Beaujolais
TASR , 19. nov 2014

Otvárajú sa prvé fľaše s novým beaujolais

Mať rád svieže francúzske víno beaujolais je ako mať rád country music - svoju náklonnosť k nim treba neustále vysvetľovať.

– napísal webový magazín Paris by Mouth v článku venovanom noci na štvrtok, keď milovníci tohto vína prvý raz ochutnajú beaujolais z tohtoročnej úrody. Beaujolais nouveau ? je druh mladého, sviežeho vína fialkastej farby s ovocným buketom, ktoré pochádza z vinárskej oblasti Beaujolais ležiacej severne od Lyonu a vyrába sa z odrody Gamay.

Víno sa začína predávať každý rok vždy úderom polnoci v tretí novembrový štvrtok. Tento deň je vo Francúzsku mnohými netrpezlivo očakávaný a rovná sa takmer štátnemu sviatku. Pre vyznávačov tohto vína je noc, keď sa otvoria prvé fľaše s beaujolais z novej úrody, jednou z mála, keď sú dokonca ochotní opustiť ministolíky v zafajčených kaviarňach a vymeniť ich za degustáciu pod holým nebom a pripíjanie si či vzájomné častovanie sa s neznámymi. Víno sa síce podľa zaužívaných pravidiel začína predávať presne o polnoci, ale kvôli časovému posunu ho Japonci, veľkí milovníci beaujolais, ochutnajú vždy ešte skôr ako Francúzi.

Práve Japonsko je po Nemecku druhým najväčším nefrancúzskym konzumentom beaujolais na svete a jeho príchod na trh sa tam neoslavuje jeden deň či víkend, ale rovno desať dní, a to v rámci obľúbeného festivalu tohto vína. V termálnych kúpeľoch neďaleko Tokia dokonca každý deň deväť litrov tohto moku pridávajú aj do špeciálneho vínneho kúpeľa, ktorého antioxidanty majú vraj blahodarný účinok na kožu a pleť. Komerčný úspech beaujolais vo Francúzsku i vo svete viedol aj ďalšie vinárske oblasti k tomu, aby sa pustili do výroby mladého vína.

Tento trend badať nielen vo Francúzsku, ale i v Taliansku, kde sa predáva ako vino novello, ako aj v ďalších krajinách. Napriek tomu, že tohtoročné leto sa z pohľadu dovolenkárov nevydarilo, francúzski vinári sú spokojní, najmä tí, ktorí vyrábajú beaujolais. Prestalo pršať a mierne sa totiž oteplilo práve vtedy, keď to najviac potrebovali – koncom augusta, krátko pred oberačkami. „Všetci vieme, že pre vinárov sú najdôležitejšie posledné dni,“ uviedol pre magazín Metronews vinár Emmanuel Fellot. Prezident združenia Inter Beaujolais Gilles Paris zasa spresnil, že počasie sa nepodpísalo ani na zdraví a stave hrozna.

Sviežosť vzduchu totiž spôsobila, že bobule hrozna dozrievali pomaly a postupne. Vzhľadom na ich veľkosť sa očakáva, že tento ročník beaujolais bude mať výraznú chuť ovocia. Beaujolais sa pije veľmi ľahko a vraj nie po malých dúškoch. Francúzi si k nemu tradične a radi zajedajú údeniny z bravčového mäsa alebo gaštany.

Najčítanejšie články »