MUDr. Martin Mráz , 28. júla 2004

Tommasi Valpolicellu skutočne vie…

{-l45}Ak patríte medzi milovníkov kvalitného talianskeho červeného vína, určite siahnite po fľaši Valpolicella Classico Superiore z vinohradu Rafael, od jedného z lídrov vo výrobe tejto značky v Taliansku, spoločnosti Tommasi. Víno sa

{-l45}Ak patríte medzi milovníkov kvalitného talianskeho červeného vína, určite siahnite po fľaši Valpolicella Classico Superiore z vinohradu Rafael, od jedného z lídrov vo výrobe tejto značky v Taliansku, spoločnosti Tommasi.
Víno sa na našom trhu etablovalo iba prednedávnom, a po vstupe do Únie výrazne zlacnelo. Na jeho obdivuhodnej kvalite to však nič nemení.
Spoločnosť Tomassi vznikla v roku 1902. Spracováva hrozno z vinohradov ležiacich severozápadne od Verony. Po celom svete sa preslávila práve značkou Valpolicella. 6 hektárový vinohrad Rafael v oblasti San Pietro in Cariano poskytuje výnimočnú surovinu v podobe troch miestnych odrôd: Corvina Veronese, Rondinella a Molinara, ktorých kupáž je základom Valpolicelly.
Víno vyzrieva v drevených sudoch, ktoré mu dodávajú príjemný vanilkový nádych dopĺňajúci jeho typickú čerešňovú ovocnosť. Valpolicella sa odporúča vypiť v priebehu 2 – 5 rokov. Ak bola donedávna zaznávaným vínom, práve niekoľko miestnych producentov ju dotiahlo na inú métu. Dnes je to vo svojej najlepšej podobe víno príjemné, ovocné, s divokým južanským temperamentom.
Valpolicella Classico Superiore 2000 Vigneto Rafael
12,5 obj. % alk. {-r44}
Víno má iskru, v pohári sa len tak trbliece. Čarokrásna rubínová farba s mahagónovým leskom čo-to napovedá o jeho veku. 18 mesiacov v sudoch zo slavónskeho duba tiež urobilo svoje.
Po prevetraní v karafe prichádza na rad harmonický buket čerešní a vanilkového toastingu, prenádherne elegantný, nesmierne decentný. Plná, južansky ohnivá čerešňová chuť s pikantnými temperamentom dreva, úžasná vyrovnanosť a komplexnosť v extrakte, dochuť dužiny čerstvých čerešní. To všetko robí tento mok ideálnym partnerom k červenému mäsu, divine, či zrejúcim syrom. Ochutnajte vytemperované na 18°C , stojí to za to.
Valpolicella Numero uno !

Najčítanejšie články »