Mgr. ADELA DEMEKOVÁ , 15. aug 2008

Európa si cení tradíciu

O udalosti vo svete vinárov a vinohradníkov, nadchádzajúcom veľtrhu technológií pestovania ovocia , výroby vín a ovocných štiav INTERVITIS – INTERFRUCTA , ktorý sa koná v dňoch 22.- 26.apríla t. r, prišiel na Slovensko prvýkrát informovať riaditeľ odboru komunikácií a hovorca Štutgartských veľtrhov Thomas Brandl.

Spýtali sme sa ho: Je jasné, že taký významný veľtrh má význam aj pre slovenských vinohradníkov a vinárov už len pre prehľad o inovácii výroby a rozširovaní trhu. Ale čím, podľa vás by mohla prispieť účasť slovenských vystavovateľov?
Zatiaľ sa na našom veľtrhu slovenské firmy nezúčastnili. Je to tým, že sú menšie a aj menej špecializované. Ale očakávame ich účasť už v blízkej budúcnosti. Každá krajina a firma môže veľtrhu a v konečnom dôsledku aj sebe prospieť tým, že sa predstaví, že ponúkne možnosť spoznania svojich odrôd a ročníkov. A viem, že za posledných desať rokov sa na Slovensku postupne vyrába čoraz viac kvalitných vín, ktoré môžu osloviť spotrebiteľov svojou osobitou chuťou a buketom. Veď preto sme aj prišli do Bratislavy! O trh s vínom je zápas aj medzi európskymi krajinami. Zrejme zosilnie, keď na trh vstúpia aj rumunské, ale najmä bulharské vína.

Ako sú na to nemeckí výrobcovia pripravení?
Nevládne u nás žiadna panika. Nemeckí vinári už pochopili, že tlak na ceny bude stále a možno aj čoraz väčší. Nové krajiny Európskej únie dokážu vyrábať víno už za 1, 90 eur, čo nemeckí výrobcovia jednoducho nemôžu docieliť. Vedia, že najprv musia vybudovať dobrý imidž svojej firme, aby zaujala, lebo trh je preplnený lacnými vínami. Krajiny Nového sveta zdvojnásobujú vinohradnícke plochy. Obrovské tankové lode plné vína plávu z Chile, Adelaidy do Hamburgu, plnia sa do fliaš a rozvážajú po Európe. Bojovať proti tomu je nezmysel. Aj pre krajinu ako Slovensko je jedinou cestou výroba kvalitných vín a schopnosť prebojovať sa na lukratívne trhy. Najmä Bulharsko je z nových krajín konkurenciou, lebo má naozaj kvalitné vína a nie celkom neznáme…

Ako vidíte budúcnosť technológií výroby vína? Zvíťazí tradícia, alebo netradičné technológie?
V Nemecku, ale myslím, že aj v Európe vôbec, sa cení víno ako prírodný produkt. Preto je nevyhnutné označenie, z ktorého zistíme, že to-ktoré víno zrelo v barikovom sude a iné bolo vyrobené pomocou čipov. Nové metódy sú príznačné najmä pre USA, nám veľmi nevonia, keď víno najprv rozložíme pomocou čipov a potom ho zložíme ako skladačku podľa žiaducich vlastností. Preto sa aj strhla medzinárodná roztržka a USA vystúpilo z medzinárodnej vinárskej organizácie OIV. Ale vždy bude možnosť si vybrať…

Najčítanejšie články »