polakovicova
MM , 14. okt 2014

Slovenka jednou z 325 ľudí v USA so skúškou Advanced Sommelier

Petra Polakovičová odišla do USA pred osemnástimi rokmi. Pracuje ako somelierka v Hoteli Ritz-Carlton, Moon bay. Nedávno úspešne absolvovala skúšku "Advanced Sommelier Exam". Prinášame rozhovor.

Pamätáš sa na to, keď si prvý krát ochutnala víno? Aké to bolo?
Myslím, že to prvé bolo Karpatské Biele. Keď som bola malá, okoštovala som z maminho pohára. Jediné čo si pamätám je, že bolo veľmi kyslé (smiech).

Ale keď som víno začala „koštovať“ tak serióznejšie, bola som v Nape (Napa Valley, vinárska oblasť Kalifornie. pozn. red.) a tam ma to vlastne chytilo. Tú chuť si nepamätám presne, ale viem, že sa mi páčilo.Očarilo ma to, ako je každé víno iné. Ako má každé víno nejaký príbeh. Nejde totiž len o chuť, ale aj o históriu, zemepis..

Aké je to teraz?
Keď pijem víno teraz, pozerám naň z dvoch uhlov. Prvý je senzorický, študujem jeho štruktúru, taníny, alkohol, kyselinku, ovocnosť, zemitosť a tak ďalej. .No potom sa naň pozriem z druhej strany. Aký príbeh má toto víno? Kto ho vyrobil, kedy, ako, prečo….

Predstavte si, že niekde na druhom konci sveta, v malej dedinke, niekto strávil dlhé dni vo vinici. Počas dažďa, či horúčavy, počas dobrého, či zlého roku.. dal do tohto nápoja svoje trápenie i radosť. A jedného dňa, niekoľko rokov neskôr, my ten nápoj máme na stole. Je to ako cesta do minulosti, skúmanie sveta a jeho histórie.

Kedy si sa rozhodla, že svet vína a nápojov bude tvojím svetom?
Víno sa mi zapáčilo, keď som sa presťahovala do San Francisca. Navštívila som tu vinársku oblasť Napa Valley a tam som to prvý krát pocítila. Vždy som síce pracovala v reštaurácii a víno bolo súčasťou mojej práce, ale až pred 8-9 rokmi, keď som pracovala v Hoteli Ritz-Carlton som sa rozhodla , že chcem vedieť viac!

A chcem to mať aj potvrdené! Tak som si spravila „Introductory Sommelier Course“ cez „The Court of Master Sommeliers“. A hneď potom aj „Certified Sommelier Course“ a pred mesiacom som už urobila aj „Advanced sommelier certificate“. Dostala som sa tak do spoločnosti 325 nositeľov tohto titulu z celej USA.

Hotel Ritz-Carlton

Vinotéka Hotela Ritz-Carlton

Popíš prosím svoju cestu až na tvoje súčasné pôsobisko.
Do USA som prišla pred 18 rokmi. Priamo do San Francisca. A keďže prostredie reštaurácií sa mi vždy páčilo, bolo pre mňa prirodzené nájsť si prácu práve v tomto biznise. Začínala som ako “busser” v Sheraton Palace Hotel. Tam som sa po čase vypracovala až na manažérku. A vďaka tomu, že Palace hotel je časťou hotelovej siete Starwood, prešla som odtiaľ do Hotela W. Opäť ako manažérka. Po 9 rokoch so Starwoodom som prešla do Ritz-Carltonu v San Franciscu. Tam som počas práce chodila do školy, kde som sa vzdelávala vo víne.

Potom, koncom 2007, som začala pracovať pre veľmi známeho reštauratéra Pata Kuletyho a slávneho šéfkuchára Jana Birnbauma v ich projekte pod názvom Epic Roasthouse. Tu som pracovala 6,5 roka ako Wine Director. Nuž a pred pred 7 mesiacmi som sa vrátila späť do Ritz-Carltonu. Tentokrát v Half Moon Bay. Je to rezort asi 30 minút od San Francisca. Dnes tu mám na starosti nielen víno ale aj pivo a likéry.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?
Uff, ako na toto odpovedať. (smiech) Každý môj deň je iný. Začínam vo vínnej pivnici. Poukladať nové vína čo prišli, zorganizovať pivnicu, nejaké stretávky s vinármi a predajcami vína. Potom vzdelávanie spolu s našimi zamestnancami (každý deň trávime asi 15 minút učením sa niečoho nového o víne alebo inom nápoji). Potom večer pracujem v reštaurácii ako somelier. No a nakoniec e-maily, objednávky, kancelárska práca atď… A medzi tým ešte dostanem na starosti ďalšie projekty.. Nenudím sa (smiech).

Čo spravíš, ak ti zákazník vráti víno, s tým, že mu nechutí?
Ihneď prinesiem iné. Ide o to, že zákazník má piť to, čo mu ozaj chutí. Ak mu predám víno a jemu sa nepáči, tak samozrejme prinesiem iné. Neargumentujem, nehádam sa. Ľudia predsa chodia do reštaurácie aby strávili pekný a príjemný čas pokope. Keď sa s nimi začnem hádať, nikto z nás nevyhrá. Víno má byť o pohode, nie o hádkach. A okrem toho, ak to víno nevymením, stratím zákazníka. A to mi za to nestojí..

Koľko máš na starosti vín?
Momentalne máme okolo 1000 druhov.

Máš v portfóliu aj Slovenské vína? Vedia zákazníci o Slovenských vínach?
Zatiaľ iba jedno – Chateau Belá, Riesling Rýnsky. Nič iné zo Slovenska tu nemôžem nájsť. Veľa ľudí si tu mýli Slovensko a Slovinsko. A keďže vína zo Slovinska v ponuke mám, väčšina ľudí si myslí, že som odtiaľ. O Slovensku tu ľudia veľa nevedia a o našich vínach už vôbec. Ale pracujem na tom, aby sa to zlepšilo!

Aké najstaršie víno máš v ponuke?
Dezertné víno ročníka 1929, Château de Jau, Muscat de Rivesaltes, Roussillon, France, Bordeaux. Potom je tam ročník 1945, Château La Mission‑Haut‑Brion a ročník 1961, Château Mouton Rothschild.

Ktoré vína vyslovene nemáš rada?
Hmmm, ťažká otázka, pretože aj keď ja osobne nemusím mať niečo rada, tak stále rešpektujem prácu a um, ktorú niekto daného vína vložil. Ale keď už by som mala niečo vybrať, tak asi White Zinfandel. Americké, ružové, sladké (úsmev).

Čím ťa dokázal naposledy zákazník zaskočiť?
Hahaha, po 18 rokoch v tomto povolaní ma uz nič nezaskočí!

Sníva sa ti o víne?
Ano. Hlavne pred skúškami. Ale nie sú to sny, sú to nočné mory!

Aké máš ďalšie profesionálne sny?
Ako som spomenula, práve som spravila skúšku Advanced somelier certificate s Court of Master Sommeliers. Z 50 nás spravilo iba 7. A z toho sme boli 4, čo sme to urobili na prvý krát. Ďalšia méta je Master Sommelier. Na svete ich je teraz okolo 200 a z toho iba okolo 25 žien.

A chcela by som viac pracovať so Slovenskom. Dostať Slovenské vína do USA a chcela by som byť aj viac aktívna v našej somelierskej komunite. Učiť sa od nich a aj pomôcť im v tom, v čom môžem. Tak, ako sa aj mne dostalo pomoci tu od Master Sommelierov, chcela by som pomôcť teraz ja.

Najčítanejšie články »