MUDr. Martin Mráz , 30. júna 2004

Ako správne degustovať víno?

V pokračovaní nášho seriálu o základoch degustácie ušľachtilých mokov sa budeme venovať buketu vín dorobených z bielych muštových odrôd viniča. Opäť na úvod staré známe, pri degustácii musí vládnuť pohoda. Biele tiché vín

V pokračovaní nášho seriálu o základoch degustácie ušľachtilých mokov sa budeme venovať buketu vín dorobených z bielych muštových odrôd viniča.
Opäť na úvod staré známe, pri degustácii musí vládnuť pohoda. Biele tiché vína sa nalievajú do pohárov z číreho skla v tvare tulipánov. Sekty a šampanské (pravé francúzske je vždy biele) do fláut, štíhlych vysokých pohárov pretiahnutého tvaru. Prírodne sladké slamové, ľadové a tokajské vína môžeme servírovať ako aperitív alebo k dezertom v menších pohároch určených na biele víno.
Vždy však platí, že buket sa primerane rozvinie len pri správnych podmienkach servírovania. A tu hrá dôležitú úlohu teplota moku. Žiadne víno, ani červené, sa nemá podávať pri izbovej teplote (ak práve nemáte v izbe 20 ºC). Najviac vytemperované sa podávajú sekty, ružové a sladké vína (4 – 8 ºC). Biele vína sa servírujú, v závislosti od sorty a veku, pri teplote 10 – 14 ºC, staršie pri vyššej teplote.
Väčšina vín sa v súčasnosti dorába v reduktívnych podmienkach, bez prístupu kyslíka. Výnimkou sú tokajské výbery dorábané oxidatívnou cestou. Buket reduktívnych vín je svieži, ovocný, rovnako ako chuť. Niekedy sa zdá, že vína nemajú finesu, sú jednotvárne, no nie je to tak. Každá odroda má určité primárne, sekundárne a terciárne aromatické charakteristiky, ktoré vyniknú práve pri dobre zvládnutej technológii výroby.
Bobule hrozna sú nositeľmi primárneho buketu. V procese vyzrievania vína v sudoch či tankoch víno získava sekundárny buket. Vyzrievaním vo fľaši sa ďalej obohacuje o vzácne tóny terciárneho buketu.
Začnime rizlingom rýnskym. Buket tejto odrody pripomína lipové kvietky, med či citrusové plody. Vyzrievaním vo fľaši získava na kráse a v starých 10-ročných ryňákoch sa nájde i čo-to petrolejových tónov. Pekný príklad na terciárny buket. Menovec tejto odrody, rizling vlašský, to je už iná báseň. Kvietkové tóny často prikrášľujú pikantné korenisté nuansy, či štipka jemných krémových aróm. A nechýba ani trošku ovocia či lyžička medu.
Veltlínske zelené sa zas rado s horkými mandľami. I jemná ovocnosť však nie je na škodu veci a víno obohacuje o ďalšie atraktívne tóny. Napokon, v ľadových a slamových mokoch dorobených z tejto sorty dominujú tóny exotiky. Müller Thurgau hrá pre zmenu kvietkovo-ovocnými nuansami. Je to víno nenáročné, pije sa dobre.
K ľahkým bielym mokom patria muškátové odrody a Irsai Oliver. Buket týchto vín je kvietkovo-korenistý, muškátový. Irsai je až omamný, s tónmi bobúľ zrelého hrozna a čerstvo vylisovaného hroznového muštu. Ulahodí preto najmä dámam.
Módnou bielou sortou je Chardonnay. Ako jedno z mála bielych vín sa kvôli vyššiemu obsahu trieslovín dorába i v barikovej podobe. Základný buket exotického ovocia, citrusov a orieškov sa tak ďalej obohacuje o tóny páleného dreva, vanilky, kávy či chlebovej kôrky. Víno je to vskutku zaujímavé, darí sa mu dobre po celom svete a má mnoho tvárí. Treba si ho preto viackrát vychutnať.
Inou populárnou sortou s francúzskym rodokmeňom je Sauvignon. Typický je preň buket pokosenej trávy a zelených broskýň získavajúci na kráse ďalším vyzrievaním. Víno sa však odporúča vypiť mladé.
Vzácnou aromatickou odrodou v našich krajoch je Tramín. Lupeňa ruže, exotické ovocie, korenie či parfém, tramín je vskutku nezabudnuteľný. K aromatickým odrodám patrí i Devín, slovenský kríženec Tramínu, a jeho moravská sestra Pálava. Vína vynikajú vôňou po sušenom a exotickom ovocí so štipkou korenia, často sú to moky ťažké, alkoholické.
Perlou v náhrdelníku slovenských vín sú tokajské výbery dorábané oxidatívnou cestou. Vôňu medu, jabĺk, sladkého ovocia a neodmysliteľnej chlebovinky vytvára trojica tokajských odrôd: Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vychutnajte si ich spolu s jablkovou štrúdľou alebo samotné, vo vzácnych chvíľach pozemského života!

Na Vaše zdravie!!!

Najčítanejšie články »