Martin Motáček , 12. nov 2015

Pozvánka na profesionálny someliersky kurz

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale pozýva všetkých záujemcov na profesionálny someliersky kurz pre somelierov, obchodníkov s vínom a záujemcov o víno - CERTIFIKÁT SOMELIERA

Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.

Termíny kurzu:

I. modul. 25. – 27. 1. 2016
II. modul: 22. – 24. 2. 2016

Zahájenie kurzu v pondelok 25.1.2016 o 9.00. Vyučovanie každý deň od 9.00 do 19.00.
Miesto konania kurzu: Apollo hotel, Dulovo námestie 1, 821 08 Bratislava, VÍNO MRVA & STANKO, a.s., Orešianska 7/A, Trnava

Organizácia kurzu

Kurz prebieha v dvoch moduloch.

I. modul – Základy somelierstva, Základy vinohradníctva a vinárstvo, Základné postupy
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta, Ušľachtilé nápoje (káva,

Účastníci môžu absolvovať teoretickú a praktickú skúšku. Úspešní absolventi skúšky získajú Certifikát someliera. Maximálny počet účastníkov na kurze je 20.

Cena kurzu: 590€

Pri počte 2 osôb a viac z jednej spoločnosti na obidva moduly poskytneme zľavu: 2 osoby – 5%, 3 osoby 10%, 4 osoby – 25%, to je štvrtá osoba zadarmo.

zmyslového hodnotenia, Snúbenie vína a jedla, Servis vína destiláty, pivo, miešané nápoje, voda) a cigary.

Prihláška: Certifikát someliera január 2016

Odborní lektori:

Ing. Štefan Ailer

Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave, jeden semester študoval odbor potravinárske technológie na Fachhochschule Fulda v Nemecku. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo.

Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker

Absolvovala odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo na STU v Bratislave a nedávno získala prestížny medzinárodný diplom WSET (Wine & Spirit Education Trust). Ako hodnotiteľka sa zúčastňuje významných domácich i zahraničných súťaží vína na celom svete. Venuje sa publikačnej činnosti, je autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka. Zaoberá sa dovozom, vývozom a distribúciou vína.

Beáta Vlnková 

Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Je členkou FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins at Spiritueux) a lektorkou Vinárskeho inštitútu.

Štefan Valovič

Je zakladajúcim členom Asociácie somelierov Slovenskej republiky a 10 rokov bol jej prezidentom. Vyhral prestížnu súťaž Trophée Ruinart – najlepší somelier Slovenska v roku 2000 a reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta somelierov v Kanade. Je technickým riaditeľom somelierskych súťaží na Slovensku.

Tomáš Gyén

Profesionálny flairový barman a somelier. V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží.

Peter Labaj

Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venujú sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, uskladneniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

Odborný program kurzu

I. modul

25.1.2016 – Apollo hotel, Bratislava

SOMELIERSTVO I.

1.1. História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale

VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.

1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna

1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy). Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku

1.3. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína podľa WSET a degustátorský slovník

1.4. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín

26.1.2016 vinárstvo Mrva&Stanko, spoločná doprava mikrobusom – odchod o 9.00 h

VINÁRSTVO II.

2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín.

2.2. Choroby a chyby vína

2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín,prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia do vinice a vinárskej prevádzky
27.1.2016, Apollo hotel Bratislava

Somelierstvo II.

3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert, snúbenie vína a syrov
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo
3.5. Voda: rozdelenie, degustácia a servis, snúbenie s vínom

II. modul

22.2.2016

VÍNA SVETA

1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva. Praktická časť: degustácia slovenských vín

II.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko

II.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

23.2.2016

3.3. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

3.4. Vína Nového sveta : USA, Canada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

24. 2. 2016

Ušľachtilé nápoje

4.1. Káva: odrody, miesta pestovania, praženie

4.2. Barista – kultúra pitia kávy, espresso

4.3. Praktická príprava kávy – zmes, mletie, kávovar, espresso, cappucino

4.4. Pivo: výroba, degustácia piva

4.5. Destiláty a miešané nápoje: delenie a druhy, pôvod, technológia výroby, degustácia

4.6. Čaj: čajovník, výroba čaju, typy čajov, najznámejšie čaje

4.7. Cigary: druhy cigár a správne podávanie

Najčítanejšie články »