MM , 13. jan 2012

Svätojurskí vinári opäť otvárajú svoje pivnice

Už po piaty raz bude v poslednú januárovú sobotu (28. januára 2012) v uličkách Svätého Jura rušnejšie, než obvykle. Členovia Svätojurského vinohradníckeho spolku pripravili ďalší ročník podujatia, ktorý sa teší stále väčšej obľube medzi fanúšikmi dobrého vína – a toho malokarpatského zvlášť.

24 vinárov a vinárskych spoločností zo Svätého Jura ponúkne svoje produkty (t.j. nielen vína, ale nájde sa napr. aj hroznový mušt) v 17 – tich pivniciach, výrobných prevádzkach a vinotékach. Už tradičným spestrením ponuky domácich vín bude aj účasť hosťujúceho vinárstva z Tokaja. Môžeme očakávať, že väčšina ponúkaných vín bude z uplynulého ročníka, ktorý snáď už teraz môžeme označiť za prinajmenšom veľmi nádejný – predovšetkým vďaka zdravému a vyzretému hroznu, ktoré sa urodilo aj vo svätojurskom chotári. Kvalitné vínka však nie sú jediným lákadlom – návštevníkom sa páči aj osobný kontakt s výrobcami vína a výnimočná atmosféra ktorá vládne v históriou dýchajúcich svätojurských renesančných pivniciach – tento rok opäť budú mať ďalšie z nich svoju premiéru pred verejnosťou. Mimochodom, za uplynulých 5 rokov sa počet svätojurských otvorených pivníc takmer zdvojnásobil a potešujúce je, že rady aktívnych vinárov vo Svätom Jure sa rozšírili prevažne o zástupcov mladšej generácie. 

Okrem toho, Jurania sľubujú návštevníkom, že nezostanú nielen smädní, ale ani hladní. Gastronomické zázemie tohto ročníka je totiž naozaj pestré: od tradičnej domácej zabíjačky, poľovníckeho guláša až po pravé špeciality francúzskej kuchyne. Stačí si len vybrať. Prípadne si rezervovať miesto pri stole ešte pred začiatkom podujatia a posilniť sa pred nepochybne náročnou vínnou túrou.

Vstupenky v cene 20,- Eur (vrátane degustačného pohára, vínneho pasu a nákupu vína v hodnote 8 Eur) je možné si objednať na irzvino@irzvino.sk, alebo od 16. 1. priamo zakúpiť vo Svätojurskej vinotéke na Krajinskej 11 vo Svätom Jure

Teplé občerstvenie – rezervácia miest: www.vinohradnickaizba.eu (domáca zabíjačka), www.pregurmanov.sk (francúzska kuchyňa)

Najčítanejšie články »