Juraj Janík , 06. júna 2008

Maďarsko – staré, nové, neznáme

Pred rokom 1989 sa v Maďarsku nachádzalo 130 000 hektárov viníc a po úbytku viac než jednej tretiny výmery postupne dochádzalo k pomalému nárastu viničných plôch – až na dnešných vyše 90 000 ha. Plocha vinohradov je teda vyše dvojnásobná oproti ploche v Rakúsku a dokonca zhruba päťnásobná v porovnaní so Slovenskom.

Pred rokom 1989 sa v Maďarsku nachádzalo 130 000 hektárov viníc a po úbytku viac než jednej tretiny výmery postupne dochádzalo k pomalému nárastu viničných plôch – až na dnešných vyše 90 000 ha. Plocha vinohradov je teda vyše dvojnásobná oproti ploche v Rakúsku a dokonca zhruba päťnásobná v porovnaní so Slovenskom.

Maďarský vinársky zákon platí od roku 1989 a člení plochu na 22 vinárskych oblastí. Len štyri z týchto oblastí majú výmeru menšiu než 1 500 ha, pričom najmenšia z nich, Pannonhalma, má 620 ha. Naopak najväčším vinárskym regiónom Maďarska je Kunság, kde vinice zaberajú najvhodnejšie časti Veľkej maďarskej planiny s výmerou 29 000 hektárov, čo napríklad tvorí dvojnásobok všetkých viničných plôch v susednej Českej republike. Centrom oblasti Pannonhalma je obec s rovnakým názvom, ktorej dominantou je tisíc rokov staré, majestátne benediktínske opátstvo, ktoré je zapísané v zozname UNESCO. Trvalý a zaručený príliv turistov zrejme poznamenal aj štýl vinárskych ochutnávok. Teda minimálne v podniku Borbirodalom Pannonhalma, ktorý pred časom navštívili prispievatelia Vinařského obzoru. Celá prehliadka bola zorganizovaná na efekt a už prvá degustačná vzorka vzbudzovala pocit, že niečo nebude v poriadku.

A skutočne – nasledujúce tri vzorky vykazovali zjavné chyby. Od nábehu na sírku v mladom víne až po oxidázu liečenú vysokým množstvom síry. Jediná slušná vzorka bola Olasz Rizling – ľadové víno 2001, ale hneď po ňom nasledovalo ako rozlúčka niečo naozaj nepredpokladateľné – víno vyrobené z priamo plodiaceho hybridu Othello, ktoré nemá povolenie na iné použitie, než ako stolové hrozno a víno z neho vyrobené nemôže ísť do verejného obehu. Ďalšou, veľmi rozporuplnou, oblasťou je oblasť Somló (830 ha). Víno z tohto regiónu je jednými zatracované a inými hodnotené ako jedno z najlepších tradičných maďarských vín. Je pochopiteľné prečo – víno sa totiž vyrába starými postupmi, ktoré nijak zvlášť nebránia prístupu vzduchu pri spracovaní hrozna ani pri samotnej archivácii.

To znamená, že konečný produkt má často mierny až zreteľný oxidantný charakter. Príklad na takéto víno môžete nájsť vo všetkých vínnych pivniciach tejto oblasti – väčšina z nich má charakter malého, turisticky príťažlivého rodinného vinárstva ako napríklad Fazekas pince. Modernejší obraz vinárskeho Maďarska sa človeku naskytne pri najväčšom stredoeurópskom jazere Balaton – vo vinárskej oblasti Balatonfüred (2 100 ha). Na severozápadnom brehu jazera sa nachádza vinárstvo Figula Mihály Pincészete. Majiteľ Mihály Figula má u väčšiny svojich kolegov a odborníkov skvelé meno, za ktorým rezonuje kvalita. Niet preto divu, že bol vybratý za Maďarského vinára roku 2000. Na to, že sa vo vinárstve pohybuje až od roku 1995, je to skutočne celkom slušný výkon. 70% svojej produkcie „necháva“ doma v Maďarsku, zvyšných 30% vyváža prevažne do Nemecka, ale napríklad tiež do Japonska. Hrozno spracúva ako klasickou, tak redukčnou metódou, vrátane metódy barrique (v tejto pivnici sa používajú výlučne maďarské barikové sudy, ktorých cena sa pohybuje okolo 80 000 forintov, pričom jeden má objem 225 litrov) – nielen vybavenie interiéru, ale i samotné budovy naznačujú, že nad výrobou pána Figulu drží ochrannú roku zahraničný investičný kapitál, ktorý v posledných rokoch do Maďarska prúdi. Prvá časť degustácie – mladé vína – prebieha priamo v pivnici, druhá v degustačnej miestnosti s horiacim krbom a presným komentárom majiteľa. Všetky vína, nezáleží od metódy výroby, majú dve veci spoločné – jemnosť a sviežosť. O medzinárodnej úrovni vín svedčia aj diplomy z Bruselu, Montrealu, ale aj čínskeho Šanghaja. Úplne na juhu, asi 10 km od chorvátskych hraníc, leží vinárska oblasť Villány-Siklós (1770 ha). Je známa tým, že vo Villány sa vyrábajú tie najlepšie maďarské červené vína a potenciál tejto oblasti je údajne tak vysoký, že je len otázkou krátkeho času, kedy sa zaradí medzi európsku špičku. Majiteľom firmy Polgár Zoltán pince je držiteľ ceny Maďarský vinár 1996 a ocenenia z brnenského veľtrhu Vinex Grand Prix Vinex, kde v roku 2000 s prehľadom zvíťazil so svojím Cabernet Sauvignonom 1997. Tento podnik zamestnáva celú rodinu (manželia Polgárovci a ich syn vyštudovali vinárstvo, dcéra marketing) – pani Polgárová sa okrem iného venuje aj turistickým degustáciám a prednáškam. Vína z tejto pivnice sú všeobecne plné, silné a vyrovnané. Všetkých 22 maďarských vinárskych oblastí je svojimi vzorkami zastúpených v Dome maďarských vín v Budapešti. Vín je tu zhromaždených asi 700, no otvorených je maximálne 50. Degustácia totiž prebieha individuálne, o každej oblasti sú na paneli poskytnuté informácie vrátane máp a pri každej oblasti sú otvorené maximálne 4 fľaše vína. O tom, aké to ten-ktorý deň budú, rozhoduje obsluha. Takže ak bude pri vašom príchode určitá fľaša dopitá, ochotne vám otvoria ďalšiu, no len takú, ktorú na daný deň sami určili. Má to svoju logiku – ponúkané vína sa pohybujú v cenovej relácii od 600 do 5 000 forintov a vypiť sa musia všetky, nie len tie najlepšie. Centrum maďarských vinárov roka je, samozrejme, tu. Do špeciálnej tabuľky z hrnčiarskej hliny má každý vinár právo odtlačiť svoju ruku. Tabuľka je potom vypálená a zvečnená ruka vinára putuje na zvláštne miesto medzi predchádzajúcu elitu maďarských vinárov. Cena vstupenky je zhruba 650 Sk a na prehliadku máte dve hodiny. Nestihnete si síce pozrieť všetko, no nájsť si rýchlo to svoje nie je vďaka obrazovým panelom ťažké. V cene vstupenky máte malý pohár na stopke, plánik informačných panelov oblastí a vrecúško s mäkkým slaným pečivom ako degustačné sústo. Ochutnávať môžete s priateľmi, no nalievať si musíte sami…

Najčítanejšie články »