TASR , 16. okt 2014

Tokajského vína bude z tohto ročníka dosť, ale bez putňového

V slovenskej tokajskej oblasti v týchto dňoch vrcholí zber hrozna, ktorý sa začal počiatkom septembra. S množstvom a kvalitou úrody sú vinohradníci spokojní, pre nedostatočnú tvorbu cibéb však z tohto ročníka bude absentovať putňové víno.

Kvantita vyzerá optimálna, kvalitu by som hodnotil na takú dvojku až jedna mínus. Tvorba cibéb za účelom výroby putňových vín ročník 2014 však nebude, ale zase treba povedať, že veľmi dobrý bol v tomto rok 2013,“ povedal pre novinárov vinár Jaroslav Ostrožovič.

Cukornatosť v rámci súčasného zberu hrozna je podľa neho okolo 24 stupňov. Dosiahnuť ju napomohlo určité percento cibéb, teda zhrozienkovatených bobúľ napadnutých ušľachtilou formou plesne. Bývajú základom pre prírodne sladké vína najvyšších kvalít. Slabšia tvorba cibéb v tokajskom regióne nie je podľa vinára neobvyklá. „V rámci dekády bývajú tri-štyri roky vynikajúce, tri-štyri roky priemerné, ale bývajú aj tri-štyri roky, keď je nula,“ vysvetlil.

Vinárov potešilo výrazne teplé babie leto, ktoré pomohlo uchrániť úrodu pred hroziacimi škodami po vlhkom počasí zo začiatku septembra. „Momentálne zbery sú vo veľmi dobrej kvalite, zberáme kategóriu vo výbere z hrozna,“ konštatoval Ostrožovič. Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov pri obci Malá Tŕňa (okr. Trebišov).

Najčítanejšie články »