TASR , 02. nov 2009

Na juhu Slovenska je výdatnosť a cukornatosť hrozna veľmi dobrá

V severnej oblasti pestovania vinohradu v Európe a hlavne v Hurbanovskom vinohradníckom regióne, kde prevládajú biele sorty, bola výdatnosť a cukornatosť na veľmi dobrej úrovni.

Povedal to TASR veľmajster Rádu rytierov vín svätého Urbana v Hurbanovskom vinohradníckom rajóne Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti Ján Kovács s tým, že možno kyseliny sú o niečo slabšie ako v predchádzajúcich rokoch, ale v každom prípade ide o kvalitný ročník.

„Uvidíme, ako počasie ovplyvní v nasledujúcich týždňoch neskoré zbery, bobuľové, hrozienkové výbery,“ upozornil Kovács. Do Hurbanovského vinohradníckeho regiónu patrí šestnásť obcí. Najvýznamnejšie sú: Svätý Peter, Pribeta, Dulovce, Chotín, Hurbanovo, Búč, Bátorové Kosihy, Virt a Moča. „Medzi typické druhy patria Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chardonnay, Pinot blanc, Savignon blanc, ale pestujeme aj červené sorty Svätovavrinecké a Frankovku,“ informoval Kovács s tým, že z novodobej výsadby treba spomenúť aj sortu Dorfender.

V Hurbanovskom rajóne je približne 1800 ha vinohradu. V starších vinohradoch je 30-40-percentný výpad. Posledné veľkoplošné výsadby boli v 70-tych rokoch, teda sú zastaralé, až teraz sa obnovujú za pomoci Európskej únie. „Trend je úplne iný ako v minulosti, sú menšie spony, čo znamená, že vzdialenosti medzi jedincami, medzi radmi sú menšie. Predtým na jednom hektári bolo 3000 jedincov, v súčasnosti v nových vinohradoch sa zvýšilo toto číslo na päťtisíc koreňov,“ zdôraznil odborník.

Vo vinohradníckej a vinárskej kultúre existujú dva smery, francúzsky a nemecký. Pre Francúzov nie je zaujímavá sorta, ale pôvod hrozna, teda z akého regiónu pochádza ovocie. Pre nemeckú kultúru je podstatná sorta. „V rámci nového vinohradníckeho zákona prechádzame na Slovensku na francúzsku kultúru, t.j. región je dôležitý a nie rôznorodá odroda. Pre pestovateľa a hlavne pre vinára nebude ľahké prejsť na tento smer, uplatniť sa na trhu tak, že v súčasnosti máme v rajóne 25 druhov hrozna,“ obával sa Kovács. Dodal, že dominujú nosné sorty Rizling vlašský a Veltlínsky zelený. „Sú to veľmi kvalitné hrozná, ale nedá sa povedať, že náš rajón je typicky rizlingový alebo veltlínovský. Potrvá pár rokov, kým vybudujeme nový smer podľa nového zákona. Nehovoriac o tom, že podľa môjho názoru tento nový zákon podporuje dovoz vína zo zahraničia,“ upozornil Kovács.

Tento rok sa cena hrozna porovnáva s rokom 1991, keď bola podobná situácia. Za veľmi nízku cenu sa vykupovalo veľmi malé množstvo. „Veľkopestovatelia nevedia predať hrozno a keď áno, tak za veľmi nízku cenu,“ konštatoval majster a dodal, že fyzické osoby majú ešte väčšie problémy. „Hodnota tovaru nevyjadruje len cenu, ale aj spoločenské ocenenie,“ vyzdvihol Kovács s tým, že ak cena hrozna je nízka, prispôsobuje sa aj cenová relácia vína.

Výrobcovia vína vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku sa právom cítia v lepšej situácii, lebo ich výrobky dominujú na domácom trhu. Nikde na svete sa nestretne človek s tým, že v supermarketoch domáce vína sú v pozadí. Na Slovensku pretrváva tento problém už roky. „V našich predajniach dostanete víno zo všetkých kútov sveta, pričom domáce vína ako keby neexistovali,“ upozornil Kovács a pripomenul, že naši malí a strední podnikatelia nedávajú certifikovať svoje vína.

„Myslím si, že v nastávajúcom období treba podporiť predovšetkým malých a stredných podnikateľov. Máme veľmi kvalitnú surovinu, máme veľa dobrých odborníkov,“ vyzdvihol Kovács. Tento rok viaceré podniky a podnikatelia prenajímajú vo vinárskych závodoch skladové priestory, aby preklenuli toto obdobie. „Buďme optimisti, vo vinárstve už aj predtým boli ťažké časy. Máme dobrú surovinu a dúfam, že sa situácia zlepší,“ zakončil Kovács.

Najčítanejšie články »