TASR , 22. okt 2012

Radošinský Klevner ochutnali tri generácie Windsorovcov

Len jedno slovenské víno sa môže pochváliť tým, že si ho vychutnávali tri generácie anglického kráľovského rodu Windsorovcov. Radošinský Klevner ochutnali hostia na svadbe anglickej kráľovnej Alžbety II. v roku 1947 a o šesť rokov neskôr na jej korunovácii.

Pred Vianocami v roku 2006 získal víno z Radošiny ako darček syn kráľovnej, princ Charles. Jeho komorník poslal slovenským vinárom ďakovný list. Radošinský Klevner nechýbal na kráľovskej hostine ani počas minuloročnej svadby vnuka kráľovnej, princa Wiliama s Kate Middletonovou. Zmes Rulandského šedého a Rulandského bieleho známu pod značkou Radošinský Klevner počas návštevy Slovenska ochutnali aj holandská kráľovná Beatrix či pápež Ján Pavol II. 

História vinohradníctva v Radošine sa začala písať pred vyše 500 rokmi. Vinice v podhorí Považského Inovca vysadili francúzski mnísi. O tom, že sú vinohrady neoddeliteľnou súčasťou Radošiny, svedčí aj erb obce. Ten vychádza z historickej predlohy, pečate z 15. storočia. V zelenom poli je umiestnený strieborný hroznový strapec visiaci na zlatej stopke. Tá vyrastá zo zlatej prehnutej vetvičky, vľavo prekrytej čepeľou strieborného obráteného vinárskeho noža na zlatej rukoväti. Špecifickú chuť radošinským vínam dodáva podľa pivničného majstra Pivnice Radošina Petra Lukačoviča zloženie pôdy. „Vápenaté dolomitické podložie, teplé svahy, veľmi dobrá klíma,“ tvrdí. 

Pivnica Radošina obhospodaruje 33 hektárov vinohradov. Takmer tretinu z nich tvorí výsadba Rulandského šedého, ktoré dopĺňajú biele odrody Tramín, Sauvignon, Veltlínske zelené a červené odrody Svätovavrinecké, Dunaj, Rulandské modré, Alibernet a Zweigel Trebe. „Od roku 2001 sme postupne vymenili všetky staré výsadby,“ konštatoval Lukačovič. Tohtoročnú sezónu hodnotí ako dobrú, no nie výnimočnú. „Skôr priala červeným vínam ako bielym. Tým chýbala voda a trochu chladnejšia klíma.“ Tohtoročná sezóna sa podobala minuloročnej. „Hrozno bolo kvalitné, vyzreté, s vysokou cukornatosťou, no nižšími kyselinami.“ 

Podľa pivničného majstra už aj slovenskí spotrebitelia dokážu oceniť kvalitné slovenské vína a sú ochotní zaplatiť za ne vyššiu cenu. Slovenské vína sú podľa jeho slov naozaj kvalitné a každá vinohradnícka oblasť má svoje špecifiká. Problémy výrobcom spôsobujú lacné dovozy fľaškových vín. „Takmer každá druhá predaná fľaša vína v obchode je zahraničná,“ uviedol Lukačovič. Po drahších vínach a nie úplne bežných, medzi ktoré zaraďuje napríklad barikové vína, slamové či ľadové, siahne podľa neho takmer výlučne skúsený konzument.

Najčítanejšie články »