TASR , 29. sep 2010

V hurbanovskom vinohradníckom regióne je úroda hrozna veľmi slabá

Podľa vinárov a vinohradníkov sa stáva raz za desať rokov, že úroda hrozna je veľmi slabá a nízka kvalita a výdatnosť sklame pestovateľov. Nie je tomu inak ani v hurbanovskom vinohradníckom regióne, kde veľmajster rádu rytierov vín svätého Urbana v Hurbanovskom vinohradníckom rajóne južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, starosta obce Virt Ján Kovács konštatoval, že takéto obdobie prichádza v čase, keď ľadovec a rôzne choroby zničia úrodu.

„Žiaľ, tento rok sa to naplnilo. Na jar choroby zobrali určitú časť úrody, potom prišlo krupobitie a na záver výdatné dažde, čo si ani starší ľudia nepamätajú. Prakticky sú také vinohrady, kde je výpadok 100-%, v najlepšom prípade môžeme hovoriť o 50-% strate,“ uviedol a dodal, že asi neexistuje vinohrad, kde by bola úroda nepoškodená. „Čo sa týka kvality,
nedá sa porovnať tento ročník s vlaňajším. Kým vlani bola veľmi dobrá úroda a veľmi vysoká cukornatosť, v tomto roku o tom nemôžeme vôbec hovoriť. Sústavné dažde neumožnili, aby sa vytvorila vyššia cukornatosť. Je to veľmi slabý ročník, myslím si, že nielen u nás, ale na celom Slovensku,“ priblížil Kovács.

Situácia je podobná vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Krupobitie skoro na celom Slovensku zobralo časť úrody. „Vinohradníci sú nútení oberať úrodu napriek nízkej cukornatosti, v opačnom prípade hrozí, že strapce zhnijú. Terajšia 15 až 16-stupňová cukornatosť hrozna vylučuje dobrú kvalitu. Nižšia kvantita zapríčiňuje zvýšenie cien nie len u nás, ale aj v susedných štátoch,“ povedal veľmajster s tým, že nedostatok suroviny zapríčinil, že ceny sa zvýšili aj o 100 %.

V Maďarsku bol vlani prebytok úrody, teraz je aj tam nedostatok hrozna. „U nás je tá istá situácia. Výrobcovia vína sú nútení nakupovať hrozno zo zahraničia, lebo domáca úroda nepostačuje na pokrytie požiadaviek vinárov,“ uviedol Kovács. Pripomenul, že v Maďarsku je cena hrozna nižšia ako u nás, lebo sú tam rozsiahlejšie vinohrady. „Treba spomenúť, že k tomu prispieva aj náš vinársky zákon, ktorý hovorí, že prívlastkové vína sa môžu urobiť len z domácej suroviny. Hrozno, čo sa dodáva zo zahraničia, slúži na výrobu stolového vína. Aj tento fakt ovplyvňuje cenovú politiku,“ zdôraznil. Do Hurbanovského vinohradníckeho regiónu patrí 16 obcí. Najvýznamnejšie sú Svätý Peter, Pribeta, Dulovce, Chotín, Hurbanovo, Búč, Bátorové Kosihy, Virt a Moča. Medzi typické druhy patria Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc a červené sorty Svätovavrinecké a Frankovka. V Hurbanovskom rajóne je približne 1800 ha vinohradu.

Najčítanejšie články »