TASR , 19. nov 2010

Tohtoročné nové Beaujolais je prirodzene sladké, ale nie príliš

Opäť je tu nové Beaujolais. Milovníci mladého francúzskeho vína po celom svete ochutnávali dnes najnovší ročník a dospeli k záveru, že je prirodzene sladký, ale nie sladkastý.

Francois Cheri, ktorý dnes degustoval po dúškoch víno v jednej z parížskych reštaurácií, si užíval „moment relaxácie“. A keďže sa ochladzuje, podľa 72-ročného Francúza „troška Beaujolais nikomu neublíži“. Nové Beaujolais sa ochutnáva každý rok v tretí novembrový štvrtok. Prvú fľašu otvárajú o polnoci a oslavy nového vína pokračujú po celom svete celý deň. Vlani exportovalo Francúzsko vyše 15,2 milióna fliaš Beaujolais Nouveau do 110 krajín sveta. Najobľúbenejšie je údajne v Japonsku a USA.

Beaujolais 2010 prišlo

Aj v roku 2010 sa nové mladé víno z Francúzska, Nouveau Beaujolais, dostalo do predaja v tretí novembrový štvrtok po polnoci. Jeho príchod k spotrebiteľom je veľký rituál, sviatok, aj keď pohanský a ľudový. Zároveň univerzálny, veď sa ujal v mnohých krajinách sveta a vstúpil do ich kultúry. Nouveau Beaujolais, prichádzajúce s tradičným sloganom „Le Nouveau Beaujolais est arrivé!“ sa hodí k väčšine jedál a kuchýň. Popíja sa v kruhu priateľov. Avšak podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj, treba ho požívať s mierou. Pri degustácii tohto vína v princípe platí dôležitá zásada: je nevyhnutné vyčkať čas – teda deň D a hodinu H – čiže štvrtok 18. novembra o úderom polnoci vo Francúzsku a všade na svete. Rozhodne sa fľaša s novým mladým vínom z Beaujolais nemá otvoriť skôr. Podávať sa má s teplotou 10-11 stupňov Celzia. „Príchod“ nového Beaujolais je každý rok v tretí novembrový štvrtok v rovnomennom francúzskom kraji, ale aj v ďalších mestách krajiny a sveta, príležitosťou na oslavy.

Vo Francúzsku v mnohých lokalitách potrvajú do nedele. Okrem príležitosti stretnúť sa v pivnici či v bistre, vinárni, vinotéke, prípadne na iných miestach a vychutnať si mladé víno dáva príchod  Beaujolais vo Francúzsku príležitosť aj na usporiadanie mnohých ďalších podujatí. Oslavy mladého vína už prekročili hranice Francúzska a ochutnávka tohto moku si získala ľudí v Japonsku, Číne, vo veľkých mestách USA, ale aj v Južnej Kórei, Nemecku, Českej republike či na Slovensku. Región Beaujolais je oblasť situovaná severne od mesta Lyon, ktorá sa ťahá severne od departementu Rhône a južne od departementu Saône-et-Loire. V tejto starobylej francúzskej lokalite sa vinič pestuje dlhé stáročia. Napriek skutočnosti, že miestni vinári tradične pripravovali nápoje z úrod svojich viníc, Beaujolais „objavili“ novinári v Lyone v čase druhej svetovej vojny. Oblasť a s ňou i víno sa stali „hviezdami“ a zároveň aj „obeťami“ silnej medializácie. V roku 1951 sa stanovila odroda i termín, kedy sa začína s predajom mladého vína. V minulých rokoch sa vo svete predali státisíce hektolitrov Beaujolais nouveau.

Najčítanejšie články »