MM , 23. jan 2015

Z Oravy cez Nový Zéland, až do Malých Karpát

Ako sa dá z Oravy dostať cez Nový Zéland až na miesto pivničného technológa v KARPATSKEJ PERLE, rozpráva Tomáš Dilong.

Tomáš Dilong
narodený r. 1984 v Trstenej (na Orave), Základná škola Rudolfa Dilonga v Trstenej, Gymnázium Martina Hattalu v Trstenej, Nelson&Marlborough Institute of Technology – Viticulture&Oenology (Nový Zéland). Zamestnanie: WineWorks Marlborough (NZ), Jackson Estate Marlborough (NZ), Kim Crawford Wines (NZ), KARPATSKÁ PERLA (SK).

Kade vedie cesta z Oravy do Malých Karpát?
V mojom prípade to bola tá najdlhšia možná cesta, akou sa dá dostať z Oravy do Malých Karpát. Cez Nový Zéland, kde som 8rokov žil, študoval vinohradníctvo a vinárstvo a vo vinárstve aj pracoval.

Ako prišla tá myšlienka, ísť študovať výrobu vína na Nový Zéland?
Zrejme za to môže môj tato. U nás v rodine malo víno pri stolovaní vždy svoje miesto a v pivničke bola vždy nejaká zaujímavá fľaša vína. A ja proste víno milujem. Rád ho pijem, zbieram, vychutnávam s priateľmi… Zbožňujem vôňu vína, keď fermentuje, keď chutnám novú várku z bariku, sceľovanie a kupážovanie. Dorábať víno je od začiatku do konca pestré a vzrušujúce. Vlastne som ani nemal na výber.

V čom je najväčší rozdiel pri výrobe vína v Karpatoch a na Novom Zélande?
V prvom rade je to krajina a jej terroir. Nový Zéland sa radí medzi „cool climate“ regióny tak isto ako Slovensko, ale zásadnú úlohu tu zohráva vplyv oceánu a teplotné rozdiely medzi dňom a nocou. Severný ostrov a jeho vulkanické pôdy ponúkajú výborné podmienky pre pestovanie modrých odrôd ako Cab Sauv, Merlot, Shiraz… Z bielych musím spomenúť Chardonnay z Gisborne. Južný ostrov je svetoznámy svojim excelentným Sauvignon Blanc, minerálnym Rízlingom či nenapodobiteľným Pinot Noir z Central Otago.

Vinári tu dorábajú vína s pomocou moderných technológií, ale aj tradičnými metódami podobne, ako je tomu u nás. Najväčší dôraz sa ale vždy kladie na ukážkový vinohrad a prvotriedne hrozno. A v druhom rade je to postoj štátu voči vinárom a vinohradníkom a vlastne vo všeobecnosti k podnikaniu v krajine. Otvorená a liberálna ekonomika vychádza v ústrety kažému, kto vytvára pracovné miesta a pozitívne sa podieľa na zvyšovaní HDP. Ako je to momentálne na Slovensku, to všetci veľmi dobre vieme.

Nový Zéland každý rok rozširuje plochu viníc, zatiaľ čo na Slovensku každý rok plocha viníc klesá. Prečo myslíš, že to tak je?
To je veľmi dobrá otázka, na túto tému by sme mohli polemizovať celý večer. Mrzí ma, že vinohradníctvo na Slovensku je v takom stave, v akom je, no verím že sa to čoskoro zmení k lepšiemu.

Aký najlepší Sauvignon si chutnal?
Vybrať iba jeden by bolo veľmi ťažké. Ale priznám sa že u Sauvignonu preferujem „nový svet“ pred „starým“. Osobne mi najviac chutia Sauvignony z Nového Zélandu, Marlborough, Wairau Valley, z vinohradov v Golden Triangle.

Ktorá odroda sa, podľa teba, môže stať (alebo sa už stala?) signifikantnou pre Slovensko?
Mňa osobne hneď na prvý krát oslovili modranské veltlíny, ktoré v ničom nezaostávajú za tými rakúskymi. A samozrejme Devín, ktorý robí Slovensku na zahraničných súťažiach veľmi dobré meno.

Tomáš počas pobytu na Novom Zélande

Tomáš počas pobytu na Novom Zélande

Aký ste mali v KARPATSKEJ PERLE ročník 2014? Aké sú jeho špecifiká?
Ročník 2014 bol pomerne náročný, hlavne čo sa týka vinohradov. Tento rok nás skúšal po každej stránke. Hoci úroda bola o niečo menšia, s nižšou cukornatosťou, myslím si, že sa nám podarilo urobiť všetko pre to, aby sme dosiahli najlepší možný výsledok.

Dávajú ti majitelia KARPATSKEJ PERLY pri výrobe vína voľnú ruku? Ako máte podelené právomoci?
Počas roka p. Šebo venuje značnú časť dňa vinohradom a povinnostiam vo firme. Ja mám na starosť réžiu v pivnici. Ale vína robíme spoločne. Musím povedať, že málokedy sa stane aby sme sa nezhodli. Vždy spolu konzultujeme, ako budeme pristupovať k jednotlivým vínam. Hľadáme najvhodnejšie postupy a metódy. Samozrejme, skúšame nové veci a snažíme sa vždy posúvať ďalej.

Chystáte nejaké nové odrody, cuvée, experimenty?
Momentálne pracujeme na novom ročníku cuvée 4 ŽIVLY.

Sníva sa ti o víne aj keď spíš?
Áno, hlavne počas kampane, keď sa môj život dva mesiace točí iba okolo vína. To sa mi občas stane, že sa v noci strhnem zo sna, rozmýšľajúc, či som zapol na cisternách chladenie, alebo nezabudol vypnúť čerpadlo a podobné strašidelné scenáre. No v poslednej dobe mi spať a snívať moc nedovoľuje naša malá dcérka Adelka.

Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie vína z KARPATSKEJ PERLY?
JAGNET-Muller Thurgau 2013
VARIETO-Veltlínske Zelené 2013
VARIETO-Devín 2013
VARIETO-Rizling Rýnsky 2013
VARIETO-Frankovka Modrá 2012
4ŽIVLY červené 2009

Najčítanejšie články »