TASR , 19. júna 2014

Českí inšpektori objavili glycerín vo víne od slovenského dodávateľa

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia našla vo víne Müller Thurgau spoločnosti Vína Mikulov syntetický glycerín. Jeho pridávanie do vína je zakázané, aj keď nie je pri bežnej miere konzumácie zdraviu nebezpečný.

Výrobca tak musel stiahnuť z trhu dve šarže vína, konštatujú dnes na svojej internetovej stránke Lidové noviny. Presnejšie, podľa hovorcu inšpekcie Pavla Kopřivu musel výrobca stiahnuť z trhu takmer 500 litrových fliaš tohto vína. Firma vo svojom vyhlásení pre tlač tvrdí, že sa stala obeťou podvodu.

Fľaše totiž plnil slovenský dodávateľ. Bežný spotrebiteľ pritom nemá šancu spoznať, že do vína bol pridaný syntetický glycerín. Glycerín je totiž organická látka, ktorá vzniká pri kvasení a dodáva vínu hladkosť a plnosť. Pridávanie syntetického glycerínu do vína je častým prehreškom a Zväz vinárov volá po väčších trestoch pre tých, kto sa podvodov pri výrobe a predaji vína dopúšťajú. „Víno pre výrobu týchto šarží sme zakúpili od nášho dlhodobého slovenského dodávateľa, ktorému sme plne dôverovali. Ten je zmluvne viazaný dodávať iba víno vyrobené povolenými vinárskymi postupmi,“ uviedol Ondřej Beránek, konateľ spoločnosti Bohemia Sekt, ktorej Víno Mikulov patrí.

Podľa Beránka musí moravské vinárstvo pre nedostatok hrozna z vlastných viníc a od miestnych zmluvných dodávateľov časť vín nakupovať v zahraničí. „Nechceme ďalej podstupovať podobné riziko. Preto si zaobstaráme od nášho akreditovaného laboratória špeciálny prístroj, ktorý nám umožní podobnú situáciu vlastnou sprísnenou vstupnou kontrolou už dopredu vylúčiť,“ avizoval Beránek. Výrobca podporuje aj snahu vinárov zriadiť komerčné laboratórium, kde by mohli robiť testy všetci vinári. Českí inšpektori každoročne odhalia na trhu rad pančovaných vín pochádzajúcich zo zahraničia.

Najčítanejšie články »