MUDr. Martin Mráz , 28. júla 2004

Ochutnávka vín ročníka 2003 od Karpatskej Perly v Košiciach.

Ďalšia tohtoročná ochutnávka mokov od Karpatskej Perly v Košiciach sa konala 14. júna 2004 v reštaurácii Rubikon. Vydarenú akciu, na ktorej sa predstavilo dovedna 12 vzoriek mladých vín zorganizovala košická Vinotéka Félix. Začalo sa

Ďalšia tohtoročná ochutnávka mokov od Karpatskej Perly v Košiciach sa konala 14. júna 2004 v reštaurácii Rubikon. Vydarenú akciu, na ktorej sa predstavilo dovedna 12 vzoriek mladých vín zorganizovala košická Vinotéka Félix.
Začalo sa vzletne, pohárom ružového svätovavrineckého. …a končilo sa vskutku famózne, krásnym alibernetom od Karpatskej Perly. Flaše tentoraz ozdobil grafikami akademický maliar Stano Černý.
Prinášame senzorickú charakteristiku prechutnávaných vín. Tak teda, nech sa páči, vyberte si podľa svojho gusta:
Svätovavrinecké, kabinet (11,8 obj. %). Svieže ružové víno s podmanivou vôňou jahôd a chuťou dužiny čerstvých čerešní je ideálnym spoločníkom na prichádzajúce leto. Dobre vychladené, samotné, či s misou čerstvého šalátu.
Müller-Thurgau (12,5 obj. %). Pekná reduktívna zeleno-žltá farba, kvietkovo-ovocný buket, lahodné grepové nuansy. Treba ho vypiť mladé.
Kabinetné Rulandské biele (12,9 obj. %) s banánovými tónmi v bukete. Pichľavá kyselinka potrebuje ešte trochu času, aby sa elegantne zaguľatila a vytvorila akord s príjemnými ovocnými tónmi hrajúcimi v pozadí tohto moku.
Chardonnay (12,2 obj. %) kabinet. Rafinované orieškovo-kávové tóny vo vôni. Plnšie svieže citrusové telo. Má finesu.
Kabinetný Rizling vlašský (12,2 obj. %). Čistý žltý buket po voňavej dužine cukrového melónu a grepovej šupke dovedna s plnou chuťou šťavnatej grepovej dužiny. Obdivuhodne svieži. Dobre pitný. Patril k najlepším vínam večera.
Rizling rýnsky (12,8 obj. %), neskorý zber. Medovo-lipové tóny a citrusovo-grepová chuť so štipkou korenia. Očaril predovšetkým vôňou.

Tramín červený (13,3 obj. %). Zlatistá farba, voňavý buket pomarančového želé a dužiny červeného grepu, plná, robustná chuť sušeného ovocia. Krásne polosuché víno.
Výber z hrozna zo sorty Pálava (12,1 obj. %). Jemné tóny žltého melónu vo vôni. Hladká chuťou ananásovej dužiny. Polosladké víno. Pálava prvýkrát v ponuke Karpatskej Perly.
Aurélius, výber z hrozna (12,0 obj. %). Sladký buket želé cukríkov a medu spoločne s príjemnou, harmonickou chuťou tropického ovocia a decentnou horčinkou na chvostíku. Opäť polsladké víno. Škoda tých nenápadných kyseliniek v ročníku 2003.

Devín, bobuľový výber (11,3 obj. %) so 41 g zvyškového cukru. Zrelé bobule hrozna s korenistými nuansami spolu s mohutnou chuťou tropického ovocia. Zaujímavé polosladké vínko.
Záver degustácie a dvojica červených mokov. Akostná Frankovka modrá (12,5 obj. %) z južnoslovenskej Pribety si svoj štandard udržiava už tretí rok. Opäť výborná, rubínovo-granátová vo farbe, v chuti i vôni po červenom kôstkovom ovocí s harmóniou jednotlivých zložiek extraktu. Neuveriteľne priaznivý pomer kvalita/cena.
Alibernet (12,8 obj. %), neskorý zber, pýcha Karpatskej Perly. Vyššia farebná intenzita, v bukete tóny čokolády a lesného ovocia, v chuti rovnako, spoločne s dobrým, ešte kostrbatým extraktom. Môže byť…
Degustácia zanechala na hosťoch príjemný dojem, predovšetkým kvalitou prechutnávaných vín, no takisto dobre zvládnutou spoločenskou stránkou celej akcie.
Ďakujeme.
Pozn.: Hodnotenie je zostavené na základe subjektívnych preferencií autora

Najčítanejšie články »