CHTGRB , 23. mar 2017

Verím, že Múza dokáže prilákať ľudí na Tokaj, hovorí Peter Drotár, autor názvu.

V januári sme pre našich fanúšikov na sociálnej sieti Facebook pripravili unikátnu súťaž. Všetci priaznivci dobrého vína dostali možnosť vymyslieť meno pre nové víno z pivníc Chateau GRAND BARI.

Nový prírastok vznikol ako kupáž dvoch odrôd – Muškátu Žltého a Zety, teda ako spojenie mužského elementu so ženským. Zeta je pre nás vzácna odroda, pretože sa vo viniciach nachádza len na malej ploche, pol hektára. Aj keď ide o známu, v Maďarsku uznanú tokajskú odrodu, medzi slovenskými milovníkmi vín sa zatiaľ dostatočne neudomácnila. Preto sme sa ju rozhodli predstaviť a prezentovať vo víne, ktorému názov vymyslel jeden z vás.

Ako názov MÚZA vznikol, sme sa porozprávali s jeho autorom a výhercom súťaže p. Petrom Drotárom – 37 ročným manažérom, pre ktorého je Tokaj jedným z najväčších koníčkov. Dokonca tak veľkým, že na sociálnej sieti vystupuje pod pseudonymom Máté Szepsi Laczkó (ide o kazateľa z obdobia 17. storočia, oficiálne považovaného za prvého výrobcu tokajského samotoku, tzv. „aszú“).

Kedy ste sa stali milovníkom vína? Pri akej príležitosti?

Počas mojich študentských čias som chodil s kamarátmi skôr na pivo a vínu som veľmi nerozumel. Po škole som sa zamestnal v Bratislave a jeden z mojich kolegov, dobrý kamarát a znalec vín Martin Klaszta, ma upozornil na to, že po prvýkrát sa na východe koná Deň otvorených tokajských pivníc. Tak sme sa pozbierali partia z Bratislavy a vybrali sme na východ (odvtedy som nevynechal ani jeden ročník).

Neskôr som sa vrátil za prácou do môjho rodiska, a takto som dostal priestor objavovať tokajskú vinohradnícku oblasť častejšie. Od tej doby som si našiel veľa kamarátov medzi vinármi z tejto oblasti na Slovensku a aj v Maďarsku. Celý tento koníček napokon prerástol do toho, že som sa začal aktívne zapájať do diania. Spoluorganizoval som spoločnú prezentáciu tokajských vín z oboch štátov na festivale v Erdobenye. A v spolupráci s Villa Cassa v Košiciach prvú veľkú ochutnávku Furmintov, tzv. Furmint Fórum.

Vieme o vás, že radi navštevujete rôzne ochutnávky vín. Čo vám na nich najviac učarovalo?

Každá ochutnávka vín, či to je u vinára, riadená degustácia alebo na festivale, má svoje čaro. Ochutnávky a degustácie sú skvelé miesto, kde môžete stretnúť ľudí, ktorých spája spoločná vášeň. Som rád, že každý rok sa koná čoraz viac ochutnávok, a tým sa zvyšuje všeobecná znalosť o víne.

Aký typ vín obľubujete, resp. preferujete?

Snažím sa spoznávať stále niečo nové. Zo Slovenska k mojim obľúbeným patria vína zo Strekova, Tokaja a Tekova. Z Maďarska je to Tokaj,
Szekszárd, Villány a málo známy Bükk. Preferujem, ak ochutnám víno priamo u vinára a spoznám aj jeho osobný príbeh. Dokonca si aj dovolenku plánujem tak, aby to bolo späté aj s návštevou nejakého vinárskeho regiónu. Za posledné roky sa mi podarilo navštíviť vinárske regióny v Čechách, v Srbsku a Gruzínsku. Ale nakoniec sa stále vraciam k svojmu obľúbenému Tokaju a porovnávam.

Prechutnali ste množstvo vín z vinohradníckej oblasti Tokaj. Čím vás oslovili?

Tokaj je unikátny. Je to jeden z mála vinárskych regiónov na svete, kde sa dajú vyrobiť prírodne sladké vína. Fascinujú ma putňové vína, ktoré obsahujú okrem iného aj prírodný penicilín. Okrem toho Tokaj svojím jedinečným terroir ponúka možnosť výroby „veľkých suchých vín“, ktoré môžeme kľudne porovnávať so suchými vínami zo svetoznámych vinohradníckych oblastí.


Mali ste už možnosť ochutnať niektoré z vín Chateau GRAND BARI?

Zatiaľ sa mi podarilo ochutnať vaše Furminty a Sekt. Furminty ma oslovili svojou ľahkosťou a vyváženou kyselinkou. Sekt som si vychutnával na terase v spoločnosti svojich známych. Skvele dopĺňal atmosféru príjemného letného večera.

Prečo ste sa zapojili do našej súťaže na Facebooku?

Kvôli pracovnému vyťaženiu nenavštevujem tokajskú oblasť tak často, ako by som si želal, a preto sa snažím aspoň cez sociálne siete sledovať, čo je nového na Tokaji. Takto som objavil vašu súťaž. Víkendový pobyt by prišiel vhod, tak som to vyskúšal. Ale pravdupovediac, neveril som tomu, že práve môj návrh vyhrá.

Nové víno dostane vďaka vám vznešený názov – MÚZA. Ako vám napadol práve tento názov?

Keďže ide o kupáž Muškátu Žltého a Zety (spojenie mužskej a ženskej odrody) začal som sa hrať so slovíčkami a vymýšľať rôzne kombinácie. Pretože Erato, dcéra boha Dia a Mnémosyny, bola patrónkou milostných básnických diel a zároveň jednou z deviatich múz, tak pre mňa bolo jasné, aký názov navrhnem.

Múza tiež znamená inšpiráciu. Preto verím, že vaša MÚZA dokáže prilákať ľudí na Tokaj – aby ho navštívili a lepšie spoznali.

Najčítanejšie články »