GRNBR , 12. apr 2017

GRAND BARI AKADÉMIA – Ako správne skladovať víno

Pri skladovaní vína platia určité zásady, vďaka ktorým si víno zachová svoju kvalitu až do momentu konzumácie.

Žiadne, alebo len minimálne svetlo, správna teplota a ideálna poloha – to všetko ovplyvňuje senzorické a chuťové vlastnosti uschovaného vína.

Víno na archiváciu

Nie všetky vína sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Napríklad mladé vína, ľahké a svieže akostné vína, či rosé, ktoré boli vyrobené reduktívnou metódou a zvyčajne majú šróbovací uzáver. Keďže sú svojím zložením predurčené na rýchlejšiu spotrebu (napr. počas príjemných letných večerov), väčšinou ich nie je možné skladovať viac ako rok, pretože by došlo k ich znehodnoteniu. Ale napr. Furmint polosuchý z vinárstva Chateau GRAND BARI má fľašovú zrelosť 2 – 5 rokov, a to aj napriek tomu, že má šróbovací uzáver. Je to hlavne vďaka charakteru vína, ktoré má svieže kyselinky a vyšší alkohol. Tento druh uzáveru spomaľuje starnutie vína.

Archivovať možno vína s vysokým obsahom aromatických látok, minerálov, s vysokým podielom kyseliniek a alkoholu. Z červených vín napríklad kvalitné vína z odrôd Pinot Noir, Malbec a i.; z bielych vín niektoré druhy cuvéečiek alebo putňové tokajské vína, ktoré boli vyrobené tradičnou oxidatívnou metódou a majú korkový uzáver. Samotný korok však nepredstavuje jednoznačnú indíciu, ktorá by naznačovala archívny potenciál vína. Naopak to ale platí vždy – každá fľaša archívneho vína musí byť uzatvorená korkom.

Ak si nie ste istí, či je vami vybrané víno vhodné na archiváciu alebo nie, spýtajte sa na to priamo personálu vinotéky. Určite vám radi poradia.

Správna poloha fľaše

Jedným z kľúčových faktorov, ovplyvňujúcich skladovanie vína, je poloha. Fľaša vína by mala byť uložená vo vodorovnej polohe – aby sa vzácna tekutina vo vnútri, nepretržite dotýkala korku. Korok totiž chráni víno pred prístupom nežiaduceho vzduchu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť kvalitu vína. Alebo ho dokonca zničiť. Zároveň sa neodporúča manipulovať s archívnym vínom, pokiaľ to naozaj nie je nutné. Víno potrebuje svoj priestor a pokoj na ďalšie rozvíjanie a harmonizáciu jednotlivých chutí.

Stála teplota a vlhkosť

Pre bezproblémové skladovanie vína je rozhodujúca stála teplota. Veľké výkyvy v teplote totiž vínu neprospievajú. Správna teplota by nemala presiahnuť +12°C. Ide samozrejme o teplotu, ideálnu pre dlhodobé skladovanie (v prípade krátkodobého, môže byť teplota pokojne aj vyššia; predovšetkým pri červených vínach). Vlhkosť by sa mala pohybovať na úrovni 65 – 80%.

Tip od vinára:
Radšej skladovať víno pri vyššej, ale stabilnej teplote, ako pri teplote nižšej, ktorá však kolíše o niekoľko stupňov nahor alebo nadol.

Víno je najlepšie uchovávať vo vínnej pivnici, čo ale v bytových podmienkach nie je reálne. Preto, ak plánujete archivovať víno, odporúčame zadovážiť si chladničku na víno. Takáto domáca vinotéka zabezpečí stabilnú teplotu, ktorá sa dá podľa potreby regulovať. Vďaka nej je možné skladovať víno bez straty na kvalite.

Pozor na slnečné žiarenie

Okrem ideálnej teploty je potrebné zabezpečiť uloženie vína na vhodné tmavé miesto. Slnečné, a predovšetkým ultrafialové žiarenie, je spúšťačom nežiaducich procesov vo fľaši. Víno môže začať oxidovať či strácať aromatické látky; čo má zničujúce dôsledky na celkovú chuť a kvalitu vínu.

Vedeli ste, že:

Skladovanie fľaše na miestach s neónovým osvetlením vínu škodí? Ak teda máte doma alebo v reštaurácii policu nasvietenú neónom, víno premiestnite. Ochránite ho tak pred znehodnotením.

Skladovanie vína po otvorení

Vinári často dostávajú otázku, ako dlho je možné skladovať fľašu vína v chladničke, ak sa na posedenie nevypije celý jej obsah. Veľmi závisí od typu vína a od spôsobu jeho opätovného uzavretia. Použiť sa môže pôvodný korkový alebo šróbovací uzáver; ale napríklad aj vákuová zátka na víno, ktoré dokáže predĺžiť trvácnosť vína po jeho otvorení. V priemere sa odporúča otvorené víno spotrebovať do 5 dní.

Tip od kuchára:

Ak máte otvorené víno v chladničke už niekoľko dní, použite ho pri varení. Pridaním bieleho vína k rizotu alebo červeného k divine či omáčkam, docielite neopakovateľnú chuť jedla.

Najčítanejšie články »