Handzuš , 28. May 2009

Máj mesiac lásky a ružového vína

Popularita a dopyt po ružových vínach prudko stúpa. Málokto vie, že vo Francii dokonca prvýkrát v histórii prekonalo ružové víno svojho bieleho konkurenta a zabralo dôstojné druhé miesto za tradičným červeným vínom.

V Českej Republike za posledné štyri roky stúpla výroba z 11 tis. litrov na viac ako 600 tis. litrov. Podobná situácia je na Slovensku aj keď čísla sú vzhľadom na veľkosť trhu menšie. Dnes nepoznáme výrobcu, ktorý by sa o výrobu ružového vína aspoň raz nepokúsil.

Tento rok môžete aj Vy oslavovať historicky prvý ročník Festivalu ružového vína a jahôd, ktorý sa uskutoční v starobylom meste pod Zoborom v Nitre, kde budete mať možnosť ochutnávať ružové vína od slovenských vinárov. Prekvapením budú vína spoza rieky Moravy a Dunaja.

Pretože málokto vie, že ružové víno sa nevyrába miešaním bieleho a červeného vína, ale unikátnou technológiou krátkodobej macerácie / alebo bez nej / modrých odrôd hrozna, táto slávnosť má poskytnúť doplnenie potrebných informácii o tejto technológii všetkým konzumentom. Je to možnosť hovoriť priamo s výrobcami a porovnávať ich produkty s inými. Všetky degustované vína si budete môcť zakúpiť domov. Festival bude 20. júna, začne na pravé poludnie a skončí o 21.00 hod večer.

Dôvod na organizovanie tohoto Festivalu je veľmi jednoduchý. Slovensko spolu s Českou Republikou majú ideálne podmienky pre výrobu ružových vín a v budúcnosti sa môže stať významných európskym producentom. Festival by mal ukázať, že naše ružové vína už dnes patria k svetovej špičke.

V priebehu Festivalu si budete môcť vypočuť prednášky s tematikou výroby a marketingu ružového vína a budú Vám predstavené najvhodnejšie jedlá, ktoré je možné kombinovať s ružovým vínom. To sa totiž hodí k celej rade rozličných jedál – od rýb a bieleho mäsa až po šaláty a cestoviny. Prekvapením bude kombinácia ružového vína a jahôd.

Dobre vychladené ružové víno je ideálny spoločník a nápoj predovšetkým na teplé jarné, letné a jesenné večery. Je vhodné ako aperitív, ale patrí mu aj prívlastok meditačné víno, alebo víno priateľstva a lásky. Nesmieme zabudnúť, že Rosé je vhodné aj k príprave miešaných nápojov ako drink. Skúste čerstvé jahody nakrájané na malé kúsky, ktoré premiešajte s ľadovou drťou. Na to nalejte ružové víno a ozdobte mätovými lístkami. No nie je to skvelý nápoj na romantický večer?

Viac informácii sa dozviete na www.handzus.com

Najčítanejšie články »