CHTGDB , 12. dec 2016

Ako správne podávať a degustovať víno

V každej dobrej reštaurácii možno pozorovať čašníka alebo priamo someliéra, s akou ľahkosťou otvára fľašu vína a rozpráva jeho príbeh. Aj v domácich podmienkach môžete zapôsobiť na vašich hostí, a pritom nemusíte byť profesionál. Stačí poznať niekoľko trikov pre správne podávanie vína.

Ponúknite vizuálny kontakt

Pri predstavovaní vína sa ubezpečte, že je fľaša otočená etiketou smerom k hosťom. Je totiž závždy točiť vývrtkou (a nie fľašou), inak by sa vám krútila celá fľaša aj spolu s etiketou.

Hlavný rozdiel medzi otváraním vína so skrutkovým uzáverom a s korkom je ten, že korok je potrebné pred vyvŕtaním utrieť. Vďaka tomu sa odpoharstráni prípadný prach, nahromadený počas skladovania. Následne je vhodné korok ovoňať a presvedčiť sa, či je víno v poriadku.

V prípade, že áno, jemne pretrite hrdlo fľaše a môžete začať rozlievať – stále z pravej strany, pokiaľ je to vzhľadom na priestorové možnosti aspoň trochu možné.

TIP od vinára: Ak chcete navnadiť svojich hostí na podávané víno a vzbudiť v nich prirodzenú zvedavosť, vyskúšajte tzv. zavinenie pohára.

Nalejte malé množstvo vína do pohára a pohybujte ním tak, aby sa celá vnútorná plocha dostala do kontaktu s vínom. Takto pohár pripravíte na podávanie konkrétneho vína a zabezpečíte príjemné rozvinutie arómy.

Správna teplota a množstvo vína

Teplota vína sa líši od toho, o aké víno ide. Biele víno by malo byť vychladené na 10 – 12°C, červené na 16 – 18°C a sekt sa podáva zachladený najviac; ideálne pri teplote 6 – 9°C.

Každý druh vína si zároveň žiada vhodný pohár, ktorý by ste mali naplniť do 1/3 jeho objemu. Nie preto, že by ste nedopriali hosťom viac. Je to preto, aby si vedeli pohodlne zakrútiť pohárom a privoňať z neho – bez toho, aby sa víno rozlialo.

Degustácia vína u vás doma

Pri degustovaní vína je kľúčové správne držanie pohára. Pohár je nevyhnutné držať výhradne za stopku alebo za spodnú časť, tzv. pätku. Nikdy nie za kalich, pretože tak si hostia nielenže „zapackajú“ pohár, ale si aj zbytočne ohrievajú víno.

Pre maximálny zážitok z vína im prezraďte, čo všetko si majú pri ochutnávaní všímať.
Ako prvé by sa mali zamerať na farbu vína a jeho viskozitu. Potom jemne potočiť pohárom, aby sa uvoľnila aróma, a tak sa z neho nadýchnuť.

Vedeli ste, že: Je lepšie sa nadýchnuť priamo z pohára, ako len privoniavať k vínu? Iba dostatočným nádychom sa dajú rozpoznať všetky tóny ukryté vo víne.

A prichádza najlepšia časť večera, degustácia prvého dúška vína. Najprv je dobré popresúvať si víno na jazyku. Vďaka tomu dochádza k postupnému objavovaniu všetkých chutí, ktoré ponúka. Po prehltnutí možno vnímať telo vína (to, aká chuť a pocit po ňom zostávajú) a zhodnotiť, či je víno harmonické. Ak áno, ako hostiteľ máte vyhrané.

Nemusíte pozývať svojich priateľov do drahej reštaurácie, aby ste zažili príjemný večer spojený s degustáciou. Pripravte im nezabudnuteľnú ochutnávku vín priamo vo vašej obývačke.

Najčítanejšie články »