karpatska perla
KP , 09. dec 2014

Gita a Laco Šebovci z KARPATSKEJ PERLY otvorili svoj domáci archív

Aby vám pripravili zo svojich skrytých pokladov zaujímavý set archívnych vín. Vína majú etikety s dielami slovenských umelcov, ktoré v KARPATSKEJ PERLE používali do roku 2005.

Šebovci ich vybrali na základe degustácie najlepších vín archívu, ktoré prechutnali spolu so svojimi dcérami. Degustácia sa konala v jedno novembrové popoludnie priamo v ich kuchyni. Na príjemnom mieste, kde začali manželia už viac ako pred dvadsiatimi rokmi snívať svoje prvé vinárske sny.

Snažili sa vybrať vína z dobrých ročníkov, ktoré sú dnes vo výbornej kondícii. Do užšieho výberu sa prepracovalo 8 vín, z ktorých nakoniec vybrali troch víťazov: Veltlínske zelené 1999, Alibernet 2004 a Cabernet Sauvignon 2003. Vína najprv zdekantovali a potom sa k nim po niekoľkých hodinách vrátili. Archívne vína je lepšie nechať zdekantovať, alebo ich nechať chvíľku odvetrať v pohári. V domácom archíve Šebovcov sa nachádzajú niektoré naozaj veľké vína, ktoré sú dôkazom toho, že vína KARPATSKEJ PERLY sú vhodné pre archiváciu, či už ide o červené, alebo aj biele vína. Pri bielych vínach môže vínu predĺžiť život dobrý pomer kyselín a zvyškového cukru, ktoré udržia víno harmonické a umožnia mu vyvíjať sa.

Objednajte si set archívnych vín v drevenej kazete (limitovaná edícia 20ks) s podpismi vinárov tu >

Tak to bolo aj pri prvom víne z tohto výberu, ktorým je polosuché Veltlínske zelené, ročník 1999. Neuveriteľné, že ide o 15-ročné víno, pretože je teraz na vrchole svojej krásy. Dopomohla mu k tomu kyselina cez 7 g/l, ktorá tvorí kostru vína a jemný zvyškový cukor. Je to asi najstarší veltlín zo Slovenska, ktorý dnes môžete ochutnať v podobnej kvalite. S týmto vínom zakončili v KARPATSKEJ PERLE oberačku ročníka 1999. Hrozno pochádza zo šenkvického honu Kozáre. Je to vyzreté a plné víno, ktoré vyniká intenzívnou jantárovou farbou a vôňou medových plástov. Pri degustácii patrilo toto víno k jednoznačným favoritom medzi bielymi vínami, predbehlo dokonca aj prírodne sladké vína. Etiketu vína dotvára grafika akademického maliara Karola Félixa.

Ďalšie víno, ktoré príjemne prekvapilo Šebovcov je Cabernet Sauvignon 2003, neskorý zber. Úžasná tmavorubínová farba, ale najmä jeho ušľachtilá vôňa, ktorá po dekantácii nadobudla iné rozmery. Objavili sa v nej intenzívne tóny černíc, čučoriedky a vanilky. Vyzretá chuť vína bola však ešte o čosi čarovnejšia, jej harmóniu dotvárala chuť čerešní a višní spolu s uhľadenou štruktúrou tanínov. Víno pochádza z najväčšej vinice KARPATSKEJ PERLY, zo Suchého vrchu. Na etikete vína nájdete časť diela Adam a Eva od akademického maliara Stana Černého.

Gita a Ladislav Šebovci počas výberu vína.

Gita a Ladislav Šebovci počas výberu vína.

Zo Suchého vrchu pochádza aj posledné víno, Alibernet 2004, neskorý zber. Terroir Suchého vrchu tejto odrode naozaj svedčí. V dnešnej podobe je to zaujímavé víno, s typickou tmavofialovou farbou a ovocno-herbálnou vôňou. Po dekantácii vo vôni vynikli čierne ríbezle, plod bazy čiernej a ligurček. Na etikete je grafika od akademického umelca Daniela Brunovského.

Po ochutnaní týchto vín uvidíte, že malokarpatský kraj je vskutku perlorodý. A tento archívny set dokazuje, že v dobrých ročníkoch sa môžu aj v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti zrodiť veľké vína, ktoré majú dlhý archivačný potenciál. Šetrnou technológiou spracovania, mierným odkalením muštov, nakvášaním na vlastných kvasničných kaloch, či ležaním v sudoch sa prehlbuje krása malokarpatských vín. Za vínami z Malých Karpát sa oplatí siahnuť, majú svoju dušu a veľký potenciál.

Najčítanejšie články »