Juraj Janík , 09. mája 2011

Ocenili pestovateľov frankovky modrej

Desať zlatých medailí udelila odborná porota zložená z degustátorov v rámci VI. ročníka Medzinárodného festivalu Frankovky modrej a ružových vín, ktorý sa už tradične konal v Bratislave-mestskej časti Rača. Ocenenia si prevzali dnes zástupcovia ocenených výrobcov.

Súčasťou bola aj verejná ochutnávka súťažných vín a vín z produkcie spoločnosti Villa Vino Rača, ktorá je zároveň aj organizátorom súťaže. Verejná ochutnávka je jedným z hlavných sprievodných podujatí v rámci Račianskych hodov, ktoré sa konali tento víkend.

Ako povedal pre TASR garant súťaže, známy slovenských enológ Fedor Malík, na degustácii sa odprezentovalo 133 súťažných vzoriek. Zastúpené boli vína produkcie slovenských, moravských, českých, rakúskych, maďarských a chorvátskych producentov. Súťažilo sa v 4 kategóriách: F1 Frankovka suchá 0-4 g/l cukru, F2 Frankovka ružová 0-20g/l cukru, F3 ružové vína všetkých odrôd 0-20g/l cukru, F4 ostatné nad 20g/l cukru.

Šampiónom F1 kategórie sa stala Matyšákova Frankovka 2009 výber z hrozna, v kategórii F2 Mavín-Martin Pomfy za Frankovku modrú ročník 2010 a v kategórii F3 Janoušek za Cabernet Sauvignon rosé. Tohtoročný festival bol nominačnou súťažou Národného festivalu vín. Porota ocenila zlatými medailami aj výrobcov Karpatská Perla, Food Farm, Villa Vino Rača, AGRO-MOVINO, Réva Rakvice, Vinárstvo Vinkor, Víno Nitra a Znovin Znojmo.

Ako povedal pre TASR Ján Krampl, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Villa Vino Rača, frankovka modrá je charakteristickou odrodou pre oblasť Malých Karpár s dlhoročnou tradíciou. Ide o víno, ktoré sa už od čias Márie Terézie stalo súčasťou slávnostných príležitostí na cisárskom dvore. Spoločnosť Villa Vino Rača pokračuje v dlhoročnej tradícii. Podľa Krampla v rozumnej miere pri konzumácii je frankovka modrá liekom.

Najčítanejšie články »