GLGZ , 24. apr 2015

Aký bol ročník 2014 v Golguze Hlohovec?

Ročník 2014 sa zapísal do histórie vinohradníctva s ním poťažmo vinárstva ako veľmi náročný. Opäť sa potvrdilo , že o kvalite hrozna, z ktorého vyrábame víno, rozhoduje takmer vždy september.

Október je síce dôležitý, no klimatické podmienky septembra ovplyvňujú technologickú zrelosť hrozna zásadným spôsobom. September roku 2014 zasiahli 3 cykly 3-4 dňových, pomerne výdatných zrážok. Teda  v období, keď má hrozno dozrievať, koncentrovať prírodné sacharidy a znižovať obsah kyselín, boli tieto procesy narušené a ochrana hrozna bola vďaka spomínaným zrážkam takmer nemožná.

Tým dochádzalo k značnému znehodnocovaniu  kvality hrozna. Takto napadnutému hroznu babie leto, ktoré síce prišlo,  vôbec nepomohlo a bolo skôr labuťou piesňou toho aké to mohlo byť, keby bol september klimaticky štandardný. Preto kladieme klimatické podmienky v prvom jesennom mesiaci za prioritné.

Výrobu  bielych a ružových vín sme aj vďaka podobnému ročníku 2010 a teda i skúseností z neho, technologicky zvládli, výroba červených sa uberala podobne ako v spomínanom roku. Ostáva veriť, že po dvoch rokoch nepriazne na výrobu červených vín príde prajný rok na výrobu vín v tomto segmente. Priebeh klimatických podmienok bol v Hlohovci veľmi podobný ako je vyššie uvedené. Našou výhodou ako i klimatickou priazňou  /ak sa o nej dá vôbec takto hovoriť / bol nižší úhrn zrážok oproti južnému Slovensku ako i dlhší čas medzi jednotlivými zrážkovými cyklami.

Vďaka dobrým agrotechnickým zásahom sme spracovávali hrozno, ktoré bolo takto zasiahnuté náročnosťou ročníka oveľa menej. Preto sa v našom portfóliu za ročník 2014 vyskytuje pomerne vysoké a zaujímavé percento prívlastkových vín na úrovni neskorých zberov ako i výberov z hrozna . Vďaka skúsenému tímu zodpovedných odborníkov i  najmodernejším spracovateľským technológiám sa nám podarilo vyrobiť biele a ružové vína na takej úrovni,  s ktorou sme spokojní, o čom svedčia ocenenia z vinárskych súťaží z počiatku roku 2015 uskutočnených ako na Slovensku tak i v zahraničí. Červených vín sme vyrobili menej a v tejto chvíli môžeme povedať, že nás s nimi čaká ešte veľa práce.

Záverom môžme vyjadriť presvedčenie , že nezameniteľný  minerálny a korenistý podtón vín z hlohoveckého regiónu sa nám podarilo vyzdvihnúť   a vďaka už spomínaným technológiám, terroir  a know how veríme , že i dlhšie vo fľaši udržať  tak,  aby Vás,  našich zákazníkov nesklamal . Vďaka priaznivému pomeru  medzi kyselinou  vínnou a jablčnou, vína cez vianočné sviatky prirodzeným spôsobom zmäkli, napriek tomu ich majú dostatok na to ,  aby pôsobili smelo a sviežo. Nepredpokladáme ,že vína ročníka 2014 budú okupovať archívy vo vzdialenej budúcnosti . V tejto chvíli však majú svoj šarm, ktorý si určite nejaký ten piatok udržia tak, aby ste sa nimi , ak sa pre ne rozhodnete, nenudili.

Vinárstvo Golguz.

Najčítanejšie články »