Ing. Peter Handzuš , 14. okt 2008

Burgenland a Maďarský Tokaj

Snaha odlíšiť sa je takmer vždy korunovaná úspechom. Tak ako to bolo aj v prípade elegantne zabalenej a neprehliadnuteľnej fľaše s uzáverom Caps-lock. Aj keď sa musím priznať, že obojživelné potvory na vínnej etikete vo mne nikdy nevzbudzovali veľké sympatie, po tejto som akosi spontánne siahol zo zvedavosti.

ZANTHO – GRUNER VELTLINER – 2007 – BURGENLAND

Snaha odlíšiť sa je takmer vždy korunovaná úspechom. Tak ako to bolo aj v prípade elegantne zabalenej a neprehliadnuteľnej fľaše s uzáverom Caps-lock. Aj keď sa musím priznať, že obojživelné potvory na vínnej etikete vo mne nikdy nevzbudzovali veľké sympatie, po tejto som akosi spontánne siahol zo zvedavosti. Fľaša s vínom bola trpezlivá a niekoľko dní sa v chladničke pripravovala na to, aby nám ukázala čo v nej je. Myslel som, že ju otvorím s dedom aby som mu urobil radosť, ale nakoniec to všetko zmenila moja pani. Odmietla pozvanie na kávu a hlasom ktorému málokedy odolám sa sama pozvala na tu potvoru v chladničke.

Jednoduché otváranie a okúzľujúci zvuk stekajúceho vína po hrdle fľaše dával tušiť nevšednému zážitku. Asi som bol príliš unavený zo dňa a chytal ma sentiment, keď som vnímal také inokedy bezvýznamné veci. Prebrala ma až excelentná tenká zelená farba, ktorá dávala tušiť, že máme pred sebou striktne reduktívne a veľmi mladé víno. Neveril som, že sa dokáže správať tak hravo. S ľahkosťou uvoľňovalo aromatické látky, ktoré sme identifikovali ako svieže a ovocné. Vo vôni sa neprejavovalo prílišnou intenzitou, ale zato bolo veľmi kultivované a čisté. Chuť bola dlhá, suchá, zároveň ohnivá aj keď nie veľmi bohatá. Moja pani mala chvíľkový pocit, že kyseliny sú stratené. Ale to bola skôr nepozornosť, pretože jej druhý dúšok odhalil ako sú nádherne mäkké. Príjemný dlhý mandľový dojem nemal žiadny horký záver s akým sa stretávame u mnohých Veltlínov. Myslel som na kvety, ktoré práve kvitli na našej terase. Ráno boli všetky zatvorené. A ako málo stačilo aj tomu
vínu aby rozkvitlo.

ZANTHO – MUSKAT OTTONEL – 2007 – BURGENLAND

Túto jaštericu som kúpil sebavedomejšie. Nebola v tom žiadna zvedavosť. Iba som si chcel utvrdiť môj názor, že vína z Burgenlandu majú v sebe neopakovateľnú eleganciu. Borisa som nevidel už niekoľko týždňov, tak si myslím, že na barbeque s takýmto vínom ho určite dostanem. Pre notorických šoférov a permanentných workoholikov, ktorý vínu neholdujú
pretože naň nemajú čas, je toto asi najlepšia voľba. Musí zaujať. Hneď a jednoznačne. Celú sobotu lialo. Nedalo sa vystrčiť nos zo dverí. To zase bude kampaň. Des pomyslieť ak sa hrozna chytí nejaká hniloba. Náladu som chcel vylepšiť Faulknerom tak som sa začítal. Zvonenie mobilu ma prebralo zo spánku. Brácho nespi. Idem k tebe. Kúpil som ľahučkú cigarku. Moja ma zabije ak by mi ju objavila, ale na teba má slabosť. Všetko sa mi prepečie ak v tom lietaš so mnou. No a je to tu. Žiadne barbeque, ale Cigar Club. Tak dobre vyskúšame vhodnosť Muškátu a Partagasu Limited Edition 2000. Sklený uzáver vydal hlboký vzdych a víno tieklo ako v spomalenom filme. Hnusná sobota ešte aj to víno sa nikam neponáhľa. Ani sme ho ešte nemali poriadne v pohári a zavoňalo. Borisa zatriaslo vzrušením ako po dávke adrenalínu keď zazvoní telefón. Pozorovali sme farbu a počúval som laika ako hovorí o tenkej bledozelenej farbe zo žltými odtieňmi. Doplnil som jeho vedomosti o poznanie ze to je mladé víno. Točili sme pohármi a vnímali vôňu ovocia. Prekvapila nás prevažujúca vôňa bieleho grepu. Jemne nevtieravá bola intenzita, ktorá v sebe nezaprela muškátový pôvod. Zmyselná kombinácia zrelého grepu a korenín. Na cigarku sme už dávno zabudli, ale zato sa jazykom prehŕňame chuťou tohoto suchého vína. Je plné a bohaté, veľmi extraktívne a pôsobí ohnivo aj napriek tomu, že údaj o alkohole nás prekvapí nízkou hodnotou. Veľmi šťavnaté kyseliny sú aj napriek tomu elegantne harmonické. Čakal som iný robustnejší štýl, ale tento príjemne prekvapil aj mňa. Jemné nevtieravé a bohaté v chuti. Presvetlilo šedú a upršanú sobotu. A pán Faulkner? Vôbec som ho nedočítal. Skončil u Borisa v spálni s jeho manželkou.

Vína Zantho kúpite online tu!

ANDRASSY – FURMINT – 2006 – TOKAJI

Prvý z troch kráľov. Chcel som sa zoznámiť aj s druhými dvomi, ale predavačka mi povedala, že Lipovinu a Muškát žltý nemajú. Bolo mi s toho smutno. Zase som zabudol, že prehnané očakávania vedú ku sklamaniam. Senzorickou analýzou som prešiel až v mojom prvom zamestnaní. Ako asistent hlavného technológa. Občas bolo treba prechutnať niekoľko tisíc súdkov tokajských vín. Ponáhľal som sa domov, pretože ma čakala moja pani s kávou a sladkým pokušením. Vhodný čas na Andrássyho tokajské k dezertu. Keď som tú elegantnú, priehľadnú, štíhlu a vysokú fľašu platil, myslel som na výrobcu. Asi sa nemá za čo hanbiť. Krásna žltá farba so zlatými tónmi dáva tušiť víno, ktoré prešlo niekoľko mesačným vyzrievaním v tokajskej sudovine. Doma na stole voňali koláčiky a v pohári sa rozvíjala intenzívna vôňa v niekoľkých vlnách. Oxidatívne tóny sa pomaly a postupne strácajú, aby uvoľnili miesto sviežim tónom zrelého a neskôr sušeného ovocia. Do izby sa vkráda zapadajúce slniečko a umocňuje pôžitok z farby vína. Ani nemám chuť vziať do úst prvý dúšok, aby mi z tej farby nič neuniklo. Vezmem si ho až vtedy, keď posuniem pohár mimo dosahu slnečných lúčov, pretože strácam trpezlivosť. Prvý dúšok je svieži. Chuti dominujú bohaté kyseliny aj napriek tomu, že tento Furmint je sladký. Ale taký je štýl tokajských vín. Nie je to príliš zladené víno, hoci dlhý dojem umocňuje oxidatívny štýl s chuťou kôstkovín na jeho pozadí. Kto nerád experimentuje s chuťami toho neosloví. Hlavne konzervatívnych zákazníkov, ktorí majú vžitú predstavu, že odrodové víno má mať prísne reduktívne vlastnosti. Vybral som si dobre. Aj keď len náhodou. Našiel som príležitosť a čas ku ktorému vhodne zapasovalo.

Najčítanejšie články »