ASSR , 05. okt 2015

Ako prebieha Someliersky kurz ASSR?

Absolvovali sme „za vás“ profesionálny someliersky kurz, ktorý organizuje Asociácia somelierov Slovenskej republiky. Čo sa všetko naučíte? Kto sú lektori a pre koho je kurz určený? Dozviete sa v článku.

ASSR pod vedením prezidentky ASSR, pani Beáty Vlnkovej. ASSR vznikla v roku 2000 a jedným zo zakladajúcich členov bol Štefan Valovič, ktorý bol prezidentom ASSR takmer 10 rokov.. Od roku 2002 je členom ASI – Association de la Sommellerie Internationale. ASSR organizuje okrem iných činností aj profesionálny vzdelávací kurz Certifikát someliera určený pre odbornú i laickú verejnosť .

Ako však takýto kurz prebieha? Kto sú lektori, čo všetko je súčasťou a pre koho je určený? Rozhodli sme sa to zistiť za vás.

Tomáš Gyén

Tomáš Gyén

Všeobecne je známe, že somelier má znalosti o víne a zaoberá sa jeho servisom, ale mnohí z vás určite nevedia, že somelier má na starosti všetky ušľachtilé nápoje od minerálnych vôd, kávy, čaju, čokolády, miešaných nápojov, destilátov až po pivo. Školenie je zložené z dvoch modulov, z ktorých každý trvá tri dni. Po prvom module je približne mesačná pauza,až potom nasleduje druhý modul. O ďalší mesiac podstúpite záverečnú písomnú skúšku, test. Kurz je rozumne rozvrhnutý na dlhšie časové obdobie, aby ste mali dostatok času pripraviť sa na skúšky, nakoľko takmer všetci účastníci sú zamestaní, či podnikajú. Účastníkmi kurzu boli budúci somelieri, majitelia kamenných a internetových obchodov s vínom, manageri gastro prevádzok, výrobcovia vína, ale aj vínni nadšenci, ktorí si chceli rozšíriť vzdelanie a chcú viac porozumieť vínu.

V priebehu prvých dvoch modulov podstupujete skúšku z dekantácie červeného vína a senzorické hodnotenie vína. Na tieto skúšky vás lektori dostatočne pripravia a dekantáciu ako aj senzorické hodnotenie s Vami niekoľko krát precvičia teoreticky aj prakticky.

I.modul: Základy somelierstva (Beáta Vlnková, Štefan Valovič), základy vinohradníctva a vinárstva (Edita Ďurčová), slovenské vína (Edita Ďurčová), základné postupy zmyslového hodnotenia (Edita Ďurčová), snúbenie jedla a vína a servis vína (Beáta Vlnková, Štefan Valovič)

Počas tejto časti kurzu sme si vyskúšali, ako reagujú naše chuťové bunky na rôzne chuťové podnety a kombinácie chutí. Kombinovali sme vína s výbornými jedlami, syrmi, čokoládou… V skutku zážitok, ktorý odporúčame. Ochutnali sme množstvo vzoriek slovenských vín, porovnávali sme odrody, ročníky, cukornatosť, aromatické i chuťové vnemy. Vysvetlili nám, ako máme postupovať pri hodnotení vína.

II. modul: Vína Starého sveta (Edita Ďurčová), vína Nového sveta (Edita Ďurčová), Bordeaux (Miroslav Jajcay) ušľachtilé nápoje (káva, čaj, miešané nápoje, destiláty a voda) (Tomáš Gyén) a cigary (Peter Labaj)

Snímka obrazovky 2015-10-05 o 13.25.44

Párovanie jedla a vína

Počas druhého modulu sme degustovali mnoho zahraničných vín, pripravovali sme kávu, dostali sme prednášku o miešaných nápojoch, ktoré sme aj degustovali, o minerálnych vodách, káve, cigarách a ich skladovaní, výrobe a servírovaní. Na záver sme navštívili aj Salón piva, keďže pivo, tiež patrí do portfólia starostlivosti someliera. Tu nám prednášali o rôznych druhoch piva, spôsoboch výroby, dozvedeli sme sa informácie aj o pivovaroch.

Súčasťou kurzu bola aj návšteva vinárstva KARPATSKÁ PERLA, kde sme absolvovali degustáciu vín a rozhovor s majiteľom vinárstva pánom Ladislavom Šebom. Pán Šebo s nami prešiel aj technologickú časť vinárstva, kde nám osvetlili kompletný výrobný proces a ukázali všetky zariadenia, na ktorých sa jednotlivé činnosti pri výrobe vína robia. Následne nás zobral do ich vinohradu, kde sme sa dozvedeli ďalšie zaujímavé informácie.

Degustácia slovenských vín

Degustácia slovenských vín

Lektori kurzu boli:

Beáta Vlnková – prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky.
Získané vzdelanie:
Advanced Certificate in Wines and Spirits WSET London
Advanced Certificate in Wines and Spirits Weinakademie Rust, Austria
Certified Sommelier Court of Master Sommeliers.
Bola členkou finálovej jury – servis vína, Majstrovstvá sveta somelierov Tokio 2013

Zaoberá sa publikačnou činnosťou, je členkou FIJEV – medzinárodnej organizácie novinárov píšucich o vine. Organizuje kurzy, prednášky, exkurzie a prezentácie vína pre profesionálov aj milovníkov vína.

Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker – skvelá enologička, uznávaná odborníčka, členka mnohých hodnotiacich komisií. Absolvovala odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo na STU v Bratislave a nedávno získala prestížny medzinárodný Diplom WSET (Wine&Spirit Education Trust).

Zaoberá sa dovozom, vývozom a distribúciou vína, prednáša na Slovenskej vinárskej akadémii v Pezinku. Ako hodnotiteľka sa zúčastňuje významných domácich i zahraničných súťaží vína v Paríži, Madride, Cannes, Bruseli, Sierre, Québecu, Viedni, Prahe. Venuje sa publikačnej činnosti v odbore víno a gastronómia. Je autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka. V minulom roku uviedla na trh vlastnú značku vína – spoločný projekt so slovenskými vinohradníkmi a vinármi.

Štefan Valovič
Somelierske úspechy: 1. miesto Trophée Ruinart 2000 – Najlepší somelier Slovenska Reprezentant Slovenska na Trophée Ruinart 2000 vo Francúzsku, semifinalista na World Championship – Best Sommelier 2000 v Kanade. Najlepší somelier na Slovensku 2004 Člen odbornej komisie na World Championship of Sommelier 2005.

Ďalšie aktivity: Zakladateľ a prezident (2000-2010) Asociácie somelierov SR Člen degustačných komisii na konkurzoch vín (Agrovíno, Horeca víno, Salón slovenských vín, Vínne trhy Pezinok, Vínofest ) Člen komisie hodnotiteľov na zahraničných somelierských súťažiach (Bohemia Trophée, Best World Sommelier a mnoho iných)

Predseda hodnotiteľov na somelierskych suťažiach (Trophée Ruinart, Trophée Hubert, Corner sommelier competition) V súčasnosti pracuje ako F&B manažér hotela Senec v Senci.

Miroslav Jajcay Viceprezident ASSR, jeden z najúspešnejších, špičkových slovenských somelierov, ktorý zvíťazil na viacerých súťažiach, hlavne v ČR.
•dvojnásobný víťaz súťaže Grand Prix sommelier (Brno 2004, 2006)
•majster Česko-slovenska v sekaní sektu (Prušánky 2006)
•finalista Grand Prix sommelier (Brno 2002, 2003)
•finalista Sommelier Znovín (Pardubice 2005, 2006)
•finalista Vinanza Trophy (Bratislava 2003)
•finalista Trophée Ruinart SR (Bratislava 2002)

Prevádzkuje úspešný obchod s vínom Chateau – vin a penzión Karolína v Slovenskom Grobe.

Tomáš Gyén Profesionálny flairový barman a somelier V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR.

Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, Generálny sekretár SkBA Člen Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží.

Peter Labaj – Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Zaoberajú sa nielen predajom, ale aj správnym servisom, uskladnením, párovaním cigár s jedlom, výrobou cigár…

Prečo sa prihlásiť?
Po úspešnom absolvovaní kurzu získavate Certifikát someliera a členstvo v ASSR do konca roku v ktorom sa kurz koná. Toto osvedčenie obsahuje garančné insígnie ASSR a ASI Association de la Sommellerie Internationale. Tento kurz vám v každom prípade odporúčame. Nás presvedčili špičkoví lektori, ktorí nám skvelo vysvetlili každú časť kurzu, kvalita kurzu, rozmanitosť tém a množstvo hodnotných informácii.

Najčítanejšie články »