GLGZ , 08. apr 2015

Vinárstvo Golguz zažiarilo v Paríži

Ak vyrobíte víno, ktoré žne úspechy na významných medzinárodných vinárskych súťažiach, nebude to náhoda, ale cielená niekoľkoročná práca.

Získať dve zlaté medaily na jednej z najrešpektovanejších svetových súťaží vín Vinalies Internationales v Paríži sa nestáva každý rok. Vinárstvu Golguz sa to podarilo. Za týmto úspechom treba hľadať najmä poctivú prácu ich vinohradníkov, cit pivničného majstra a v neposlednom rade aj kúsok šťastia.

Riaditeľ vinárstva Golguz Miloš Holík(vľavo) s hlavným technológom Marekom Kovárom v sudovej pivnici.

Riaditeľ vinárstva Golguz Miloš Holík(vľavo) s hlavným technológom Marekom Kovárom v sudovej pivnici.

Úspešné víno sa rodí už vo vinici, o tom niet pochýb. Túto skutočnosť veľmi dobre vedia aj v Golguze, preto úrodu redukujú už jarným rezom tak, aby sa kry zbytočne nepreťažovali. Len pre informáciu uvádzame, že minulý rok mali priemerný hektárový výnos tesne pod päť ton na hektár. Ak sa úroda drží na takýchto číslach a je zberaná z vhodných polôh, potom víno vyrobené z takejto suroviny dokáže zažiariť aj za hranicami Slovenska.

Veľký podiel má na tom aj progresívny vinohradník Miroslav Hrnčár. Bol medzi prvými, ktorí vo vinohradoch na kopcoch zatrávnil medziradia, čím zabránil erózii pôdy. Už niekoľko desiatok rokov ich iba mulčuje a tak vracia organickú hmotu späť do pôdy. Navyše má zavedenú veľmi dôslednú kontrolu zrážok. Na každej lokalite má aj niekoľko meracích zariadení, preto sa bežne stáva, že na jednej lokalite sa na jednom konci robí ochrana proti peronospóre a na opačnom konci proti múčnatke. Zaviedol systém striekania, pri ktorom používa na hektár menej vody a koncentrovanejší postrek, ale dýzy musia byť nastavené tak, aby vytvárali hustú hmlu, ktorá lepšie obalí bobuľky hrozna ako keď postrek steká po strapci. Takýto systém ochrany sa osvedčil aj v ostatnom ročníku, ktorý vinohradníkov poriadne preveril.

Vína Golguz nakúpite pohodlne online tu >

Hlavný technológ Marek Kovár sa tak aj v nie práve najideálnejšom ročníku môže spoľahnúť na kvalitnú surovinu. Potom je už iba na ňom, ako sa s ňou popasuje. Pri ľadovom Rulandskom bielom 2012 a Rulandskom šedom 2013, výber z hrozna, tento pomyselný súboj zvládol na výbornú.

Rulandské biele 2012, ľadový zber
Rok 2012 bol na výrobu ľadových vín naozaj ideálny. Celá vegetácia mala nadpriemerný počet slnečných dní, ktoré vinohradníkov tešili až do neskorej jesene. V priebehu pár dní kleslateplota až na -12°C, čo bolo pre ľadové vína vysnívané počasie. V Golguze si na tento typ vína vyčlenili Rulandské šedé z lokality Pannónia, ktorá sa nachádza medzi Bojničkami a Dvorníkmi. Majú na nej kaž- doročne veľmi stabilné úrody. Vinica bola vysadená ešte v roku 1974 a jej sprašové podložie s vysokým obsahom vápnika vytvára veľmi dobré podmienky. Zber sa konal medzi vianočnými sviatkami. Lisovanie sa zastavilo pri cukornatosti 37°NM. Kvasný proces prebiehal ako z učebnice a kvôli zachovaniu intenzívnejších ovocných aróm ho Marek Kovár zastavil hneď po búrlivom kvasení. Vo víne ostalo niečo viac ako stopäťdesiat gramov zvyškového cukru. Senzorická charakteristika je nielen vo vôni, ale aj v chuti viacvrstvová s dominanciou sušených fíg, hrozienok, kandizovaného žltého ovocia, mandarinkovej šupky s odrodovo typickým chlebovinkovým závanom.

Rulandské šedé 2013, výber z hrozna
Poloha, na ktorej je vysadený tento pinot, je naozaj fantastická. Vinica, ktorá vznikla na vyklčovanom lese, má v pôde vysoký podiel hnedozeme so stále dostatočným množstvom vápnika. Má južnú orientáciu a zo severu je chránená lesom, ktorý poskytuje domov dravcom, vďaka ktorým významne eliminovali problémy so škorcami. V roku 2013 sa hrozno zberalo pri cukornatosti 24°NM. Celkový obsah kyselín bol síce trochu vyšší, čo však Marek Kovár bral skôr ako výhodu než hendikep. Rozhodol sa, že kvasenie zastaví trochu skôr. Vo víne ostalo 12 gramov zvyškového cukru, ktorý s prítomnými kyselinami vytvára krásnu harmóniu a príjemnú šťavnatosť. Víno si zachovalo nádhernú ovocnú zložku, v ktorej dominuje najmä žlté dužinaté ovocie, medový plást, prezretý ananás a ľahký závan bylinných aróm podporený noblesným tónom bieleho korenia. Vyšší alkohol je aj vďaka vysokému extraktu veľmi dobre zapracovaný.

Vinárstvo Golguz sa za posledných pár rokov kvalitatívne posunulo dopredu míľovými krokmi. Po zastabilizovaní kvality a dosiahnutí výrazných domácich i medzinárodných úspechoch sa výrazne zvýšil dopyt náročných konzumentov po značke Golguz, o čom svedčí i historicky najvyšší predaj ich vín za uplynulý rok. Za všetko hovorí nielen ich šesť vín v Národnom salóne vín 2014, ale aj úspechy na medzinárodnej vinárskej scéne. Vo februári zažili premiéru na izraelskej výstave Terravino, na ktorej sa im hneď podarilo získať dve strieborné medaily.

Najčítanejšie články »