Juraj Janík , 18. jan 2005

Prehľad apelácií vinárskej oblasti Anjou-Saumur

Francúzsko je čo do produkcie a predaja vín bezpochyby krajinou umiestnenou na popredných pozíciách. Údolie rieky Loire predstavuje so svojou ročnou produkciou 2,7 milióna hektolitrov vína tretiu najväčšiu vinársku lokalitu vo Francúz

Francúzsko je čo do produkcie a predaja vín bezpochyby krajinou umiestnenou na popredných pozíciách. Údolie rieky Loire predstavuje so svojou ročnou produkciou 2,7 milióna hektolitrov vína tretiu najväčšiu vinársku lokalitu vo Francúzsku. Spomínaná oblasť sa delí na štyri hlavné vinárske územné celky (Nantes, Anjou-Saumur, Touraine a Tours), no najzaujímavejšou je oblasť Anjou-Saumur, nielen pre svoje ružové a šumivé vína, ale i pre fakt, že jej produkcia 870 000 hl vína ročne tvorí tretinovú položku v produkcii celého regiónu.
Systém francúzskych AOC (Appellation d`Origine Contrôllé – bežne používaná značka na označenie kontrolovaného pôvodu vína) je pre mnohých neprehľadný, miestami chaotický. Preto by mal nasledujúci zoznam poslúžiť aspoň k základnej orientácii v apeláciách spomínanej oblasti.
RUŽOVÉ VÍNA
-suché až polosuché:
AOC Rosé de Loire: Celá apelácia predstavuje cez 1 300 ha na území od Angers až k Blois. V sviežom a suchom víne, ktoré je odporúčané podávať k hydine, šalátom, morským plodom alebo barbecue, je minimálne 30-timi percentami zastúpená odroda Cabernet, pričom doplnkové odrody ako Gamay, Grolleau, Cot či Pineau d`Aunis mu dodávajú ovocnú chuť, napríklad po ríbezliach alebo jahodách.
AOC Cabernet de Saumur: Výlučnou odrodou tohto ľahkého vína, vhodného k morským plodom, paštétam, ražničí alebo inému mäsu, prípadne k exotickým jedlám, je Cabernet. Víno produkované výhradne apeláciou Saumur potom vzniká zmiešaním muštu po priamom lisovaní s muštom z macerovaného hrozna, ktoré dodáva vínu vôňu po malinách či mäte.
-polosladké až sladké:
AOC Rosé d`Anjou: Príjemné, mladé a svieže polosuché víno s prevládajúcou chuťou a vôňou po červenom ovocí vychádza prevažne z odrody Grolleau, občasne i z Cabernetu, Gamay, Cot alebo Pineau d`Aunis. Podľa odrody a dĺžky macerácie sa potom líši jeho charakter a vlastnosti. Víno je vhodné k každodennej kuchyni, šalátom, vareným aj smaženým jedlám.
AOC Cabernet d Anjou: Uvedená apelácia predstavuje vlastne celé územie Anjou-Saumuru. Toto vo svete obľúbené víno je 100% Cabernet, pričom je vhodné nielen k priamej konzumácii ale i k archivácii. Výborne dopĺňa údeniny, dezerty, ale takisto aj orientálnu kuchyňu.
BIELE VÍNA
-suché:
AOC Anjou Blanc: Hlavnou odrodou vo víne musí byť minimálne 80% Chenin blanc (Pineau de Loire), zbytok predstavuje Chardonnay alebo Sauvignon. Dnešný svetový trend ale jednoznačne smeruje k 100% Cheninu. Toto víno, s jemnou arómou po jablkách a citrusoch, s lipovými a škoricovými tónmi, sa odporúča podávať k plodom mora alebo hydine.
AOC Saumur Blanc: Hlavnou odrodou tohto vína je opäť z 80% Chenin blanc. Pri súčasnom trende tzv. tries (tradičný postupný zber hrozna výberom), je možné v budúcnosti dosiahnuť parametre výborných vín. Víno sa odporúča k teľaciemu mäsu, plodom mora alebo hydine.
AOC Savennieres: Podmienkou pre toto vyhlásené, chuťovo plné víno je 100% Chenin blanc, nižšie výnosy a už spomínaný tradičný zber „tries“. K svetovej špičke patria jeho výrobcovia Savennieres la Roche-aux-Moines a Coulée de Serrant. Toto víno je príjemné i mladé, avšak odporúča sa piť až po piatich rokoch a to k morským plodom alebo rybám.
-polosladké až sladké:
AOC Anjou coteaux de la Loire: Túto apeláciu tvorí len 50 ha viníc juhozápadne od Angers, ktoré dávajú zlatavé vína so zelenkavým nádychom. Základom je 100%-ný Chenin blanc, víno sa podáva ako aperitív, predovšetkým k pečeným rybám alebo slanosladkej kuchyni.
AOC Coteaux de Saumur: Výnimočné klimatické podmienky podoblasti Saumur spolu s postupným ručným zberom hrozna dávajú bohaté a komplexné vína s vôňou po rebarbore, broskyniach, marhuliach, exotickom ovocí a pražených mandliach. Príručky odporúčajú najmenej päťročnú archiváciu, potom sa odporúčajú podávať k rôznym zákuskom, koreneným jedlám alebo Roquefortu.
AOC Coteaux du Layon: Horúce letá a ranné jesenné hmly vytvárajú podmienky pre jedinú špecifickú odrody Chenin blanc s vysokou cukornatosťou hrozna. Z tejto apelácie má ešte 6 obcí právo, z pohľadu historického a kvalitatívneho, pridať svoje meno, teda tak tvoria podapeláciu „village“.
AOC Quarts de Chaume: Štyridsaťtri hektárov z obce Chaume tvorí najmenšiu apeláciu oblasti Anjou-Saumur a pochádzajú z nej veľmi vzácne vína. Coteaux du Layon je prírodne sladké, subtílne ovocné a jedinečne aromatické víno. Odporúča sa piť minimálne po piatich rokoch archivácie k bielemu mäsu, rybám na smotane, Roquefortu a niektorým dezertom.
AOC Bonnezeaux: Osemdesiat hektárov Cheninu blanc dáva intenzívne sladké a plné vína porovnateľné so Sauternes (Bordeaux). Buket sa starnutím vyvíja od hrozienok cez pomarančové šupky až k plnej aróme medu, karamelu a exotického ovocia. Optimálna forma konzumácie týchto vín je po 20 a viac rokoch a to ako aperitív, k plodom mora, rybám na smotane, syrom s modrou plesňou a samozrejme k zákuskom.
AOC Coteaux de l`Aubance: Jedinou odrodou týchto kedysi najvyhľadávanejších vín v regióne je Chenin (v dnešnej dobe vinári produkujú skôr Cabernet d`Anjou). Zber prebieha postupne, výsledkom toho je plné a bohaté víno s chuťou pripomínajúcou najprv lúčne kvety a potom zmes celej škály ovocia od marhulí, cez citrusy až po ananás s medom. Víno je predurčené k minimálne päťročnej archivácii, potom je vhodné ako aperitív, k údeninám, rybám alebo hydine, či jemne koreneným jedlám.
ČERVENÉ A ŠUMIVÉ VÍNA
-červené vína z Anjou:
AOC Anjou Rouge: Kedysi obľúbené, dnes ale popularitu strácajúce vína pochádzajú väčšinou z Cabernetu Franc s menšou prímesou Cabernetu Sauvignon. Tieto aromaticky pestré vína sú vhodné na každý deň k mäsu, údeninám alebo ľahkým syrom.
AOC Anjou Gamay: Tieto mladé vína s vôňou po červenom ovocí sú vďaka použitiu karbonickej macerácie ľahké a silne aromatické.
AOC Anjou Villages a Anjou Villages Brissac: Sú to dve podapelácie Anjou Rouge s produkciou vín určenou k ďalšej archivácii, čo je podmienené limitovanými výnosmi a nariadeným, minimálne ročným zretím v dubových sudoch. Vína sú z väčšej časti zložené z Cabernetu Franc s prímesou Cabernetu Sauvignon a hodia sa k červenému mäsu, zverine a syrom výraznej chuti.
-červené vína zo Saumuru:
AOC Saumur Rouge: Jedinou odrodou týchto suchých vín s vôňou po zrelom lesnom ovocí je Cabernet. Vína sa hodia k červenému mäsu, hydine, rybám a rôznym syrom.
AOC Saumur Champigny: Odrodou vín tejto menšej apelácie sú opäť Cabernety. Vína majú taktiež vôňu po zrelých lesných plodoch a odporúčajú sa k červenému mäsu, zverine a syrom.
-šumivé vína:
AOC Anjou Moussex: Ľahké až stredne plné víno vzniká tradičnou šampanskou metódou z Cheninu blanc s prídavkom Cabernetu, Cotu, Gamay, Pineau d`Aunis alebo Grolleau.
AOC Saumur Brut: Špecifickosť lacných, ale dobrých suchých vín z oblasti Saumuru je daná jednak tufovým podložím, klímou, šampanskou metódou výroby, no tiež použitím Cheninu blanc doplneného maximálne 20% Chardonnay. Po minimálne 9-mesačnoum zretí je vhodné ako aperitív, k bielemu mäsu, rybám alebo dezertom.
AOC Crémant de Loire: Vína z tejto 460-hektárovej apelácie sú skutočne plné, luxusné a elegantné, výrazne aromatické, s kvetinovou vôňou. To všetko vďaka prísnym podmienkam ručného zberu, opatrnému lisovaniu, tradičnej šampanskej metóde kvasenia vo fľašiach, minimálne 12-mesačnému zretiu v tufových pivniciach a použitiu jednej alebo viacerých základných odrôd ako Chenin, Chardonnay, oba Cabernety, Pineau d`Aunis alebo Rulandské modré.

Najčítanejšie články »