TASR , 01. júna 2012

Festival v Nitre ponúkne sto druhov vína i mnohé zabudnuté jedlá

Tradičné domáce jedlá a kvalitné víno z Nitrianskeho kraja budú môcť ochutnať návštevníci vínneho a gastronomického festivalu, ktorý sa bude konať tento víkend v centre Nitry.

Podujatie je súčasťou Otvorenia letnej turistickej sezóny, ktorú odštartuje v sobotu 2. júna na Svätoplukovom námestí bohatý kultúrny program. Festival vína a tradičných špecialít organizuje Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI). Jeho súčasťou bude aj ochutnávka viac ako 100 druhov vína z Nitrianskej vínnej cesty. „K nim si môžu návštevníci dať veľmi chutné jedlá. V mnohých prípadoch ide naozaj o špeciality, ktoré už začínajú byť raritami, pretože recepty, podľa ktorých sa pripravovali, upadajú do zabudnutia. Je dobré, že Nitra sa začína prezentovať ako jedno z centier vínneho a gastronomického turizmu,“ uviedol riaditeľ RZ VDI Daniel Balko.

Ako pripomenul, milovníci dobrých vín a jedla budú môcť v Nitre ochutnať známe „párance“ z Pukanca, podplamenníky, rôzne druhy paprikášov, perkeltov či rybacích špecialít. „My sme si dali podmienku, aby sa tam v maximálnej miere využívali tradičné regionálne produkty. Mal by tam byť napríklad perkelt z kohútích žliaz, čo je jedna z takmer zabudnutých špecialít. Bude sa podávať držkový paprikáš, ale i paprikáš zo pstruha. Čiže naozaj to budú regionálne, ale dnes už nie úplne známe jedlá, ktoré boli kedysi bežnou súčasťou našej kuchyne. Pri ich príprave sa využívajú často papriky, rajčiny, feferónky a ďalšie potraviny, ktoré sú pre náš väčšinou poľnohospodársky kraj typické,“ dodal Balko.

Súčasťou Otvorenia letnej turistickej sezóny v Nitre budú tiež slávnostné vyhlásenie Súťaže o najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja, prehliadky mesta so sprievodcami, infostany turistických atrakcií, tvorivé dielne, folklórny sprievod a bohatý hudobný program.

Najčítanejšie články »