vysvader
MM , 16. okt 2014

Somelierstvo na Slovensku bolo v plienkach a ja som sa rozhodol byť pri tom

Aké víno chutí víťazovi majstrovstiev Slovenska somelierov? Čo spraví, ak mu zákazník vráti zdravé víno s tým, že je pokazené? Rozhovor s Tomášom Vyšváderom.

Kedy si ochutnal svoje prvé víno? Aké to bolo?
Svoje prve víno som ochutnal, samozrejme, ešte ako neplnoletý „ušiak“ pri príležitosti Nového roka a nič iné ako sladké, šumivé víno to nemohlo byť. Inak bolo to pod dohľadom rodičov. No a v puberte to už bola iná liga, to sme skúšali a experimentovali s jablčným čúčom. K vínu, ako takému (kvalitnejšiemu a vyrobenému z hrozna), som sa dostal až počas štúdia na strednej škole.

Kedy si pochopil, že víno sa ti stane živobytím?
Keď som dostal prvé korunky za pomoc kolegovi na ochutnávke, ktorú on realizoval. Šiel som mu robiť asistenta, chystať vína, pootvárať ich, vyleštiť kalichy, rozlievať hosťom. Pričom môj „učiteľ“ len rozprával. Ja som však zatiaľ nasával informácie ako špongia vodu.. Tu sa to zlomilo.. somelierstvo na Slovensku bolo v plienkach a ja som sa rozhodol byť pri tom. Podarilo sa.

Nedávno si vyhral 1961 Art Trophée Sommelier 1. majstrovstvá Slovenska. Pamätáš si ešte na svoju prvú someliersku súťaž? 
Pamätám, bolo to v treťom ročníku strednej školy a nominovali ma tam majstri odborného výcviku, nakoľko som praxoval v hoteli Devín, kde pôsobil vtedajší prezident Asociácie somelierov SR – Štefan Valovič a Vladimír Hronský. V tom čase malo somelierstvo základňu práve tam. No nikto z majstrov vtedy nevedel, že nás k vínu ako príliš mladých nik nepustí a o servise nevieme zhola nič. Takže moja prvá súťaž dopadla tak, že som sa vyhovoril na chorobu a vôbecom som sa nezúčastnil (smiech). No pri druhom ročníku som nabral odvahu aj skusenosti a šiel do toho.. Tretie kolo slovenských majstrovstiev juniorov som uz vyhral.

Chystáš sa reprezentovať Slovensko aj na svetových somelierskych súťažiach?
Ak sa podarí a bude dobrá konštelácia hviezd tak môžem na tým uvažovať, ale na také niečo potrebuje človek veľkú podporu a veľké odhodlanie. Veľa času a samozrejme aj finančných prostriedkov..

Čo je podľa teba základná vlastnosť, bez ktorej sa dobrý somelier neobíde?
V prvom rade je to chuť sa neustále učiť a zdokonaľovať. Cíbriť svoje zmysly – či už čuchové, chuťové, zrakové.. Samozrejme somelier musí byť aj diplomat, psychológ a aj pán herec, keď je na placi. A v neposlednom rade je to úcta, pokora a slušnosť za každých okolností.

Čo by si spravil, keby ti zákazník vrátil úplne zdravé víno, s tým že podľa neho je pokazené?
Jednoduchšiu otázku nemáte? (smiech). Záleží od situácie a okolností. Jedno pravidlo znie ,,náš zakazník – náš pán“. Podľa neho sa riadime tak, že víno vymeníme s úsmevom na tvári a ponúkneme inú flašku. Pričom, to otvorené a zdravé víno, zakombinujem do menu vín rozlievaných po kalichu, či ho hneď dám do ponuky ako „špeciálne víno dňa“. Druhé pravidlo znie ,,náš zakazník má vždy pravdu“, ale čašník určí dokedy je to ešte zakazníkom… (smiech). Je to individuálne a záleží na okolnostiach.

Pozrite si aké vína má rád Tomáš Vyšváder >

Ak by si mal povedať len jednu odrodu, a všetky ostatné by zmizli. Ktorá by tu mala ostať?
Tak tu sa zdržím komentára. Nakoľko svet vína je očarujúci v tom, že máš neskutočné množstvo vôní, chutí, farieb a rôznych kombinácii. A to mám rád. Každá situácia, príležitosť si vyžaduje iné víno, iný nápoj. Tak preto neodpoviem.

A teraz jedna obligátna otázka. Spomenieš si na nejakú veselú príhodu so zákazníkom?
Tých príhod je veľmi veľa .. Možno ich raz dám na papier a vydám ako román.

Tomáš Vyšvader * 1983, Bratislava. Žije v Malackách. Vyštudoval združenú hotelovú akadémiu Mikovíniho 1, Bratislava. Absolvent somelierskych kurzov pod záštitou ASSR, akreditovaný lektor juniorských aj profesionálnych kurzov ASSR. Po ukončení školy pracoval vo francúzskej reštaurácii Hotela Devín v Bratislave, Pavúk wine restaurant Limbach, Penzión Karolína Slovenský grob, Celebrity Lounge Bratislava, TMR Jasná Nízke Tatry, Hotel Grand a 3 studničky. Momentalne pracuje v Pavúk wine restaurant v Modre na pozícii somelier / F&B manager.

Najčítanejšie články »