TASR , 05. jan 2016

Nízke teploty prajú vinohradníkom, začal sa zber hrozna na ľadové víno

Mrazivé počasie na Slovensku prišlo vhod niektorým vinohradníkom a vinárom pod Malými Karpatmi. Vďaka nízkym teplotám, pod -7 stupňov Celzia, začali v týchto dňoch so zberom hrozna na ľadové víno.

Dnes takýto zber napríklad od rána prebiehal v jednom z vinohradov v bratislavskej Rači, v hone Krivé. Na ploche zhruba jedného hektára tu vyzbierali 40 ton hrozna, odrody frankovka modrá. „Z toho bude asi 400 litrov muštu,“ priblížil agronóm Kamil Gajdošík zo spoločnosti Villa Vino Rača. Zber sa začal dnes ráno, pri teplote -9 stupňov Celzia. Pri takejto nízkej teplote sa v bobuliach hrozna oddelí cukor od vody. „Keby sa stalo, že sa nedosiahne potrebná teplota, cukor s vodou sa zmieša a tak by sme nedostali požadovanú cukornatosť,“ vysvetlil Gajdošík.

Z legislatívneho i fyzikálneho hľadiska je podľa vinohradníkov pre zber hrozna na ľadové víno ideálna teplota – 7 stupňov Celzia. „Hrozno totiž obsahuje organické a minerálne látky. Voda v bobuliach teda zmrzne až pri -7 stupňoch. Čím je nižšia teplota, tým je to lepšie, pretože sa tam koncentruje cukor v šťave a vy potrebujete aj počas lisovania, aby tá voda bola zmrazená. Tak sa pri koncentrácii dostávame k vyšším hodnotám cukru,“ vysvetlil výrobný riaditeľ Villa Vino Rača Richard Polkoráb.

Pri bežnom zbere hrozna je podľa jeho slov z kilogramu hrozna výlisnosť zhruba trištvrte litra muštu. „Pri ľadovom zbere je z kila hrozna iba jedno deci muštu. Je to preto vzácne,“ povedal Polkoráb. Na to, koľko hrozna sa na ľadové víno vyzbiera, má podľa jeho slov vplyv počasie, zdravotný stav hrozna či zver. „Je to špecifické, keď sú takéto podmienky a vydrží to hrozno vo vinohrade až do 4. januára,“ uviedol.

Najčítanejšie články »