Juraj Janík , 30. aug 2011

Víkend v Bratislavskom kraji bude v znamení dobrého jedla a vína

Víkend v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa ponesie v znamení husacích hodov a kvalitného vína. Obyvatelia aj návštevníci kraja sa môžu tešiť na tradičné podujatia ako otvorenie husacinovej sezóny v Slovenskom Grobe či Vajnorské dožinky. Podľa predsedu BSK Pavla Freša "tradície treba zachovávať a odovzdávať ďalším generáciám. Vajnorské dožinky aj husacinová sezóna sú krásne tradície, ktoré ešte aj dobre chutia". Obnovené Vajnorské dožinky budú môcť domáci aj návštevníci absolvovať už ôsmykrát. Pripravený je bohatý kultúrny program, ktorý sa začne v sobotu o 14.00 h na námestí na Roľníckej ulici. Pripravené sú ukážky tradičných remesiel, alegorický sprievod, stánkový predaj či ohňová show. Návštevníkom zahrá Vajnorská dychovka, vystúpia členovia Vajnorského okrášľovacieho spolku. Pripravené sú aj sprievodné programy ako razba vajnorských dukátov, priateľský futbalový zápas a súťaž o najdlhší dožinkový koláč. Vzhľadom na Vajnorské dožinky budú platiť dopravného obmedzenia. Centrálna časť Roľníckej ulice bude uzatvorená pre dopravu vrátane MHD od piatka 26. augusta od 12.00 h do nedele 28. augusta do 12.00 h. Obchádzkové trasy sú vyznačené. V Slovenskom Grobe sa začína v sobotu 11. ročník husacinovej sezóny. Akcia, ktorú organizuje Cech husacinárov Slovenského Grobu, sa koná pod záštitou BSK. Hostia majú možnosť od 11.00 h do 21.00 h spoznať 12 reštaurácií, v ktorých sa podáva jednotné husacie menu. Súčasťou podujatia je aj sprievodný kultúrny program. Tradícia husaciny v Slovenskom Grobe má už približne sto rokov a prechádza z pokolenia na pokolenie. Husacie špeciality v Slovenskom Grobe sú známe nielen v okolí Bratislavy a na území Slovenska, ale aj v celom svete. V roku 2006 ocenila Cech husacinárov Slovenského Grobu aj Európska únia (EÚ). Zo 422 projektov z celej EÚ vybrala Európska komisia tradíciu husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania.

Najčítanejšie články »