MUDr. Martin Mráz , 02. mája 2005

Rakúsko – krajina kvalitného vína

Vína z krajiny našich južných susedov nie sú na Slovensku príliš známe. Najlepšie z nich však patria k svetovej špičke vo svojej triede. Vinič sa v Rakúsku pestuje na 57 000 ha vinohradov. 80% výsadieb tvoria biele muštové

Vína z krajiny našich južných susedov nie sú na Slovensku príliš známe. Najlepšie z nich však patria k svetovej špičke vo svojej triede.

Vinič sa v Rakúsku pestuje na 57 000 ha vinohradov. 80% výsadieb tvoria biele muštové odrody, najviac zastúpenou je Grüner Veltliner (Veltlínske zelené). Kvalitou vyniká predovšetkým Riesling (Rizling rýnsky). Modrým výsadbám dominuje Zweigeltrebe, najkvalitnejšie červené vína poskytuje St. Lauren (Svätovavrinecké).
Krajina sa rozdeľuje na 4 vinohradnícke regióny – Dolné Rakúsko (Niederösterreich), Burgenland, Štajersko (Steiermark) a Viedeň (Wien). Dolné Rakúsko a Burgenland sú kvalitatívne i kvantitatívne najvýznamnejšie.
Dolné Rakúsko (Niederösterreich) ležiace južne od slovenských a moravských hraníc vyniká predovšetkým produkciou kvalitných bielych vín. V tunajšej oblasti Wachau so strmými terasami sa na kamenistých pôdach dorábajú veltlíny a rizlingy najvyššej kvality – smaragdy s charakteristickými minerálnymi stopami miestneho terroir. Pomenovanie tejto najvyššej kvalitatívnej kategórie vo Wachau je odvodené od smaragdovozelených jašteríc žijúcich na kamenných stenách miestnych terás. Vína sú robustné, môžu obsahovať až 15 obj. % alkoholu a hodia sa na dlhšie vyzrievanie vo fľaši.
Ďalšou zaujímavosťou oblasti Dolné Rakúsko je región Carnuntum začínajúci hneď za hraničným priechodom Petržalka – Berg. V Klosterneuburgu tu sídli najstaršia vinohradnícka škola na svete. Profesor Zweigelt tu v roku 1922 dal svetu novú modrú muštovú odrodu viniča – Zweigeltrebe (St. Lauren x Blaufränkisch) – ľahké ovocné víno, ktoré je akousi obdobou nášho Modrého Portugalu.
Burgenland je po Dolnom Rakúsku druhou najvýznamnejšou vinohradníckou oblasťou v krajine. Rozprestiera sa pozdĺž hranice s Maďarskom. Výsadbám v strednej a južnej časti oblasti dominujú modré muštové odrody viniča (Blaufränkisch), ktorým sa tu darí predovšetkým kvôli miestnym teplým polohám.
Mikroklímu severného Burgenlandu ovplyvňuje Neziderské jazero (Neusiedler See).
Dorábajú sa tu známe botrytické vína. Oblasť je neslávne známa dietylénglykolovým škandálom. V 70-tych a 80-tych rokoch minulého putovala veľká časť rakúskej produkcie z Burgenladu na nemecký trh. Nemeckí obchodníci uzatvárajúci v Rakúsku kontrakty vyžadovali od miestnych producentov sladké vína za nízku nákupnú cenu, často v klimaticky nepriaznivých podmienkach. Jeden z rakúskych biochemikov prišiel na to, že po pridaní netoxického dietylénglykolu do vyzretého vína sa zvýši jeho bezcukorný extrakt. Sladkosť sa potom upravila chaptalizáciou. Takéto falošne plné a sladké produkty sa potom väčšinou pridávali do nemeckých vín. Po prevalení škandálu v roku 1985 však paradoxne utrpela iba reputácia rakúskych producentov a export vína z krajiny klesol zo dňa na deň o 80%. Všetky zainteresované vinárstva, i mnoho ďalších, v Burgenlande skrachovali.
Rakúske vína sa však dnes, v prísnych podmienkach miestneho vinárskeho priemyslu, opäť dostávajú na výslnie. Nastupujúca generácia mladých vinárov dorába čoraz viac prírodne sladkých vín, v ktorých mala krajina kedysi výbornú reputáciu. Z dolnorakúskych vinohradov vo Wachau pochádzajú najlepšie veltlíny na svete i špičkové rizlingy. Kvalitné červené St. Lauren z Burgenlandu zasa pripomínajú burgundské pinoty. Krajina tak opäť naplno rozvíja svoj potenciál poznačený jazvou z 80-tych rokov.

Najčítanejšie články »