dalibor , 05. mar 2004

Správne teploty

Je veľmi dôležité, aby víno ktoré chceme degustovať či konzumovať malo určitú teplotu za ktorej sa uvolní vôňa a chuť. Víno pri veľmi nízkej teplote je uzavreté a skrýva všetky svoje prednosti. Naopak veľmi teplé víno uvoľnuj

Je veľmi dôležité, aby víno ktoré chceme degustovať či konzumovať malo určitú teplotu za ktorej sa uvolní vôňa a chuť. Víno pri veľmi nízkej teplote je uzavreté a skrýva všetky svoje prednosti. Naopak veľmi teplé víno uvoľnuje nadmerné množstvo alkoholu.
Oprorúčané teploty vín pri konzumácii:

sekty, champagne, aperitívy 5 – 8 °C
ľahké biele vína / akostné, kab. / 8 – 10 °C
polosuché a aromatické 9 – 11 °C
vína s privlastkami neskorý zber a ružové vína 11 – 12 °C
vína s prívlastkom bobuľový výber, slamové víno, ľadový zber a mladé, ľahké červené vína 12 – 14 °C
bežné, červené vína 14 – 17 °C
staršie a ťažšie červené vína 16 – 20 °C

Tip: Ak nalievate víno do pohárov, ktoré majú izbovú teplotu, podchlaďte víno
o 2 – 3 °C.

Najčítanejšie články »