JZ , 19. feb 2016

Coravin mení kultúru rozlievaných vín

Technológia, ktorá na Slovensku zatiaľ nie je príliš známa, no vo svete sa používa už niekoľko rokov. Coravin umožňuje naliať víno bez odstránenia korku a po naliatí udržuje zvyšné víno vo fľaši v stave ďalšieho vývinu.

Tento systém vymyslel Američan Greg Lambrecht, ktorý sa venuje fyzike a inovatívnemu výskumu zdravotníckych zariadení. Je tiež verným milovníkom vín. Na systéme pracoval približne od roku 1999, no po prvý raz ho predstavil verejnosti v roku 2008. Coravin si získal veľmi rýchlo značnú obľubu, Robert Parker ho nazval „revolučnou novinkou“ a získal tiež ocenenie Inovácia roku 2014 od francúzskeho časopisu La Revue du Vin de France.

Hlavným cieľom Coravinu je umožniť ochutnávanie obľúbených vín kedykoľvek a za akýchkoľvek podmienok bez toho, aby ste museli vytiahnuť korok z fľaše. Táto inovatívna technológia udržuje víno v bezpečí týždne, mesiace ba dokonca aj roky. Vínu umožňuje ďalej zrieť a konzumentovi dáva slobodu naliať si aj z unikátnej či drahej fľaše kedykoľvek. Celé to funguje na princípe dutej ihly, ktorá prejde korkom a prostredníctvom nej si môžete víno naliať. Prázdny priestor vo fľaši je následne vyplnený plynom (argónom), čo vlastne umožňuje ďalšie zrenie a udržanie vína v kondícii akoby nebolo nikdy otvorené.

Hlavnú výhodu si tu nájdu určite predovšetkým vinotéky, ktoré môžu ponúkať aj drahšie rozlievané vína. Jeff Porter, sommelier reštaurácie Del Posto tvrdí, že: „Umožniť viac ľuďom prístup k najvyberanejším svetovým vínam je snom každého propagátora vína“. Rovnako tak obyčajný milovník drahého vína nemusí zakaždým dopiť celú otvorenú fľašu, kvôli tomu, aby sa nepokazila. Zaujímavá možnosť, ktorá sa nám vďaka Coravinu núka je pozorovanie vývoja vína v čase. Skúste si víno naliať teraz, o mesiac, o rok, o 5 rokov a následné pozorovanie či poznatky budú určite stáť za to.

Ako Coravin funguje si môžete pozrieť tu >

ZDROJE: Coravin.co.uk, Bloomberg.com, Podkorkem.cz, Worldoffinewine.com

Najčítanejšie články »