dalibor , 10. júna 2012

Štiglic – Vinárske združenie Modra

S Jurajom Štiglicom sme sa stretli na ochutnávke vín v hoteli Sebastián. Mal na sebe tmavý oblek, lesklé topánky, a vlasy začesané dozadu. Status vinára si však napriek netypickému oblečeniu nespochybniteľne zachoval, veď hneď s príchodom do vinice, kontroloval révu.

Po krátkej jarnej exkurzii sme sa z vinohradu odobrali do rodičovského domu na Kráľovej. Usadili sme sa v malej pracovni, kde nás zo stien sledovali haldy ocenení, diplomov, a keramiky. Z vedľajšej miestnosti sa prerývala vôňa vína, a Juraj sa rozhovoril o dlhej ceste rodinného podniku. Bola to cesta kľukatá, a viedla cez rôzne zastávky, veď rodina sa v minulosti zaoberala aj výrobou ovocných malinoviek! Až v roku 2002 sa Juraj začal vinohradníctvu venovať naplno. Vraj sa tak rozhodlo v pivnici.

Víno Štiglic

Víno Štiglic

Sila rodinného podniku
Životaschopnosť rodinnej firmy silná, veď postupom času sa z pár štepov zrodili veľké vína ako Brillant, či Prezident. Predchádzali tomu však mnohé úskalia časov minulých. Slovami Juraja: „človek by bol bez rodičov stratený“. Nebyť ich, nemohol by sa s úspechmi rozvíjať. Tradícia tu zaujala kľúčovú pozíciu. „Dilema novodobej generácie výroby je obrovská, stroje za nás všetko nespravia…“ dodáva.

Juraj má troch synov, no v remesle sa otočili iným smerom. Pravdepodobným nástupcom, a majstrom pivnice je nádejný „zaťko“. Dnes podnik vlastní 12 árov vinohradov, z čoho jednu tretinu tvoria vína červené. Časť viníc majú v prenájme, a hrozno aj vykupujú. Všetky vinohrady sú však celoročne pod Štiglicovým kritickým dohľadom. Výroba je rôznorodá, a treba sa v nej prispôsobiť trhu. Produkujú vína komerčné, klasické, ale aj bio. Aké sú to klasické? – pýtame sa. „Sú  skutočne naturálne“ hovorí p. Štiglic a so smiechom dodáva, že by na výstave zrejme nemali šancu. To sa však nedá povedať o iných vínach z jeho produkcie. „Každá jedna medaila poteší, pri tej dnešnej konkurencii je už všetko veľký úspech.“ Najviac si váži cenu Prezidenta, no vlastní aj množstvo zahraničných ocenení.

Víno je zrkadlom duše
„Ak by to človeka nebavilo, tak by to velice rýchlo položil.“ vraví Juraj. Sám seba považuje za zanieteného vinára. Hľadanie harmónie je jeho krédom. „Najväčším potešením je, keď je človek od štepu až po samotný zrod vína. Zhodnotená práca v produkte, ktorý naviac ľuďom chutí, je skutočnou odmenou.“ Vinárstvo Juraja Štiglica, sa vďaka slamovému vínu, dopracovalo v roku 2008 k relatívnej špičke. Hrozno na toto víno prešlo zdĺhavým 3-mesačným procesom odparovania vody z bobuliek, keď viselo starostlivo po strapcoch uviazané vo vetraných priestoroch prevádzky. Od roku 2009 firma produkuje i vína ľadové.

Vízií je veľa
Juraj má podnetných nápadov neúrekom. Rýchla, moderná doba núti k novým projektom. Jedným z cieľov, je výstavný priestor v podzemí vinice. Najpotrebnejším, je však zosúladiť prevádzky na jedno miesto. Ďalším z projektov je penzión na báze agroturistiky. Problémom sú chýbajúce financie. Nebuďme však skeptickí. Juraj Štiglic je optimista a do budúcnosti hľadí odhodlane.


© Mesto Modra
Projekt manažér: Roman Zelenay
Text: Lucia Mandincová
Foto: Lucia Mandincová

www.visitmodra.sk
www.vino.sk

Najčítanejšie články »