TASR , 27. okt 2009

V Topoľčiankach vyrobia 5 miliónov litrov vína

Približne 5 miliónov litrov vína plánujú v tomto roku vyrobiť Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. Väčšina produkcie zostáva na domácom trhu. "Vzhľadom na pomer kvality nášho vína a jeho ceny nemáme problémy s odbytom," tvrdí riaditeľ spoločnosti Milan Waldner.

Vinárske závody disponujú 400 hektármi obrábaných viníc, zhruba polovicu potrebnej suroviny nakupujú od dlhoročných dodávateľov. Tohtoročnú úrodu hrozna hodnotí Waldner ako výnimočne dobrú z hľadiska kvality. „Prialo nám počasie, zdravotný stav hrozna je vynikajúci. Som presvedčený, že to bude veľmi zaujímavý ročník,“ zhodnotil.

Vinárske závody v Topoľčiankach spracovávajú výlučne slovenské hrozno. Riaditeľ závodu tvrdí, že kvalita hrozna sa na Slovensku za posledné roky výrazne zlepšila. Problémy pestovateľom hrozna spôsobujú podľa jeho názoru vysoké dovozy vín pochybnej kvality, nie nadúroda. Na začiatku zberovej sezóny sa javilo, že bude veľký prebytok hrozna, no tieto predpovede sa nenaplnili. Konkrétne v Topoľčiankach sú dosiahnuté hektárové výnosy oproti minulému roku nižšie v priemere o 20 až 30 %. „Zhruba 60 % vína vypitého na Slovensku je z dovozu. V obchodoch i v reštauračných zariadeniach stále chýba patriotizmus, ktorý je v zahraničí úplne prirodzený.“

Vinohrady patriace Vinárskemu závodu v Topoľčiankach sa nachádzajú v dvoch vinohradníckych oblastiach, Nitrianskej a Južnoslovenskej. Časť vinohradov spoločnosť obnovuje. „Vysádzame najmä klasické odrody Rizling vlašský, Müller Thurgau, Svätovavrinecké, Tramín červený či Frankovka modrá. K nim pribudli menej známe odrody, ktorých obľuba narastá, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Neronet, Alibernet. V posledných rokoch sledujeme svetový trend, že sa zákazník vracia späť k bielym vínam,“ uviedol Waldner. Podľa jeho názoru v obľúbenosti vín nie je zásadný rozdiel medzi Slovákmi a ďalšími Európanmi. „Skôr si myslím, že je to otázka ceny, čo si môžu dovoliť.“ Výrobcovia postupne obohacujú trh rôznymi novinkami, ktorým sa prispôsobujú aj slovenskí výrobcovia. V Topoľčiankach nechávajú dostatok hrozna na neskorý zber, pripravujú špeciality ako ľadové vína či bobuľový výber. Výroba ľadových vín sa však nemusí vždy podariť. „Škorce musia dať pokoj a počasie musí žičiť,“ zhodnotil výrobné podmienky riaditeľ.

Najčítanejšie články »