mrva
MS , 17. okt 2014

Hron, Váh, Rimava, Rudava – príbeh vína, ktoré očarilo svet

Príbeh tohto rýdzo slovenského červeného vína napísala malokarpatská príroda, skvelý ročník 2011 a ľudia s veľkým vinárskym srdcom a umom.

Cuvée Hron– Váh – Rimava – Rudava je sútokom štyroch slovenských modrých riek – odrôd, ktoré vyšľachtila Dorota Pospíšilová. Narodili sa v dolnoorešanskom vinohrade Špindrále Karola Braniša, kde sa korene viniča predierajú za životodarnou vodou cez pláty rozpadávajúcej sa kryštalickej bridlice. Zohriata slnkom a objatá modrastými malokarpatskými horami, vyžaruje teplo aj v noci a vytvára viniču žičlivú mikroklímu. Slnko a kameň skúšali toto víno, aby mu preveriac jeho túžbu plodiť, podarovali ohnivú energiu a nevídane bohato rozvrstvenú aromatickú a chuťovú výbavu.

CMB_GGOLD_2014Kvarteto Hron – Váh – Rimava – Rudava vyberali skúsené vinárske ústa. Cuvée nevzniklo scelením štyroch vín, ale spojením – a to rovným štvrtinovým podielom – každej odrody už v hrozne. Spoločne fermentovali a macerovali. Rovné dva roky ležalo víno v barikových súdkoch a potom štyri mesiace hľadalo rovnováhu a harmóniu v tritisíclitrovom drevenom sude.

Páčilo sa mu milovanie s drevom, jemné dotyky s ním aj vonkajším prostredím a šepkalo svojim tvorcom: doprajte mi čas. Vypočuli ho a odmenou je mok nevídanej krásy, víno elegantné, s prirodzenou noblesou.  V čaši žiari tmavorubínová farba, v podmanivej vôni sa prelínajú čierne ríbezle a tmavé lesné ovocie so zreteľnou stopou čučoriedok a černíc. Ovocnú vrstvu strieda grafit, tabak a káva. Chuť je zamatová, delikátne korenistá s hlbokými ovocno-koňakovými tónmi. Štruktúru vína utkali jemné kyseliny a mäkké taníny. Víno oblažuje ústa dlho po napití – dochuť je dlhá a príjemná. Je to veľká symfonická báseň, óda na doteraz netušené možnosti slovenskej prírody,vyjadrená originálnymi odrodami vína.

Prvé slovenské červené cuvée, ktoré poctili titulom Objav roka 2014 na Concours Mondial de Bruxelles. Je to vzácne víno, ozdobujúce spoločnosť za stolom a veľké životné udalosti. Víno vhodné na archiváciu, ktoré zažiari aj v desiatom roku svojho života. Pred otvorením dekantujte a podávajte v časovom odstupe minimálne jednej hodiny v kalichoch o objeme 500-700 ml, pri teplote 16-18 stupňov Celzia.

Krásny zážitok želajú Vladimír Mrva a Peter Stanko.

 

Najčítanejšie články »