TASR , 28. okt 2014

Malokarpatskí vinári na Deň otvorených pivníc otvoria rekordných 164 pivníc

Už len necelé tri týždne nás delia od začiatku Dňa otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste (MVC).

Na toto výročné najväčšie podujatie vinohradníkov, pestujúcich vinič na úbočiach a úpätiach Malých Karpát, sa teší rekordný počet vinárov, ktorí sprístupnia svoje vínne pivnice pre verejnosť. Tradičné slávnosti malokarpatských vinohradníkov a vinárov v Deň otvorených pivníc sa uskutočnia v piatok a sobotu 14. a 15. novembra. V piatok od 14.00 do 21.00 h, v sobotu od 12.00 do 21. h.

Aj tohto roku pripadla sobota v Deň otvorených pivníc na deň volieb, vlani to boli voľby do Vyšších územných celkov (VÚC), teraz to budú komunálne. V poradí 15. ročník podujatia bude opäť najväčším tohtoročným sviatkom pre milovníkov vínnej turistiky na Malokarpatskej vínnej ceste. V tomto roku vinári pre návštevníkov otvoria rekordných 164 pivníc od Devína v Bratislave cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru… až po Trnavu. Počas dvoch dní sa sprístupnia vínne pivnice a prevádzky vinárov pre všetkých, ktorí sa chcú prejsť malokarpatskou krajinou a spoznávať ju ako fenomén chute i krásy prírody a miestnej kultúry.

Kto chce spoznať Malokarpatskú vínnu cestu v jej pravej podstate, musí ísť na vidiek. Deň otvorených pivníc láka každoročne tisíce priaznivcov zo Slovenska i zahraničia. Na rozdiel od lokálnych vinobraní či iných podujatí, sa toto usporadúva na celej Malokarpatskej vínnej ceste. Návštevníci vyzbrojení vínnym pasom, ochutnávacím pohárikom a ďalším príslušenstvom putujú po regióne za svetlami otvorených pivníc. Nielen za pohárikom dobrého vína či miestnymi kulinárskymi špecialitami, ale aj za originálnou históriou s vinárskymi architektonickými pamiatkami a v neposlednom rade i za oku lahodiacemu jesennému pohľadu na malokarpatské vinice,“ priblížil predseda Združenia MVC Milan Pavelka.

V ponuke okrem množstva degustačných vzoriek vín v každej pivnici, s možnosťou aj väčšieho nákupu na predvianočné a novoročné oslavy v rámci ceny zakúpených vstupeniek, nebudú chýbať regionálne gastronomické špeciality, ako sú pagáčiky, lokše, štrúdle či guláše, k tomu chlieb, jabĺčka, syry i olivy, ba mnohé pivnice chystajú pre návštevníkov aj kultúrny program v podobe živej hudby.

Najčítanejšie články »