Mrvstnk , 25. feb 2015

Japonky podľahli čaru Devína a Cabernetu Sauvignon

Dve zlaté a dve strieborné medaily získalo vinárstvo Víno Mrva&Stanko na najväčšej ženskej vinárskej súťaži Sakura 2015 v japonskom Tokiu.

Súťaže sa zúčastnilo bezmála tri tisíc vín z dvadsiatich siedmich vinárskych krajín z celého sveta. Vína oceňovalo 340 najlepších japonských degustátoriek. Z vín, ktoré poslalo do súťaže vinárstvo Víno Mrva&Stanko, uchvátili Japonky predovšetkým Devín, ročník 2013 a Cabernet Sauvignon, ročník 2011. Obom týmto vínam udelili hodnotiteľky zlatú medailu. Zaujali ich aj Rizling rýnsky, ročník 2013 a Veltlínske zelené, ročník 2014, ktoré získali striebro.

Počas degustácie

Počas degustácie

Japonsko len v posledných desaťročiach prichádza na chuť vínu. Víno sa stáva súčasťou modernej japonskej tabule a životného štýlu. Sami Japonci vyrábajú minimum vína, väčšinu ponuky predstavuje dovoz zo špičkových vinárskych krajín, ako sú Francúzsko, Taliansko, Španielsko, ale aj Austrália, Nový Zéland, Čile, Argentína, Kalifornia, Južná Afrika. Úplne nedávno Japonci objavili Slovensko a v Tokiu začali predávať ako jedny z prvých slovenských vín produkty zo spoločnosti Mrva&Stanko.

Jednotkou v očiach Japoncov sú francúzske vína. O to viac teší, že v konkurencii najlepších svetových červených vín získal na Sakure 2015 slovenský Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, ktoré dozrelo vo vinodolskom vinohrade, zlatú medailu. Je to noblesné víno tmavej rubínovo-červenej farby s príjemnou hlbokou chuťou tmavého bobuľového ovocia, delikátne korenisté s nádhernými ovocno-koňakovými tónmi. Japonky na tomto víne ocenili majstrovskú prácu trnavského vinárskeho domu. Hlboko do japonského vinárskeho povedomia sa vryla v Európe už viac razy excelujúca nová slovenská odroda Devín.

Japonky boli vo vytržení zo sladkého bobuľového výberu pôvodom z južnoslovenského Búču. V krajine vychádzajúceho slnka milujú vína s nasladlou ovocnou vôňou. Na Devíne ocenili jemný muškátový podtón, chuť nasýtenú sladkými ovocnými tónmi a celkovú eleganciu nápoja s dlhou dochuťou. Úspech na Sakure otvára slovenským vínam cestu na náročný japonský trh. Ostatné vína spoločnosti Mrva&Stanko sa už predávajú vo vychýrených tokijských luxusných reštauráciách a hoteloch.

Najčítanejšie články »