MUDr. Martin Mráz , 17. júla 2008

O ľadovom víne

Už aj na našom trhu možno natrafiť na ľadové víno so slovenským rodokmeňom. Ak po ňom, siahnete, máte sa určite na čo tešiť... Ľadové zbery predstavujú osobitú kategóriu výberových vín s prívlastkom. Prezreté

Už aj na našom trhu možno natrafiť na ľadové víno so slovenským rodokmeňom. Ak po ňom, siahnete, máte sa určite na čo tešiť…

Ľadové zbery predstavujú osobitú kategóriu výberových vín s prívlastkom. Prezreté hrozno sa oberá a šetrne spracúva pri poklese teplôt pod bod mrazu. Lisovaním sa z bobúľ oddelí zamrznutá voda a na výrobu vína sa použije koncentrovaný mušt s vysokým obsahom cukrov, kyselín a ostatných aromatických a chuťových látok. Po prekvasení tak vznikajú vskutku krásne moky s jedinečnou vyváženosťou sladkosti, acidity a extraktu. Vo farbe ľadových zberov prevláda spektrum žltých tónov, buket je akousi zmesou sušeného a tropického ovocia a kytičky kvetov. Vysoká cukornatosť muštu, ešte znásobená vplyvom mrazu, dodáva vínu charakteristickú sladkosť, ktorá v ladnej súhre s kyselinkami a pestrým spektrom chutí a vôní zanecháva skutočne neopakovateľný vnem. Ak raz navštívite kanadské Toronto, určite neváhajte vojsť do jednej z mnohých tamojších vinoték. V okolí Niagarských vodopádov, južne od spomínanej metropoly, sa totiž dorába najväčšie množstvo ľadového vína na svete. Nad kúpou fľaše Icewine dlho neváhajte, určite stojí za to (zaobstaráte si ju približne za 50 CAD).

Rodokmeň ľadového vína je však európsky, prvýkrát ho dorobili koncom 18. storočia v Nemecku. To je dnes jeho najväčším producentom v Európe. I susedné Rakúsko a Morava však šírkou ponuky ľadových vín v ničom nezaostávajú. Európske ceny sa pohybujú približne od hranice 15 euro za fľašu smerom nahor. Prvé slovenské ľadové vína sa na našom trhu objavili v roku 2003. Veltlín zelený, ľadový zber, ročník 2002 pochádza z produkcie Karpatskej Perly Šenkvice, Rizling rýnsky, ľadový zber, ročník 2002 zasa od Milana Pavelku z Pezinka. Výroba ľadových vín je veľmi nákladná, z hrozna sa vylisuje iba malé množstvo muštu, vinohrady musia byť dobre zabezpečené pred samozvanými oberačmi. Preto nie je ľahké zistiť, ktorý producent sa pripravuje na ľadový zber. Nuž, nechajme sa prekvapiť čím nás najbližšie prekvapia naši vinohradníci a vinári.

Najčítanejšie články »