MM , 15. aug 2010

Úrodný rok

Pod Malými Karpatami sa okrem dobrého vína v minulom roku urodilo aj čosi iné: Vinári. Mladí nadšenci, ktorý sa vracajú ku svojím koreňom, vyzbrojení tradíciou i modernými vedomosťami pretavujú zlatisté strapce v korenisté tramíny, voňavé muškáty i lahodné veltlíny. Napĺňajú tak nie len čaše návštevníkov, ale aj celý kraj kultúrou vína a malých rodinných vinárstiev, ktoré sem od vždy patrili.

Čisté víno

Malé rodinné vinárstvo a vinohradníctvo VILLA MODUR hospodári v meste Modra na 2,5 ha vlastných viníc, pričom spracúva výhradne svojpomocne dopestované hrozno. Ako hovorí Rastislav Čistý – majiteľ, ich snahou je zachovať tradíciu pestovania viniča, výroby vína a vinárskych tradícií v rodine a Malokarpatskom regióne všeobecne. „Vínka vyrábame klasickou ale aj modernou technológiou, pričom v kvasnom procese zohráva veľkú úlohu aj riadené kvasenie, ktoré je obzvlášť dôležité pri bielych vínach. Zabezpečuje našim vínam príjemnú ovocnosť a ľahkosť, ktorú ocení určite každý milovník vína“, pokračuje.

Po šetrnom spracovaní, odkalení a pomalom kvasení vínka ďalej zrejú v nerezových tankoch s objemom maximálne 1000L. Snahou firmy je produkovať také vína, čo unesú aj niekoľkoročné fľašové vyzrievanie a nie sú len konzumným produktom. Ďalším zo zaujímavých plánov spoločnosti je produktová rada pod názvom „Vína našich dedov“. Tu sa chce Rasťo zamerať na vína vyrábané čisto klasickou technológiou – bez pridávania cudzích kvasiniek, enzýmov, lisované v pôvodnom drevenom lise a vyzrievajúce v drevených sudoch – prosto tak, ako víno poznali naši dedovia a ich predovia po stovky rokov predtým.

Repove víno

Repa Winery je typickou malou rodinnou firmou, ktorá má ambíciu pokračovať v tradícii výroby vína dedenej z generácie na generáciu, ako vždy bývalo v regióne zvykom.

Pán Repa vraví, že už ako malý chlapec sa motal pomedzi viničné kry a potkýnal o kamene vo vinici. Na prvý pohľad nič príjemné a zaujímavé: vymeniť hru s rovesníkmi za pomáhanie vo vinohrade a privoniavanie k výparom pri sírení sudov. No nakoniec mu víno učarovalo. Veď ako sám vraví : „Už od svojich šestnástich rokov som nadobúdal prvé, nesmierne potrebné a nevyhnutné skúsenosti vinára, keď som si dorábal svoje prvé vína. Po ukončení štúdií som sa začal obzerať po práci v okolitých vinárstvach pod Malými Karpatmi.“

Po skúsenostiach získaných prácou pre viacero zabehnutých vinárstiev a za podpory širokej rodiny  sa rozhodol začať svoju vlastnú vinársku púť a otvoril si svoj rodinný podnik. Neustále tvrdí, že jeho  absolútnou prioritou je kvalita vín a danému cieľu je ochotný podriadiť všetko. Zdá sa aj, že sa mu to skutočne darí, veď napriek tomu, že je na trhu nováčik, jeho vína sa predávajú ako teplé rožky.

Fialove víno

Spojenie mena Fiala a vína nie je v Modre novinkou. Už od dávna sa rozpráva príbeh o stávke dvoch milovníkov kráľovského moku, že tomu druhému prinesie fialove víno. Rodinnú firmu Víno Fiala však i tak možno rátať medzi nováčikov na Malokarpatskej vinárskej scéne. Nie preto, že by rodina začala víno robiť až teraz, no na trh sním prišiel až najmladší z rodu – Martin Fiala.
Vína tejto firmy pochádzajú výlučne zo svahov Malých Karpát, z chotárov miest Modra a Pezinok. Pán Fiala tvrdí, že kombinácia miestnej klímy, pôdy a polohy, vo Francúzku označovaná jediným slovom „terroir“, je pre víno natoľko priaznivá, že dokáže poskytnúť vína porovnateľné najkvalitnejším vínam sveta. Vinohrady sú tu totiž vysadené v pôdach, ktoré nútia korene prenikať do väčšej hĺbky, čím sa dosahuje dokonalejšia štruktúra a vyváženosť chutí vína.

Výrobný proces vo firme je postavený na bohatej vinárskej tradícii oblasti i rodiny. Preto vo Fialových vínach nájdete chute vlastné starým európskym vínam, viac ako módnym variáciám nového sveta. Vína vyrábajú tradičnými technológiami zrenia v starých agátových a dubových sudoch, no technológiu riadeného kvasenia nezapreli.

Ak by sme sa tu bavili o jazze, tieto vinárstva by si zrejme zaslúžili prívlastok „fusion“. Čiže spájanie a prenikanie tradičných a moderných štýlov v jedno. A tak isto ako v jazze, aj tu spojením starého s novým vzniká zaujímavá, nová harmónia tradície a moderny.

Najčítanejšie články »