CHGRB , 18. júla 2017

Najvyššie položené vinice

Víno z hrozna, ktoré rastie na horách. Pre mnohých milovníkov dobrého vína zvykne byť prekvapením, že vinič môže rásť aj vysoko v horách.

Kvôli chladnejšiemu podnebiu to síce nie je bežné, ale niektoré odrody ako Cabernet Sauvignon či Tannat, prosperujú aj pri nižších teplotách. Ide hlavne o ovocné odrody, z ktorých sa vyrába červené víno.

Vinič v srdci argentínskych Ánd

Najvyššie položené vinice na svete nájdete v severných provinciách Argentíny, v oblastiach Catamarca, Jujuy a Salta. Uvedené oblasti sú charakteristické svojou vysokou nadmorskou výškou, kde nie je problém pestovať vinič na území vo výške 1500 – 3000 m.n.m. Argentína sa pritom celkovo môže pýšiť množstvom vín, pochádzajúcich z horských oblastí. Z hľadiska pôdy tu dominuje naplavená piesčitá pôda s občasným výskytom štrku či vápencov.

Vedeli ste, že : Priemerná výška, v ktorej sú vinice vysadené na pohorí Ánd, je až 900 metrov nad morom? Pre porovnanie – je to približne tak vysoko, akoby vinič rástol na Sninskom kameni (ten má 1006 m.n.m).

Top 5 najvyššie položených viníc vo svete

1. Argentína – Calchaqui, vinárstvo Colomé – cca 3100 metrov nad morom

2. Čile – Elqui, vinárstvo Falernia – cca 2500 metrov nad morom

3. Čína – Yunnan, vinárstvo LVMH – cca 2300 metrov nad morom

4. USA – Kolorádo, vinárstvo Terror Creek Winery – 1950 metrov nad morom

5. Libanon – vinárstvo IXSIR – 1700 metrov nad morom

Slovenský unikát v Štiavnických horách

Oproti Argentíne sú najvyššie položené vinohrady na Slovensku v polovičnej výške, konkrétne v 480 metroch nad morom. Ide o pukanské vinohrady na juhozápade Štiavnických hôr. Ich označenie je odvodené od obce Pukanec, ktorá bola kedysi banskou osadou. Neskôr sa – paradoxne kvôli útlmu banskej činnosti – stala vinohradníckou obcou.

Zaujímavosťou je, že sa tu nachádzajú vínne pivnice, tzv. ľôchy, vyhĺbené do zvetraného andezitu práve tými baníkmi, ktorí v minulosti prišli o prácu. Záhadou pivníc v Pukanci je ich vek, pretože neexistujú záznamy o tom, kedy začali vznikať. Predpokladá sa však, že to bolo niekedy medzi 17. – 18. storočím; aj keď samotné vinohrady tu boli vysadené už o niekoľko storočí skôr.

Pôda s podložím vulkanického pôvodu (andezity, tufy a tufity) a malým obsahom vápnika vytvára vhodné podmienky na pestovanie viniča a výrobu sviežich, aromatických vín (bielych aj červených) a takisto produkciu korenistých vín. V tomto terroir sa preto výborne darí odrodám ako Pesecká leánka, Veltlín zelený, Müller Thurgau či Frankovka modrá. Objaviť tu môžete aj Tramín, Rizling vlašský alebo burgundskú odrodu Pinot Noir, no tie si vyžadujú dodatočné vápnenie pôdy, aby víno neutrpelo na kvalite.

Vinice „vysoko“ na Tokaji

Napriek tomu, že sa vinohradnícka oblasť Tokaj rozprestiera na rovinatom území, niektoré vinice je predsa len možné nájsť vo vyššie položených oblastiach. Napríklad vinohradnícke hony vinárstva Chateau GRAND BARI sú na jednom z najvyšších pahorkov Tokaja, na kopci Piliš.

Piliš má len symbolických 264 metrov, no keďže sa celá tokajská oblasť nachádza vo Východoslovenskej nížine, vinice na tomto konci sa môžu pochváliť netypicky „vysokou“ nadmorskou výškou.

Najčítanejšie články »