BRDX , 06. okt 2015

Na hrade „rozlejú“ Bordeaux za 10.000€

Už po druhý krát pripravili spoločnosti Merlot d'Or (CZ) a CHATEAU-VIN (SK) pre milovníkov vín z Bordeaux na Slovensku jedinečnú degustáciu vín z oblasti Bordeaux. Ochutnávky Grand Bordeaux Bratislava sa osobne zúčastnia aj majitelia alebo pivniční majstri slávnych châteaux.

Milovníci vína budú môcť 23.10.2015 opäť ochutnávať vína zo slávnych zámkov z najuznávanejšej vinárskej oblasti na svete. Najväčšia exkluzívna degustácia vín z Bordeaux má už síce 11 ročnú tradíciu u našich českých susedov, na Slovensku sa však viac ako 30 vín zo slávnych zámkov zo všetkých hlavných apelácií v Bordeaux predstaví po druhýkrát.

Snímka obrazovky 2015-10-06 o 10.47.47Milovníci vína a profesionálni vinári budú môcť počas Grand Bordeaux 2015 Bratislava degustovať tzv. prvé, druhé a tretie vína producentov z kategórie TOP 100. „Najzaujímavejšie budú určite vína kategórie Grand Cru Classé, teda tzv. prvé vína. Sú vhodné aj na archiváciu. Ochutnávať sa budú aj tzv. druhé vína vyrobené z mladších viníc, hodia sa na rýchlejšiu konzumáciu. Milovníci vín si budú môcť prejsť celé portfólio jednotlivých zámkov a vybrať si vína na pitie ale aj na uloženie. Všetci sú srdečne vítaní,“ povedal spoluorganizátor podujatia Zlatko Míčka zo spoločnosti Merlot d’Or.

Svoje vína odprezentujú zámky, ktoré sú legendami regiónu. „Napríklad Château Canon-la- Gaffelière, Château Giscours, Château Clinet. Počas degustácií v reštaurácii Hrad sa rozleje takmer 200 fľiaš vín v celkovej cene viac ako 10 000 eur,” dodal spoluorganizátor podujatia Miroslav Jajcay zo spoločnosti Château Vin.

Vína z Bordeaux prichádzajú na trh vždy s určitým oneskorením. V sudoch a fľašiach musia totiž dôkladne vyzrieť. Preto sa budú degustovať vína z ročníka 2012. „ Cieľom je predstaviť kompletný ročník 2012 z Bordeaux pri vstupe na svetový trh. Je to jedinečná možnosť porovnať vína od jednotlivých prestížnych výrobcov z Bordeaux a vytvoriť si tak vlastný obraz o rozdieloch v kvalite a vidieť rôzne štýly jednotlivých vín,“ doplnil Zlatko Míčka.

Ochutnávať sa bude 30 vín z ročníka 2012 zo slávnych zámkov zo všetkých hlavných apelácií v Bordeaux a to za prítomnosti zástupcov jednotlivých Chateau. Degustácia vína bude prebiehať v reprezentatívnych priestoroch perlovej sály Reštaurácie Hrad a to 23.10. 2015 od 12.00 do 18.00.

Celý deň bude zakončený slávnostným banketom na streche Reštaurácie Hrad s výhľadom na celú Bratislavu. Špeciálne zloženie 5-chodového menu doprevádzajú vína kategórií Grand Cru Classé vo fľašiach magnum z jednotlivých zámkov.

Cena degustácie: 30 EUR / os
Cena slávnostného menu: 149 EUR
Pri objednaní celého stola – 9-10 osôb – cena 120 EUR / os.
INFORMÁCIE A REZERVÁCIE: vinoteka@chateau-vin.sk
tel: +421/917 843 974

Zoznam degustovaných vín ročník 2012:

  • Château Canon la Gaffeliére – St. Emilion Grand Cru Classé
  • Clos de l ́Oratoire – St. Emilion Grand Cru
  • Château d ́Aiguilhe- Côtes de Castillon
  • Château Soutard – St. Emilion Gradn cru Classé
  • Château Larmande- St. Emilion Grand Cru
  • Château Clinet – Pomerol
  • Fleur de Clinet 2013 – Pomerol
  • Ronan by Clinet 2012 – Pomerol
  • Ronan by Clinet blanc 2014
  • Château d ́Issan – Margaux Grand Cru Classé
  • Blason d ́Issan – Margaux
  • Haut Médoc d ́Issan – Haut Médoc AOC
  • Château Giscours – Margaux Grand Cru Classé
  • Siréne de Giscours – Margaux
  • Château du Tertre – Margaux Grand Cru Classé
  • Les Hauts du Tertre – Margaux
  • Château Paveil de Luze – Margaux Cru Bourgeois
  • Petit Paveil 2012 – Margaux AOC
  • Pédescalux – Pauillac AOC
  • Château Lilian Ladouys – St. Estephe AOC
  • Château Bellegrave – Pauillac AOC
  • Château du Glana – St. Julien Cru Bourgeois
  • Château Lagrange – St. Julien Grand Cru Classé
  • Les Fiefs de Lagrange – St. Julien AOC
  • Les Arums de Lagrange blanc– Bordeaux AOC
  • Château Malartic Lagravière – Pessac Léognan Grand Cru Classé
  • Château Malartic Lagravière blanc– Pessac Léognan GCC
  • Comte de Malartic – Pessac Léognan AOC

SLAVNOSTNÉ MENU

Champagne Louis Roederer
Amuse Bouche: foie gras & langustínky v kruste
•••
Mušle Sv. Jakuba s čiernou hlúzovkou, hráškové pyré
Les Arums de Lagrange 2014, Bordeaux
•••
Bretonský homár na víne Saint Estéphé, šafránové rizoto
1. magnum Grand Cru Classé od přítomného Château
(Ch. Giscours 2003 X du Tertre 2004 X Ch. Soutard 2007 X Ch. du Glana 2004, Ch. Larmande 2007)
•••
Prsia z divokej kačky s foie gras, zemiakové krokety a omáčka Grand Marnier
2. magnum Grand Cru Classé od přítomného Château
(Ch. Clinet 2006 X Ch. Canon La Gaffeliére 1996 X Ch. Lagrange 2007
Ch. d ́Issan 2001, Ch. Malartic Lagravière 2006)
Francúzsky ovčí syr – Ossau Iraty
•••
Château Paveil de Luze 2009 – imperial, Margaux Cru Bourgeois
•••
Čokoládový fondán s pistáciovou zmrzlinou a pečenými višňami
Ch. Bastor Lamontagne 2003, Sauternes
•••
Káva & digestív

Najčítanejšie články »