LDNY , 05. apr 2015

Jedného dňa odtiaľto potečie konkurencia aj pre Malé Karpaty, teší sa z vinice na hone Jeruzalem Jozef Repa

„Víno robí ľudí... ľudskejšími,“ hovorí skúsený vinár Repa.

Po celom dni strávenom s vinárom a vinohradníkom Jožom Repom, nevychádzame z údivu. Potom, čo nabehal kilometre vo vinici a rukami mu prešli tony hrozna a hektolitre muštu, dokáže ešte celý večer zaujímavo rozprávať o svojej práci, ktorá je zároveň jeho najväčšou láskou – o víne. Má pritom iskry v očiach a žiadnu únavu na ňom nevidno. Poďme ale pekne po poriadku.

Fľaše pripravené na expedíciu

Fľaše pripravené na expedíciu

Pozorovať Repu pri práci je obrovský zážitok. Z každého jeho pohybu cítiť, že svoje povolanie miluje. Bolo to v polovici septembra, keď je roboty okolo vína najviac. Od skorého rána – kedy sme sa stretli pri oberačke, až do večera – kedy sme vychutnávali plody jeho práce, nepoľavil zo svojho nasadenia a tempa ani na sekundu.

Na tráve bola ešte rosa, keď sme vošli do vinice za obcou Čajkov neďaleko Levíc. „Tento rok viniču veľmi neprial. Veľa pršalo a mnohí pestovatelia bojujú s hnilobou.“ Pri výbere dodávateľov a zbere preto musí byť Repa ešte dôkladnejší ako obyčajne. Kontroloval zrelosť hrozna už dvakrát a cíti, že ten správny deň na oberačku je práve dnes. Ženie ho to dopredu a jediná vec, na ktorú ho počujeme šomrať, je málo oberačov. Aj my preto berieme do rúk nožnice a ideme plniť vedrá.

zbervino6

Mladá vinica

Keď sú okolo obeda všetky debny konečne naplnené a pripravené na cestu do Šenkvíc, sadáme si k obedu. Z vinára sa razom stáva obchodník. Vybaví niekoľko telefonátov, rieši požiadavky zákazníkov aj dodávateľov. Pýtame sa, či toho nie je na jedného človeka priveľa. „Veľmi mi pomáha manželka. Len vďaka nej sme skutočne rodinnou firmou.“ hovorí Repa. Jeho žena sa teraz venuje najmä administratíve, no už čoskoro bude pripravovať aj domáce jedlá pre hostí vo vinárstve. Služby pre klientov plánujú stále rozširovať – už na jar roku  2015 otvárajú vlastnú podnikovú predajňu v Šenkviciach, kde budú Repovci okrem vína ponúkať aj rôzne slovenské dobroty či špičkovú kávu. Zákazníci si ju budú môcť vychutnať na terase pod stromami – hneď vedľa detského ihriska.

„Teraz vás ale zoberiem na miesto, ktoré je pre mňa momentálne skutočnou srdcovou záležitosťou.“, dvíha sa po chvíli od stola Repa a jeho energia nás znova ženie ďalej. „Aby ste mali úplnú kontrolu nad výsledným produktom, potrebujete mať vlastné vinice.

 V nich budeme vedieť presne kontrolovať stav kvality hrozna a vyrábať z neho špičkové kvalitné vína. Vsadil som aj na slovenské novošľachtence pani Doroty Pospíšilovej.“, hovorí nám cestou. Repa je jedným z vinárov, ktorí plánujú využiť výsledky jej 50 ročnej šľachtiteľskej práce. „Za tridsať odrôd, pomenovaných podľa slovenských riek, patrí tejto dáme obrovská vďaka. Rimava, Rudava, Hron, Nitra – to všetko nás ešte len čaká. Už dnes s týmito odrodami nosia vinári medaily z medzinárodných súťaží.“

Rodinné vinárstvo Repa má za sebou 5 úspešných rokov a s optimizmom sa pozerá aj do toho šiesteho. S pomocou rodiny premenil zanedbané priestory preslávenej šľachtiteľskej stanice v Šenkviciach na moderné vinárstvo so špičkovým technologickým vybavením. Okrem samotnej pivnice tu je štýlovo zariadená degustačná miestnosť pre 25 ľudí aj s možnosťou prípravy domácich jedál. Od jari roku 2015 pribudne vlastná predajňa.

Presúvame sa za obec Hontianske Moravce, kde Repa v spolupráci s firmou Anja v marci 2014 vysadil na hone Jeruzalem svoju prvú veľkú vinicu. Hontiansky región sa vyznačuje jedinečným pôdnym podložím a mimoriadne priaznivým podnebím. Oblasť v juhovýchodnej časti Ipeľskej pahorkatiny v doline Veporského potoka  je jedna z najteplejších na Slovensku. Okolitú pahorkatinu tvoria miocénne, väčšinou tufitické uloženiny, pokryté sprašou a sprašovými hlinami. „Raz odtiaľto potečie konkurencia aj pre takú známu vinohradnícku oblasť akou je Malokarpatská,“ hovorí sebaisto a dodáva: „som presvedčený o tom, že odtiaľto budú vína veľmi zaujímavé, jedinečné a osobité, presne také, aké sú vína z Malých Karpát.“

Opäť sme na ceste – smerujeme do srdca vinárstva v Šenkviciach. Hrozno z Čajkova, ktoré dnes ráno ešte bolo vo vinohrade, treba ihneď spracovať. V pivnici obdivujeme najmodernejšiu vinársku technológiu v akcii. Repa vysýpa debny s pomocou vysokozdvižného vozíka do zariadenia, ktoré hrozno melie a zbavuje stopiek. Potrubím potom prechádza do obrovského nerezového lisu, ktorý naraz zvládne odšťaviť až neuveriteľných 6 ton. „Zariadiť našu pivnicu a vybaviť ju technikou či sudmi – to všetko bolo finančne veľmi náročné. Opäť tu pomohla rodina – len vďaka nej dnes robím vína podľa seba, v kvalite, ktorú uznám za vhodnú – takže len v tej najlepšej,“ hovorí Repa. Keď kontroluje chuť a cukornatosť muštu, prídu mu na pomoc aj dve malé degustátorky – dcéry, ktorým chce raz rodinnú firmu odovzdať.

repa winery

Pivnica Repa Winery

Až keď je všetko hrozno „pod strechou“, dostávame sa k programu, na ktorý sme sa celý deň tešili najviac – k ochutnávke vína. Sadáme si do novej, štýlovo zariadenej degustačnej miestnosti hneď vedľa pivnice. „Robíme vína určené do gastronómie, do reštaurácii a špecializovaných obchodov s vínom.“, začína Repa svoje rozprávanie pri prvej ochutnávke. A začína pekne zostra: „Tento Pinot Noir je najlepšie víno, ktoré sa mi za 22 kampaní môjho života podarilo vyrobiť. Má dlhý archivačný potenciál, je to dlhoveké červené víno.“ V celkom nových  400 litrových  barikových sudoch zrelo 12 mesiacov bez jedinej filtrácie a čírenia, ďalších 16-17 mesiacov potom vo fľaši. Repa je veľmi hrdý na to, že na špeciálnej súťaži Mondial des Pinots, kde sa hodnotili Pinoty z celého sveta, získalo toto víno striebornú medailu s najvyšším bodovým hodnotením spomedzi slovenských vinárstiev. „Svojim pinotom chcem dať noblesu aj pôvodným obalom, všetky ich plníme do špeciálnych burgundských fliaš.“

Víno z produkcie Repa Winery kúpite online tu, doprava zdarma >

Ochutnávame aj Rizling cuvée a Alibernet a atmosféra je razom ešte príjemnejšia. „Keď si ľudia sadnú k poháru vína, zmení sa spôsob, akým komunikujú. Sú otvorení a úprimní. Preto sa asi hovorí, že vo víne je pravda.“ Jozef – vinár ako Repa J – je ale dôkazom, že pravda nie je len vo víne. Ak si niekto robí svoju prácu tak poctivo a s takým nasadením ako on, môžeme pokojne povedať, že ju nájdeme aj vo vinárovi.

Najčítanejšie články »