CHTRBN , 08. dec 2016

Milia a Noria, odrody na ktoré môže byť Slovač právom hrdá.

Nedávno sme si na vino.sk, predstavili špeciálnu odrodu viniča s názvom Svoj sen. A v zoznamovaní sa s pokladmi slovenského vinohradníctva pokračujeme - do skupiny vzácnych odrôd totiž patria aj „dámy“ Milia a Noria.

Overená značka

Château-Rúbaň_Milia_kríženec-Müllera-Thurgau-a-Tramínu-červeného

Mília od Chatea Rubáň

Na ich znovuobjavení má veľkú zásluhu (podobne ako v prípade odrody Svoj sen) ani nie päťročné vinárstvo Château Rúbaň. To sa okrem výroby tradičných bielych, červených a ružových vín, taktiež hroznovice rozhodlo venovať aj takmer zabudnutým odrodám. Treba povedať, že vďaka tomuto počinu mladého a sympaticky aktívneho vinárstva, bol trh s vínom obohatený o zaujímavé a kvalitné raritky.

Charakteristiky

Milia a Noria sa pestujú iba na malej ploche, na približne troch hektároch pôdy. Keď sa na ne pozrieme ako na rastliny, zistíme, že tvar a stavba sa na pohľad nijako zvlášť nelíšia od ostatých odrôd. Ich výnimočnosť sa prejavuje až vo finálnom produkte.

Milia a Noria boli podobne (ako odroda Svoj sen) vyšľachtené na Slovensku. To znamená, že dokážu dozrievať s ohľadom na naše nie vždy ideálne klimatické podmienky.

Milia bola vykrížená z Müllera-Thurgau a Tramínu červeného. Len čo sa ocitne pohár tohto vína vo vašich rukách, možno od nej očakávať charakteristickú jemnú arómu. Je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami.
Noria je zase kríženecom Rizlingu rýnskeho a Semillonu. Typická je jej sviežosť a výrazný odrodový charakter. Vysoký obsah kyselín si udržuje veľmi dlho, čo v ideálnych ročníkoch zabezpečuje dozrievanie hrozna do vysokého prívlastku.

Kým vo vôni Milie je bežne citeľné exotické, tropické ovocie, v Norii badať vôňu po broskyniach.

Ideálne kombinácie

Spracovanie týchto odrôd sa taktiež nijako zvlášť nelíši od bežných postupov. Milia i Noria sa spracovávajú reduktívne, s kvasením pri nízkych teplotách, aby sa uchovala aromatika.

Château-Rúbaň_Noria_kríženec-Rizlingu-rýnskeho-a-Semillonu

Noria od Chatea Rubáň

Z Millie sa väčšinou robí polosladké víno, preto je vhodné párovať novošľachtenca so sladkými jedlami, dezertmi a ovocnými šalátmi.

Noria pre spomínaný vyšší obsah kyselín harmonizuje skôr s jedlom, ktoré sa pripravuje napríklad z rýb alebo výraznejšej zeleniny: petržlenu, paštrnákového pyré, a tak ďalej.

Kde kúpiť

Skutočným zážitkom je ochutnávka týchto odrôd priamo na mieste, kde ich príbeh vznikol. Vo vinárstve, ktoré je ich najväčším propagátorom. Takže, ak máte s priateľmi chuť na víkendovú degustáciu, so všetkým čo k tomu patrí, teda s kvalitným jedlom a ubytovaním, neváhajte a vyberte sa rovno do vinárstva v Rúbani. Ak si chcete otvoriť svoju fľašu v pohodlí domova, stačí sa popozerať, ktorá z partnerských predajní a vinární je vám najbližšie. Zoznam vinoték nájdete tu:

http://www.vinoruban.sk/kontakty-a-partneri/

 

Najčítanejšie články »