JZ , 07. mar 2016

10 zásad správnej kombinácie jedla s vínom

Zladiť správne jedlo s konkrétnym vínom nie je vždy hračka. Pre lepší gastronomický zážitok by sme mali poznať aspoň pár základných princípov kombinácie jedla s vínom.

To, že víno a jedlo sa k sebe hodia netreba nikomu špeciálne vysvetľovať. Každý z nás už túto kombináciu isto vyskúšal. Zladiť však správne jedlo s konkrétnym vínom nie je vždy hračka. V tomto zmysle by sme mali poznať aspoň niekoľko základných princípov, ktoré nám pomôžu vychutnať si obed či večeru v sprievode vína a posunúť gastronomické zručnosti na vyšší level.

1. Veľkolepé s veľkolepým, nenáročné s nenáročným
Toto je základná idea správnej kombinácie jedla s vínom. K šunkovému toastu nemusíte otvárať fľašu drahého Merlotu. Na druhej strane, ak si kúpite v mäsiarstve prvotriednu sviečkovú, z ktorej si spravíte steaky, pokojne si k nim otvorte plný a guľatý Cabernet Sauvignon z Napa Valley.

2. Ľahké k ľahkým, korenisté ku korenistým
Nemá zmysel ak ľahké, voňavé víno ako Pinot Noir alebo Veltlín či Müller budete podávať k jedlám ochuteným napríklad curry. Z vína sa môže stať v ústach voda a preto táto kombinácia stráca zmysel. Je však vhodné ak si k ostrým korenistým vínam otvoríte napríklad fľašku poctivého Shirazu.

3. Vyberte si flexibilnú odrodu
Napriek tomu, že Chardonnay je jednou z najrozšírenejších a najznámejších odrôd, je zároveň jednou z najmenej flexibilných. Často sa stáva, že Chardonnay končí v bariku, čo znamená výraznú a silnú dubovú arómu, alebo má vysoký alkohol, ktorý nedodáva jedlu veľmi dobrú chuť. Ak nechcete spraviť chybu, obráťte sa skôr na Sauvignon blanc alebo Rizling rýnsky, ktoré mávajú zvyčajne typickú kyselinku. Tá vás totiž pri jedle nabáda k zapíjaniu súst a dá sa kombinovať s rozličným druhom jedál.

4. Ovocné s ovocnými
Ovocné vína skvele zapasujú k jedlám, ku ktorým si ako prílohu zvolíte ovocie. Či už ste sa rozhodli podávať bravčovú panenku s restovanými jablkami alebo kačku s pomarančami, zvoľte k nim víno, v ktorého aróme vyniká ovocie. Môže to byť napríklad Muškát, Viognier alebo Rizlingy.

5. Soľ verzus kyselina
Slané jedlá sa vo všeobecnosti hodia k vínam s výraznou kyselinkou. Ak podávate údeného lososa, parmezán, iné výrazne slané syry alebo sushi so sójovou omáčkou, doprajte si k nim fľašu Rízlingu či Silvánu.

6. Soľ verzus cukor
Ako kontrast k slaným jedlám sa tiež veľmi dobre hodí sladšie víno. Toto spojenie vychádza už zo starého európskeho zvyku, kedy sa ku slaným syrom zvyklo podávať Portské. Skúste teda syry skombinovať so sladším Ryňákom, alebo niektorým polosuchým rosé.

7. Mastné jedlá a koncentrované vína
Ak ste sa rozhodli variť niečo, čo má vysoký obsah tuku, napríklad poriadny kus mäsa, spravíte dobre ak zvolíte, ako doplnok rovnako bohaté, intenzívne a štruktúrované červené víno. Dobrým príkladom sú plné, tanínové Cabernety alebo Merloty. Výdatná štruktúra zjemní mastnotu na jazyku a zároveň naopak, mäso zjemní taníny vo víne.

8. Myslite na umami
Umami je jednou z piatich základných chutí, ktoré vnímame pomocou našich receptorov. Jedlá, ktoré sa s umami zvyčajne spájajú sú napríklad parmezán, huby a väčšina červeného mäsa. Dobrým výberom vína k týmto pokrmom môžete chuť ešte zvýrazniť a vyšperkovať ju do skutočného zážitku. Ak teda napríklad spojíte steak s Cabernetom, ako sme spomínali vyššie, určite neoľutujete ak si k nemu pripravíte napríklad omáčku z kuriatok.

9. Napodobenina alebo kontrast
Pri výbere vhodnej kombinácie pokrmu s vínom je občas dobré popremýšľať či chceme, aby jedlo s vínom kontrastovalo alebo sa mu podobalo. Ak zvolíte jedlo s krémovou prílohou a k nemu bohaté, krémové Chardonnay, ide o typický príklad zmiešania dvoch podobných chutí, čo ale nie je na škodu. Rovnako tak nie je na škodu k jedlám s krémovými prílohami zvoliť, ako doplnok chrumkavé, bublinkové Šampanské.

10. Vyvarujte sa sladkého a ešte sladšieho
Sladké vína k dezertom vyberajte starostlivo. V prípade, že je dezert sladší ako samotné víno, to sa stane nevýrazným a prázdnym. Sladkosť koláču či torty môže úplne pochovať charakter vína. Ideálna je kombinácia nie príliš sladkých, napríklad ovocných zákuskov s dezertným vínom.

Zdroj: decanter.com, winefolly.com, winespectator.com
Foto:  sxc.hu

Najčítanejšie články »