JZ , 22. mája 2016

Zoznámte sa s miestami, kde sa rodia najlepšie Sauvignony

Sauvignon blanc je pre mnohých kráľom bielych vín. Dnes je táto odroda rozšírená po celom svete. V ktorých oblastiach sa však rodia tie najlepšie Sauvignony?

Dni sa predlžujú a teplota vonku začína byť čoraz príjemnejšia. Ak sa aj vy tešíte, ako si v horúci letný večer otvoríte fľašu novozélandského Sauvignonu, čítajte ďalej.

Odroda Sauvignon blanc je charakteristická najmä svojou sviežosťou. Dominujú v nej tóny citrusov aj čerstvo pokosená tráva. Arómu po čiernych ríbezliach strieda žihľava alebo broskyne. V nejednej fľaši vás poteší chuť egrešov, kiwi alebo prenikavý korenistý záver.

Táto odroda je pre mnohých kráľom bielych vín a jej pôvod je predmetom mnohých debát. Veľká časť odborníkov tvrdí, že pochádza z Bordeaux alebo Burgundska, no s určitosťou môžeme potvrdiť len jej francúzske korene. Dnes je odroda rozšírená vo vinárskych regiónoch po celom svete. V ktorých oblastiach sa však rodia tie najlepšie Sauvignony?

Loire Valley, Francúzsko

Francúzsko dalo svetu túto skvelú odrodu a zároveň je stále jej najväčším producentom. Sauvignony z oblastí Loire Valley – Sancerre, Pouilly Fumé,  Menetou-Salon, Quincy či Reuilly sú typické svojimi trávovými, herbálnymi, egrešovými a citrusovými arómami. Sú suchšie ako tie z Nového sveta a bývajú výrazne minerálne. Niektoré sú považované dokonca za ultra suché.

Marborough, Nový Zéland

Zmes chladnejšej a vlhkej klímy spolu s vysokým počtom slnečných dní je dobrým základom dokonalého Sauvignonu. Táto odroda sa do viníc Nového Zélandu dostala až v 70. rokoch minulého storočia, no dnes je jeho významnou dominantnou. Je najrozšírenejšou odrodou a v celkovej produkcii je vo svetovom meradle na druhom mieste za Francúzskom. Svetoznámou sa stala oblasť Marlborough, ktorá produkuje až 60% všetkých novozélandských vín. Ďalšími významnými oblasťami sú Nelson, Hawke’s Bay či Wairarapa. Novozélandské Sauvignony sú predovšetkým ovocné, citrusové a cítiť v nich jarnú trávu.

Ochutnajte: 6x Špičkový Sauvignon Blanc New Zealand >

Alto-Adige a Friuli-Venezia Giulia, Taliansko

Alto Adige je oblasť ovplyvnená alpským a stredomorským prúdením vzduchu. Vinohrady sú vysadené až do nadmorskej výšky 1000 m.n.m. Oblasť sa vyznačuje takmer celoročným slnečným svitom a do Alto-Adige sa odroda Sauvignon blanc dostala koncom 19. storočia. Sauvignony zo severu Taliansku sú zelenkasté, žihľavové, svieže a chrumkavé, no zároveň bývajú plné a ovocné. Mnohí tvrdia, že talianske Sauvignony sú akýmsi prienikom medzi francúzskymi a novozélandskými.

Casablanca Valley a San Antonio Valley, Čile

Problémom čílskych Sauvignonov je len to, že sa o nich málo hovorí. Oblasti ako Casablanca, San Antonio, Colchagua či Leyda patria k miestam, kde sa rodia tie najlepšie Sauvignony. Na rozdiel od rovnako kvalitných Sauvignonov z niektorých iných oblastí sú tie čílske cenovo prijateľnejšie. Sauvignon blanc je vo viniciach v Čile druhá najrozšírenejšia odroda. Chute tamojších Sauvignonov sú rozmanité, typické hráškovými stopami, ale aj  minerálne a trávové.

Ochutnajte: 6x Sauvignon Blanc z Latinskej Ameriky – degustačný set >

Overberg, Stellenbosch, Južná Afrika

Juhoafrické vína patria k menej známym, no faktom je, že majú čo ponúknuť. Južná Afrika sa snaží využívať nové metódy s cieľom vyprodukovať unikátne a komplexné vína. Dobrým príkladom úspešnosti prístupu sú juhoafrické Sauvignony. Export tejto odrody sa v posledných rokoch výrazne zvýšil. Charakterom vína pripomínajú skôr francúzske Sauvignony. Sú chrumkavé a bylinkové, no zároveň okrúhle.

North Coast, Napa, Sonoma, Kalifornia

Kalifornia sa nachádza v teplejšom podnebí a tento faktor sa odráža aj v chuti tamojších Sauvignonov. Všetci dobre poznáme oblasti ako Napa alebo Sonoma. Menej známa už je oblasť North Coast, ktorá produkuje možno ešte lepšie Sauvigny ako prvé dve spomenuté. Trendom v Kalifornii je dávať vína do dubových sudov a preto aj väčšina vín z tejto odrody končí aspoň na krátky čas v bariku. Vína sú výrazne ovocné no chýbajú im trávové či minerálne tóny. V ich vôní najčastejšie dominuje broskyňa a nektarinka. Niektorí dokonca kalifornské Sauvignony prirovnávajú k melónovej šťave.

ZDROJE: Wine-searcher.com, chicagotribune.com, altoadigewines.com, winefolly.com, wine-sa.com, jancisrobinson.com
FOTO: Decanter.com

Najčítanejšie články »