MUDr. Martin Mráz , 31. okt 2004

Na dovolenke v juhovýchodnej Európe

Množstvo našincov smeruje po tieto dni do krajín juhovýchodnej Európy, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých vín. To najlepšie na turistov čaká v Bulharsku. V Grécku sa dorába víno aromatizované píniovou živicou. Chorvátsko má

Množstvo našincov smeruje po tieto dni do krajín juhovýchodnej Európy, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých vín. To najlepšie na turistov čaká v Bulharsku. V Grécku sa dorába víno aromatizované píniovou živicou. Chorvátsko má takisto čo ponúknuť.

Bulharsko{-r72}
Najkvalitnejšie vína juhovýchodnej Európy majú bulharský rodokmeň. Pestovanie viniča sa tu vo väčšom rozmáha od 70-tych rokov minulého storočia. Známe sú bulharské kabernety a merloty, nájde sa tu i výborné chardonnay.
V krajine sa využíva čoraz viac prvkov vinárskej moderny, čo sa odráža i v kvalite dorábaných mokov. Červené vína oplývajú bohatým ovocným charakterom, biele sú príjemne svieže. V posledných rokoch sa uplatňuje i technológia barrique, obohacujúca vína o príjemné tóny páleného dreva. Podľa dĺžky vyzrievania v drevených sudoch sa potom moky označujú ako reserva, premium reserva či special reserva.
Najlepšie červené vína pochádzajú z južnej časti krajiny. Víno tu dozrieva na pôdach Trakrijskej nížiny. Obec Oriachovitza v okrese Stara Zagora poskytuje kabernety a merloty, ktoré sú vrcholom svojej triedy.
Východná oblasť na brehoch Čierneho mora je známa produkciou bielych vín, ktorých kvalita v posledných rokoch značne stúpla. Vína Chan Krum zo šumenského okresu dosiahli s pomocou austrálskych expertov úroveň medzinárodného štandardu.
Grécko{-r73}
O čosi južnejšie, v Grécku možno natrafiť na vinársku kuriozitu menom Retsina. Víno nestojí za veľa, no určite ho treba na dovolenke ochutnať. Jeho osobitosť spočíva v pridaní píniovej živice do moku počas jeho kvasenia.
Tento zaujímavý zvyk pochádza ešte z antických čias, kedy sa amfory s vínom vzduchotesne uzatvárali zátkami zo sadry a živice, aby sa predišlo predčasnému kazeniu vína. Zo zátok potom živicová aróma prenikala priamo do samotného moku.
Najlepšiu živicu poskytuje alepská pínia rastúca v Atike a najlepšia Retsina pochádza z troch oblastí – Atiky, Evie a Vioty. Zo zvyšujúcou sa kvalitou použitých surovín rastie samozrejme i cena tohoto dezertného vína.

Chorvátsko{-r74}
Severozápadnejšie, v Chorvátsku vína v poslednom období značne zdraželi. Najpopulárnejším miestnou odrodou je Graševina (Rizling vlašský) pochádzajúci z terasovitých vinohradov vnútrozemskej časti krajiny. Svieži hroznovo-ovocný charakter predurčuje toto obľúbené víno k jedlám z hydiny a rybacím špecialitám.
V prímorskej časti Chorvátska sa pestujú predovšetkým modré odrody hrozna. Jemný Plavac, robustný Dingač z ostrova Pelješac či ľahší Teran z Istrie sa popíjajú vskutku lahodne a vhodne dopĺňajú pestrú paletu jedál, ktorá tu na turistov čaká.
Príjemnú dovolenku pri mori !

Najčítanejšie články »