BEHUN , 18. júna 2015

Miesto, kde sa rodia najlepšie rízlingy sveta

Vinohradnícky región Mosela patrí medzi trinásť vinohradníckych regiónov Nemecka. Nachádza sa v povodí riek Mosela, Saar a Ruwer v najzápadnejšej časti krajiny a horná Mosela je aj hranicou s Luxemburskom.

Stredná a dolná Mosela, nazývame ju aj Terrassen Mosel je veľmi hlboký zárez rieky do krajiny, naopak horné povodie je plytkejšie a viac otvorené. Súčasná výmera obrábaných vinohradov je cca 9500 hektárov, dĺžka povodia v Nemecku je cca 250 km, vzdušnou čiarou 160 km. Celá dĺžka rieky je splavná pre veľké nákladné a výletné lode. Mosela patrí aj medzi najatraktívnejšie nemecké regióny z hľadiska cestovného ruchu. Krásne udržiavané staré vinohradnícke mestečká a dedinky s viac ako dvetisíc ročnou históriou, množstvo rímsky pamiatok, úžasne krásne vinohrady, zámky a hrady na každom rohu.

Horná Mosela
Táto časť, od najstaršieho nemeckého mesta Trier až po hranice s Francúzskom je špecifická tým, že postupne klesá podiel bridlice v pôde a táto je nahradená najmä vápencom, tak ako vo vinohradníckej oblasti Champagne, ktorá je nedaľeko. Namiesto odrody Riesling, tu prevládajú burgundské odrody ako Pinot Gris, Pinot blanc alebo Pinot Noir. Potom odroda Rivaner, u nás známy ako Müller Thurgau, ďalej Auxerrois (klon Chardonnay).

Vinice v Mosele

Vinice v Mosele

Elbling
Avšak miestnym presláveným vínom je odroda Elbling ktorá sa tu pestuje viac ako 2000 rokov, vysadili ju tu rímsky vojaci, tento cíp totiž patril svojho času pod Rímsku ríšu a nemecké odborné zdroje uvádzajú, že je to najstaršia nemecká odroda ktorá sa pestuje dodnes a patrí medzi najstaršie odrody na svete. Elbling je veľmi jednoduché, ovocné, rustikálne víno. Výborné na každodenné osvieženie, dokonca, ako hovoria miestni, vhodné aj k olovrantu. Pestuje sa takmer všade na hornej Mosele a tento región je preslávený aj výrobou pestovateľských sektov – doma robených sektov tradičnou metódou Champagne. V tejto časti sa im hovorí Crémant a sú mimoriadne obľúbené. Vinohrady a vinárstva patria vinárskym rodinám, tí väčší obhospodarujú na rozdiel od strednej a dolnej Mosely trošku väčšie výmery, cca 7 až 15 hektárov.

Degustačný set Moselských rízlingov >

Údolie rieky Saar
Z druhej strany kopcov, vo vedľajšom údolí sa náchádza údolie rieky Saar. Je to preslávená vinohradnícka oblasť, okolo roku 1900 vína z tejto vinohradníckej oblasti dosahovali cenovú úroveň najlepších červených vín Grand Cru prvej triedy z Bordeaux! Ale aj teraz je to top región, najmä pre špičkové polosuché a suché, veľmi minerálne vína. Je to okrajová oblasť, z juhu ju obklopujú husté lesy a hrozno sa musí veľmi snažiť aby dorástlo.

A to je to pravé – krásne, plné, šťavnaté Rieslingy. V podloží už prevláda bridlica, väčšinovo sa tu pestuje Riesling, drvivá väčšina vinárov má vysadenú túto odrodu na takmer celej výmere. V tomto regióne má svoje vinárstvo aj svetovo známy Egon Müller, ktorého vinárstvo je prepojené aj na slovenské Chateau Belá. Je to vinár ktorý vie vyrobiť a predať tie najdrahšie biele vína na svete.

Stredná Mosela a Terrassen Mosel
Terroir je to kľúčové slovo prečo je Riesling z Mosely svetová trieda. Mikroklíma. Toto slovo v sebe zahŕňa viac ako lokálne počasie, ktoré je na hranici pestovania vinnej révy, rieku ktorá vytvára na jeseň hmly a hrozno obaľuje ušľachtilá pleseň Botrytis Cinerea, rieka zároveň zmierňuje teplotné výkyvy, veľmi strmé sklony – expozície vinohradov, tie najlepšie sú obrátené na juhozápad kde sa slnko opiera priamo do bridlice ktorá tvorí podložie viníc. Cez deň ohrieva slnko nielen hrozno ale zároveň aj tento kameň ktorý v noci zmierňuje dôsledky ochladenia.

Bridlica môže mať podľa chemického zloženia sfarbenie do šedej, modrej, červenej alebo žltej farby. Tým že hrozno sa musí snažiť a nájsť si dostatok vody je hlboko zakorenený priamo v podloží a vína odtiaľto sú veľmi minerálne, elegantné. Taktiež podľa zloženia bridlice majú vína odlišný charakter a senzorické vlastnosti. Nemenej dôležitým prvkom v terroir je človek. Mosela je výnimočná tým, že vinárstva sú rozdrobené a každá rodina sa snaží dorobiť to najlepšie víno. Prirodzená konkurencia, poctivá práca, skromnosť a húževnatosť sú znakom moselských vinárov.

Významným vlastníkom vinohradov a vinárstiev najmä na pomedzí hornej a strednej Mosely sú cirkvi – vinárstva v držbe arcibiskupstiev a prekvapujúco aj nemocníc, tak ako aj v ostatných vinohradníckych častiach Nemecka. Dodnes sú v Nemecku významným výrobcom vína aj štátne vinárstva.

Trier
Najstaršie nemecké mesto Trier je vlastne rímskym mestom. Založili ho Rimania pred viac ako dvetisíc rokmi, je tu amfiteáter, bazilika, kláštor, špičkové vinárstva a vínne múzeum. Množstvo kultúrnych, architektonických pamiatok.

Svahy s vinicami

Svahy s vinicami

Bernkastel-Kues a vinohrad Bernkasteler Doktor
Bernkastel-Kues je jedno z najmalebnejších mestieček na strednej Mosele. Útulné, romantické, veľmi staré domy z dreva a hliny, úzke uličky a samé prestížne vinárstva. No jedna vec je tu najznámejšia: vinohrad Doctor. Prečo? No veľmi dávno, na prelome 13-teho a 14-teho storočia, trpel arcibiskup z mesta Trier smrteľnou chorobou. Vinári z Bernkastelu mu poslali súdok vína z tohto vinohradu a on po vypití tohto sladkého vína zázračne zo smrteľnej choroby úplne vyzdravel a povedal: „Toto víno je naozaj doktor!“ Takže, dobré víno je určite liečivé, v primeraných dávkach. Pán arcibiskup vypil súdok, ale zas, bol to arcibiskup a veľmi chorý. 🙂

Bremmer Calmont
V obci Bremm sa nachádza vinohrad Calmont, celková výmera je približne 12 hektárov. Niektoré jeho časti sú také strmé, že hrozno sa fyzicky pestuje až v takmer 70 stupňovom sklone. Je to najstrmšia vinica na svete kde sa pestuje vinič z ktorého sa komerčne predáva víno. Väčšina vín odtiaľto sa produkuje so zvyškovým cukrom, tak ako je zvykom na strednej a dolnej Mosele. Jednoducho hrozno tu vie dozrieť na základe vyššie popísaného terroir do nebeskej prirodzenej sladkosti. Vínari tu produkujú maximálne jedno-dve suché vína avšak aj tie majú na konci v dochuti sladké a medové tóny, napriek tomu, že sú klasifikované ako suché. Avšak nemecké suché Rieslingy môžu byť podľa miestnej legislatívy suchými až do deviatich gramov zvyškového cukru.

Zeller Schwarze Katze (Čierna mačka)
Podľa legendy, prišli do vinohradníckej obce Zell okolo roku 1860 vyberať obchodníci vína miestneho vinára. Ako tak chutnali, tak na jednom sude stála čierna mačka, ktorá na nich stále útočila. Nakoniec ju palicou odohnali a víno z tohto sudu bolo jednoznačne najlepšie! Víno pod značkou Čierna mačka patrí medzi najpredávanejšie vína z Mosely.

Winningen
Najväčšia vinohradnícka obec sa nachádza paradoxne na konci toku rieky Mosela, iba pár skokov od mesta Koblenz, kde sa vlieva Mosela do Rýna. Vo Winningene sa nachádzajú terasové vinohrady, mimoriadne náročné na prácu a vinári tu dorábajú prevažne sladké vína.

Vína z oblasti Mosel-Saar-Ruwer kúpite online tu >

Logo združenia VDP

Logo združenia V.D.P.

Vysvetlenie pojmov:

Združenie V.D.P.
Skratka V.D.P. znamená celonemecké združenie „Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter.“ Vznik organizácie sa datuje do roku 1910 a jedným zo zakladateľov je aj vinárstvo Dr. Fischer. Dostať sa do tejto organizácie je veľmi zložité, v posledných rokoch až nemožné. Členovia tejto najprestížnejšej stavovskej organizácie musia splniť mnoho prísnych pravidiel a predpisov nad rámec nemeckého vinárskeho zákona. Sú systematicky kontrolovaní, na zber úrody dohliadajú komisári, musia používať tradičné metódy nielen spracovania vína, ale aj ošetrovania viniča. Všetky vinice zaradené do V.D.P. u daného vinára su certifikované, presne vymedzené a na fľaši uvedené. Znakom je orol a ten musí byť vytlačený na príslušnej fľaši na odtrhovacej kapsuli na hrdle. Najväčším cieľom V.D.P. je zachovať pôvodné kvalitné vinohrady a víno produkované z nich v nezmenenej, pôvodnej, kvalite a preto zadefinovalo tri kvalitatívne stupne: miestne víno (Gutswein), klasifikované vinohrady (označené presným názvom) a Erste Lage resp. „Größes Gewächs“ vinohrady (synonym pre francúzske Grand Cru). Podobným, avšak regionálnym združením je združenie Bernkasteler Ring založeným v roku 1899.

Crémant je synonymum pre pestovateľský alebo pestovateľský ročníkový sekt. Označenie Crémant sa používa najmä na hornej Mosele a v Luxembursku. Všetko hrozno na výrobu tohto sektu musí pochádzať z vinárovej vlastnej vinice, celý výrobný proces je v jeho réžii a samozrejme forma výroby sektu je tradičná, šampanskou metódou a sú uvádzané na trh minimálne 2 roky po nafľašovaní.

Najčítanejšie články »