origine Controllata (DOC). Španielske moky z Riojy nesú na etiketách označenie Denominación de Origen Calificada (DOC), z ostatných oblastí Denominación de Origen (DO). Podobné označenie, Denominacao de Origem Controllada (DOC) sa používa v Portugalsku.
Stredná kvalitatívna trieda sa vo Francúzsku zaradzuje do kategórie Vin de Pays (vidiecke víno), talianskym ekvivalentom sú vína typu Indicazione Geografica Tipica. Portugalsko označuje tieto moky ako Vinho Regional (VR).

Najnižšia akostná trieda stolových vín nesie označenie Vin de Table vo Francúzsku a Vino da Tavola v Taliansku.
Špecialitou v označovaní Francúzskych vín sú najkvalitnejšie cru z oblasti Bordeaux s pomerne komplikovanou historickou klasifikáciou Crus Classés z roku 1855.
V Španielsku sa pri víne typu DO navyše udáva i termín crianza, reserva alebo gran reserva, podľa toho, ako dlho vyzrievalo víno v barikových sudoch.

Najčítanejšie články »